Elbistan Tava

Yemek Tarifleri bölümünde yer alan bu konu Ömer tarafından paylaşıldı.

  1. Ömer

    Ömer Yönetici

    MALZEMELER
    250 gram kuşbaşı kuzu eti
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 adet ince doğranmış arpacık soğanı
    1 adet domates
    1 diş sarımsak
    tuz
    1 adet patlıcan
    Kızartmak için: sıvı yağ
    1 çorba kaşığı yoğurt
    2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
    1 adet sivribiber


    HAZIRLANIŞI
    250 gram kuşbaşı kuzu etini haşlayın. Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağın alıp, eritin. Sırasıyla 1 adet ince doğranmış arpacık soğanı ve domatesi koyup, sote edin.
    Etin haşlandığı sudan 1 çorba kaşığı ilave edin. Bir taşım kaynatın, 1 diş dövülmüş sarmısağı ve tuzu ekleyin. Daha sonra tavayi ocaktan alın.
    1 adet patlıcanı alacalı soyup, dilimleyin. Tuzlayıp bir süre bekletin. Patlıcan dilimlerini yıkayip kurulayın. Sıvı yağı kızdırın. Patlıcanları içine atın. Rengini kaybettirmeden kızartın.
    Biberin çekirdeklerin çıkarıp, ince ince doğrayın. Biberleı de aynı tavada birkaç dakika çevirin.
    Etleri bir güvece yayın. Üzerine patlıcanları dizin. Sırası ile, yoğurt, domates sote ve biberleri üzerine ilave edin. Kaşar peyniri rendesini üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırına verin. Kaşar peyniri kızarınca fırından çıkarıp, servis yapın.
    Not: Elbistan tava, Kahramanmaraş yöresine özgü bir yemek.

     
  2. XİLAX

    XİLAX HaRbİ KıZ

    tereyağsız olsa olmazmı bu ???
     
  3. Ömer

    Ömer Yönetici

    zaten tereyağsız yapılır.ama bulduğum kaynakda tereyağ da yazmışlar :D

    kuyruk yağ kullanılır.
     
  4. XİLAX

    XİLAX HaRbİ KıZ

    ıyyy kuyrukmu ya ben ciddi ciddi bunu deniycem ama normal margarin kullansam bu arada paylaşım için çok saolun.....
     
  5. Ömer

    Ömer Yönetici

    kuyruk yağı dediğim koyunlardaki kuyruk :D hani torba gibi sallanır arkasında ondan,kuyruk bir çok yemeğe ayrı bir tat verir.özellikle kuşbaşı kebabı ve elbistan tavası gibi yemeklerde.
     
  6. XİLAX

    XİLAX HaRbİ KıZ

    yanı kuruk bildiğimiz kuyruk yağlı onu sürüosuz anladım neyse saol
     
  7. Ömer

    Ömer Yönetici

    aslında sürmek yok bu yemeği aslında bir bütün halinde malzemelerini tavaya yerleştirip (tava fırın tepsisi oluyor) pide fırınında pişiriyoruz 30-40 dk piştikden sonra lavaş ekmekle yenmesi süper olur.
     
  8. XİLAX

    XİLAX HaRbİ KıZ

    yok ben almayım kuyruk felan
     
  9. pesimist

    pesimist sanal alem

    hacı bu tarif maraş usulü biraz önce kendi ellerimle hazırladım yolladım fırına :Dyogurt felan yok kızartma kısmı felan da yok patlıcan,soğan,biber,domates ve kusbası eti tavaya yerleştirip tereyağ ve biraz zeytin yağı koyucaksın tuzunu ve kırmızı biberini ekleyip göndercen :D:D