Camp David Anlaşması

deep Harbi Aktif Üye
Camp David Anlaşması Hakkında Bilgi
İsrail ile Arap ülkeleri arasında 17 Eylül 1978 yılında Camp David'de imzalanan anlaşmalar. Amerika Orta Doğu sorununun çözümü için Meneham Begin ile Enver Sedat'ı Washington yakınlarındaki Camp David'de müzakere masasına oturmaları konusunda ikna etti. Amerika bu anlaşmaya hem ev sahipliği yaptı hem de "tanık" sıfatıyla anlaşmalara imza attı. Görüşmeler 5-17 Eylül 1978'de Camp David'de gerçekleşti. Camp David Anlaşmalarının önemi iki noktada ortaya çıkmaktadır:

Bu anlaşmalar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1967'deki 242 sayılı kararı ile, 1973'deki 338 sayılı kararını prensip olarak alıyordu.

Bu anlaşmaların hükümlerinin uygulanmasında ve bu anlaşmaların gerektirdiği bütün görüşmelerde Ürdün bir taraf olarak kabul edilmekteydi.

Bu anlaşmalara göre İsrail, Batı Şeria ve Gazze'de Filistinlilere muhtariyet verecekti. Muhtariyet döneminde İsrail, bu iki toprakta, kendi güvenliğini de sarsmayacak şekilde, asker miktarını asgariye indirecekti. Beş yıllık bir geçici devreyi kapsayacak olan muhtariyet döneminin üçüncü yılında, İsrail, Mısır, Ürdün ve Filistin muhtariyet idaresinin temsilcileri arasında, Gazze ve Batı Şeria'nın son durumunu tespit edecek bir anlaşma için görüşmeler yapılacaktı. Camp David Anlaşması Filistin halkının "meşru hakları" ile "adil istekleri"ni tanıyacaktı. Bunun dışında anlaşmanın İsrail-Mısır ilişkilerine bakan yönü de vardı. Buna göre üç ay içinde İsrail ile Mısır arasında bir barış anlaşması imzalanacak, İsrail barış antlaşmasının imzalanmasından itibaren iki-üç yıl içinde Sina'dan tamamen çekilecekti. Fakat İsrail-Mısır anlaşması o kadar kısa süre içinde imzalanamadı.

Camp David Anlaşmaları neticesinde Arap dünyası ile İsrail arasında uzlaşma oluşmaya başladı. Mısır bu anlaşmayı imzalarken, Arap ülkelerinin çeşitli tepkilerine maruz kalsa da bir süre sonra bunun xxanlaşılacağını düşünmüştü. Nitekim anlaşmanın imzalanmasından 15 yıl sonra 13 Eylül 1993 yılında FKÖ, Oslo İlkeler Anlaşması'nı imzaladı ve İsrail Devleti'ni tanıdığını kabul etti. Ürdün de Akabe Anlaşması'nı imzalayarak İsrail Devleti'ni resmen tanıdı. Yapılan anlaşmalar sonucunda bu ülkeler arasında diplomatik ilişkiler başlamış oldu. Camp David Anlaşması İsrail'in Filistin toprakları üzerinde hak kazanmasını sağladı. İsrail bu anlaşmaya Kudüs konusunun katılmamasını istedi. Bu taktikle bu şehirdeki Yahudileşme çabalarına zaman kazandırarak amacına ulaşmış olacaktı. Nitekim 1979-1981 yılları arasında Yahudiler Kudüs civarında sekiz bin daire inşa ettiler. Anlaşmalarda Kudüs hakkında bir madde yer almaması Arap ülkelerinin tepkisine sebep oldu. Bazı Arap ülkeleri Enver Sedat'ın politikalarına tepki olarak Sovyetler Birliği'ne yakınlaştı. Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad Brejnev'le görüştü ve görüşme sonucunda Camp David Anlaşmaları'nı reddettikleri açıklaması yapıldı. Arap ülkeleri imzalamış oldukları Camp David Anlaşmaları'nı feshederek, Mısır'ı Arapların ortak hareketine katılmaya davet ettiler. Camp David'de karar verilen İsrail-Mısır Barış Antlaşması 26 Mart 1979'da Washington'da imzalandı. Bu anlaşma, İsrail ve Mısır arasındaki ilişkileri yumuşattı. İsrail-Mısır barışının imzalanması, Mısır'ın Arap dünyası ile arasının açılmasına neden oldu. 19 Arap ülkesinin temsilcileri 27 Martta Bağdat'ta toplandılar. Mısır bu toplantının dışında tutulmuştu. Bağdat Konferansı'ndan çıkan kararlar sonucunda Arap devletleri Mısır'la olan ilişkilerini kestiler ve temsilcilerini Kahire'den geri çektiler. Aynı zamanda ekonomik ve mali yardımlarını da kesmeye karar verdiler. İsrail-Mısır arasında gerçekleşen bu barış anlaşması Araplar arasında Amerikan aleyhtarlığının yayılmasına neden oldu. Bu durumdan karlı çıkan ise Sovyetler Birliği oldu. Çünkü Camp David Anlaşmaları'ndan ötürü Arap dünyasında oluşan tepki Sovyetler'in etki alanını genişletiyordu. Nitekim bunun ardından Suriye ile Sovyetler 8 Ekim 1980'de, "Dostluk ve İş Birliği" anlaşması imzaladılar. Camp David Anlaşmaları Arap ülkeleri arasında bir yakınlaşmaya sebep olsa da kısa zaman sonra bu durum değişti. 1980 yılında çıkan İran-Irak savaşı bunun başlangıcı oldu.
CAMP_DAVID.jpg
Camp David, ABD başkanlarının tatil, dinlenme ve inziva evi, misafirhanesi.
Washington'ın 100 km kuzey-kuzeybatısında Catoctin Dağ Parkı arazisi üzerinde yer alır. İdari olarak Maryland eyaletinin Thurmont ilçesinde yer alır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
31B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Üst