Altın Nedir

Ömer
Yönetici
Altın Nedir, Altın Ne Demek
Tarihi kayıtları MÖ 3200'lere kadar dayanan parlak sarı renkli yumuşak bir element. Kimyada AU simgesi ile gösterilir. Periyodik Tablonun 1B grubundadır. Atom sayısı 79, atom ağırlığı 196.967 olan altın 10630C derecede erir. Kaynama noktası 2600 0C'dir. Kolay işlenebilen, dayanıklı ve iletken olan değerli bir maddedir.

Metalik altın içeren bir cevherdeki altını ayırmak için altın ihtiva eden küçük kuvars parçaları öğütme değirmeninde hamur haline getirilir. Oluşan hamurun içinde dağılan altın parçacıkları malgama tekniği ile ayrıştırılır. Bu malgalanmış hamur konsantrasyonu oldukça seyreltik sodyum siyanür çözeltisi ile işlenince sodyum siyanür, altın ile reaksiyona girip kompleks bir bileşik oluşturur. Bu kompleks bileşikteki altın metalik çinko ile çöktürülür. Çökeltide bulunan altın dışındaki maddeler ise başka bir metod ile alınır. Çökeltideki gümüş nitrik ve sülfürik asit ile çözdürülür. Böylece geriye yalnızca altın kalmış olur.

Kaplama ve yaldız yapımında suda çözünme özelliği olmayan ve kahverengi bir toz görünümünde olan altın hidroksit Au(OH)3 kullanılır. Kuyumculukta çoğunlukla gümüş, palladyum, bakır ve platinli alaşımları kullanılır. Dünyada çıkarılan altının çoğu hükümetlerin ve merkez bankalarının elindedir.

Elektriği bakırdan %70 daha fazla ileten altın, sanayide kullanımı vazgeçilmez bir madendir. İletkenliği nedeniyle en çok kullanıldığı alan elektrik ve elektronik sanayidir. Terminallerin, baskı devrelerinin, transistörlerin, bağlantıların ve yazı iletken sistemlerin kaplamalarında, uzay elbiselerinde ve sıcaklığın denetlenmesi için yapay uyduların yüzeylerinde kullanılır.

Altına bazı özellikler katmak için çeşitli alaşımlar yapılır. Altın-gümüş, altın-nikel, altın-bakır alaşımları gibi. Altının kimyasal saflığı için kuyumcular karat ya da ayar terimini kullanırlar. %100 saf altına 24 ayar altın, %91,6 saflığındaki altına da 22 ayar altın denir. Yeşilimsi altın gümüş ilave edilerek, beyaz altın nikel ve platin ilave edilerek, sarı altın çinko ilave edilerek, kırmızımsı altın da bakır ilave edilerek elde edilir. Bakırın miktarına göre kırmızının da tonu değişir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
19B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst