Akdeniz Bölgesinde Olan En Son Depremler

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 9.068
LAL
Moderatör
Akdeniz bölgesinin deprem kuşakları, Karadeniz deprem bilgisi, Akdenizdeki son depremler, Akdeniz bölgesi deprem araştırma

ADANA
Adana il merkezi 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup başlıca faylanmalar Doğu Anadolu Fayı’na paralel GB-KD yönünde gelişmiştir. Tarihsel dönemlerde de yıkıcı depremlere maruz kalan Adana ilinde son yüzyılda meydana gelen 1945 M= 6.0, 1952 M= 5.5, 1967 M= 5.3 ve 1998 M= 5.9 depremleri hasar ve can kaybı meydana getirmiştir.
Karaisalı, Kozan, Feke ve Saimbeyli ilçe ve köy yerleşim birimlerinde heyelan olayları yoğun olarak gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayları ise genelde ilin kuzeyinde yer alan Toros dağ kuşağına yakın ilçelerde (Kozan, Tufanbeyli, Karaisalı) daha sıklıkla meydana gelmektedir.
Su baskını olaylarının büyük çoğunluğu Seyhan nehri havzasında yer alan Yüreğir Karataş ve Seyhan ilçeleri ile Ceyhan nehri havzasında kalan Ceyhan ilçesinde gözlenmektedir.
İlin Pozantı ilçesi sınırları içinde yer alan Elmalı boğazı Mevkii kışın çok fazla kar yağışı aldığından ve 6 ay gibi bir süre karla kaplı tüm yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır. Çok büyük alanları etkileyen çığlar gözlenmiştir.

ANTALYA
Antalya il merkezi 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup bölge genelde denizde oluşan depremlerin tesirindedir.1930 M=5.9, 1948 M=5.8 ve 1979 M=5.8 bölgede etkili olan depremlerdir.
Heyelan olaylarının az olarak izlendiği illerimizden birisi olmakla birlikte, Kaş ve Kumluca ilçelerinde heyelan olayları gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayları; Toros dağlarının yamaçlarında bulunan yerleşim birimlerinde yaşanmaktadır. Özellikle Gündoğmuş, Gazipaşa, Alanya ve Korkuteli ilçelerinde kaya düşmesi olayları meydana gelmektedir.
Su baskını olayları, Antalya havzasında kalan ilimizin Manavgat, Kumluca ve Korkuteli ilçelerinde yağışlara bağlı olarak meydana gelmektedir
İlin kuzeyinde ve batısında yer alan Toros Dağ kuşağında 1100 m yükseltinin üzerindeki 28°’den daha fazla eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır. Tahtalı Dağları, Alanya-Akdağ örnek olarak verilebilir.

BURDUR
Burdur ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir.Deprem üretme potansiyeli yüksek Burdur Fay Zonu il için önemli olup1914 M=7.0, 1971 M=6.2 bu fay zonunun oluşturduğu hasar yapıcı depremlerdir.
Bucak ve Merkez ilçelerinde heyelan olayları gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayı Torosların kuzey yamacında yer alan Bucak ve Çaldır ilçelerinde gözlenmektedir. Ayrıca Yeşilova ilçesine bağlı yerleşim birimlerinde de meydana geldiği gözlenmiştir.
Su baskını olayları, Burdur havzasında yer alan ilimizin Merkez, Yeşilova ve Çavdır ilçelerinde gözlenmektedir.

HATAY
Hatay ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Doğu Anadolu ve Ölüdeniz Fay Sistemleri’nin birleştiği bölgede yer alan Hatay’da tarihsel dönemde çok büyük yıkıcı depremlerin meydana geldiği kayıtlara geçmiştir. Bölgeyi etkileyen son büyük deprem 1872 M=7.3 depremi olup 21. yüzyılda 1921 M=5.5 İskenderun Körfezi, 1951 M= 5.7 İskenderun ve 1997 M=5.5 Antakya olacak şekilde orta büyüklükte depremler meydana gelmiştir.
Doğu Anadolu fay zonu üzerinde yer alan Hassa, Kırıkhan, İskenderun ve Belen ilçelerinde heyelan olayları gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayı Doğu Anadolu fay zonu üzerinde yer alan Belen, Hassa, Kırıkhan ve İskenderun ilçelerinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Asi havzasında yer alan ilimizin en fazla Reyhanlı, Kırıkhan ve İskenderun ilçelerinde yağışlara bağlı olarak gelişmektedir. 08.06.1998 ve 09.05.2001 yıllarında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını ve heyelan olayları Bölgesel olarak bir çok Merkez ve ilçelerde yerleşim birimlerini etkilemiştir.

ISPARTA
Isparta il merkezi 1. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup Isparta büklümünü oluşturan Burdur, Tatarlı, Kumdanlı ve Beyşehir Fay Zonları’nın ürettiği depremlerin etkisi altındadır.1914 Burdur depremi Isparta ve yakın civarında hasar ve can kaybına sebep olmuştur.
Heyelan olayının az yaşandığı illerimizden olup, Sütçüler, Aladağ ve Merkez ilçeye bağlı yerleşim birimlerinde gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayı Merkez, Eğirdir, Gelendost ve Aksu ilçelerinde yoğun gözlenmektedir.
Su baskını olaylarının az gözlendiği illerimizden olup, Sütçüler ve Eğirdir ilçelerinde yağışlara bağlı olarak gelişmektedir.
İlin bünyesindeki Davras Dağı Kayak Merkezi sınırları içinde ve yakın çevresinde yer alan eğimleri 30°’den fazla olan yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır. Kayak merkezini etkileyen çığları önlemek için alınacak tedbirler önerilmiştir.

KAHRAMANMARAŞ
Kahramanmaraş il merkezi 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Tarih boyunca Doğu Anadolu Fay Sistemine bağlı fayların ürettiği büyük depremlerin etkisi altında kalmıştır. Son yüzyılda ise hasar yapıcı deprem meydana gelmemiştir.
Heyelan olayları Elbistan fayına bağlı olarak Ekinönü ilçesinde ve Doğu Anadolu Fayına bağlı olarak Merkez ve Türkoğlu’na bağlı yerleşim birimlerinde görülmektedir.
Kaya düşmesi olayı il genelinde gözlenmekte olup, Merkez ilçeye bağlı yerleşim birimlerinde, Andırın, Elbistan ve Afşin ilçelerinde de gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Ceyhan havzasında yer alan ilimizde en yoğun Elbistan ilçesinde olmak üzere Afşin ve Merkez ilçelerinde de gözlenmektedir.

MERSİN
Deprem bölgeleri haritasında 3. derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer alan İçel; kuzeyinden geçen ve aktif olduğu kabul edilen Ecemiş Fay Zonu ile Karsantı-Karaisalı Fay Zonunun etki alanındadır. Tarihsel kayıtlarda bölgenin büyük depremlerden etkilendiğine dair bilgiler olsa da aletsel dönemde hasar yapıcı bir deprem meydana gelmemiştir.
Toros dağlarının güney yamaçlarında yer alan yerleşim birimleri ile Göksu vadisi boyunca heyelan olayları yoğun gözlenmektedir. Merkez, Erdemli, Gülnar ve Mut ilçeleri heyelan olaylarının çok yaşandığı ilçelerimizdendir.
Kaya düşmesi olayı Toros dağlarının güney yamaçlarında yer alan yerleşim birimleri ile Göksu vadisi boyunca Merkez, Erdemli, Gülnar ve Mut ilçelerinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Doğu Akdeniz havzasında yer alan ilimizin Merkez ve Tarsus ilçelerinde yağışlara bağlı olarak gelişmektedir.
Adana sınırına komşu olan ve Toros Dağ kuşağında yer alan Karboğazı Mevkii ile etrafında kalan tüm dağlık alanlar büyük çığların tehdidi altındadır.

OSMANİYE
Osmaniye ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Başlıca faylanmalar Doğu Anadolu Fayı’na paralel GB-KD yönünde gelişmiştir. Tarihsel dönemlerde de yıkıcı depremlere maruz kalan Osmaniye ilinde son yüzyılda meydana gelen 1945 M= 6.0, 1952 M= 5.5, 1967 M= 5.3 ve 1998 M= 5.9 depremleri hasar ve can kaybı meydana getirmiştir..
Bahçe, merkez ve Düziçi ilçelerinde heyelan olaylarının geliştiği gözlenmektedir.Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisi olup, Merkez, Bahçe, ve Düziçi ilçelerinde gözlenmektedir.
Ceyhan Havzasında yer almakta olup, Su baskını yoğun yaşanan illerimizden birisidir. Daha çok Bahçe, Kadirli, Merkez, Düziçi ilçelerinde gözlenmektedir.
Herhangi bir çığ tehlikesi bulunmamaktadır. Ancak kayak merkezi yapılması planlanan Zorkun yaylası mevkiinde ağaç kesimine paralel olarak çığ tehlikesi oluşabilecektir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL