Karadeniz Bölgesinde Olan En Son Depremler

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 9.327
LAL
Moderatör
Karadeniz bölgesinin deprem kuşakları, Karadeniz deprem bilgisi, Karadenizdeki son depremler, Karadeniz bölgesi deprem araştırma

AMASYA
Amasya ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin etki sahası içindedir. Tarihsel dönemde de yıkıcı depremlerin meydana geldiği Amasya ili 1916 M= 7.1 Tokat,1939 M=7.9 Erzincan,1942 M=7.0 Niksar –Erbaa ve 1943 M= 7.2 Tosya-Ladik depremlerinde ağır hasar görmüştür. 1996 yılında da bölgede büyüklüğü 5.5 ve 5.6 olan 2 adet hasar yapıcı deprem meydana gelmiştir.
İl merkezi ve Taşova ilçesinde yoğun olmakla birlikte Gümüşhacıköy ilçesinde de heyelan olayları gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayı Merkez ilçe ve bağlı yerleşim birimlerinde gözlenmektedir. Özellikle il merkezinde Harşena dağının (Kral mezarlarının olduğu bölge) şehre bakan yüzeyinde bulunan konutların tamamı kaya düşmesi riskine maruz bulunmaktadır. Su baskını olayları, Yeşilırmak ve Kızılırmak havzalarında yer alan ilimizin Merkez, Taşova ve Merzifon ilçelerinde yoğun olarak gözlenmektedir.

ARTVİN
Artvin il merkezi 3. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup bölgede tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir.
Heyelan olaylarının yoğun olarak yaşandığı illerimizden birisidir. Genellikle heyelan olayları Şavşat, Ardanuç, Hopa ve Arhavi ilçelerinde gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayı il genelinde gözlenmekte olup özellikle Yusufeli, Ardanuç ve Merkez ilçelerine bağlı yerleşim birimlerinde daha yoğun meydana gelmektedir. Su baskını olayları, Çoruh havzasında olan ilimizin Borçka, Yusufeli ve Şavşat ilçelerinde gözlenmektedir. Oldukça engebeli ve sert bir topografyaya sahip olan Artvin ilinde merkez ve Şavşat, Yusufeli, Ardanuç ile Borçka ilçelerine bağlı kimi yerleşimlerde çığ riskli alanlar gözlenmiştir.

BARTIN
Bartın il merkezi 1. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin ve bölgesel diğer aktif fayların etkisi altındadır. Son yüzyılda meydana gelen en önemli deprem 1968 M= 6.5 Bartın depremidir. Heyelan olaylarının çok yaşandığı illerimizden birisi olup, Özellikle Ulus, Kurucaşile ve Merkez ilçelerinde gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisidir.
Batı Karadeniz havzasında yer alan ilimizde su baskını olayları, Bölgesel olarak yaşanmaktadır. 1998 yılında meydana gelen Bölgesel afet olaylarından en çok etkilenen illerimizden birisidir. Merkez, Ulus ve Amasra ilçelerinde su baskını olayları gözlenmektedir.

BAYBURT
Bayburt il merkezi 3. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin etkisi altındadır. 1939 M=7.9 Erzincan depreminden etkilenmiştir.
Heyelan olayları genel olarak İlin Güneydoğusundaki yerleşim birimlerinde gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisi olup, Aydıntepe ve Merkez ilçeye bağlı yerleşim birimlerinde gözlenmektedir. Su baskını olayları, Çoruh havzasında yer alan ilimizin Merkez, Aydıntepe ve Demirözü ilçelerinde gözlenmektedir. Merkez ve Aydıntepe İlçesinin pek çok köyünde çığ riskli alanlar bulunmaktadır. Bunun yanında, özellikle 1992-1993 kış mevsiminde yaşanan büyük çığlarda çok sayıda ölüm ve yaralanma olayı yaşanmış, konutlar nakledilmiştir (Bayburt-Merkez-Üzengili’de meydana gelen büyük çığda 59 konut yıkılmış toplam 96 konutun nakledilmesine karar verilmiştir.

BOLU
Bolu ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin etkisi altındadır. Tarihsel dönemlerde yıkıcı depremlere maruz kalan Bolu İli’nde son yüzyılda ağır hasara yol açan 1944 M= 7.2 Gerede depremi, 1944 M= 5.6 Mudurnu,1957 M= 7.1 Abant depremi, 1967 M= 7.1 Mudurnu depremleri meydana gelmiştir. 1999 yılında Marmara bölgesini etkileyen İzmit ve Düzce depremleri Bolu’da da önemli hasara yol açmıştır.
Mudurnu, Göynük Merkez ve Mengen ilçelerinde Kuzey Anadolu fay zonu ile jeolojik yapısının etkisiyle heyelan olayları gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayı; Mudurnu, Seben ve Göynük ilçelerinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Sakarya havzasında yer alan ilimizin Merkez, Mudurnu ve Mengen ilçelerinde meydana gelmektedir. 08.06.1998 yılında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını ve heyelan olayları Bölgesel olarak birçok Merkez ve ilçelerde yerleşim birimlerini etkilemiştir.

ÇORUM
Çorum il merkezi 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup 60 km kuzeyinden geçen Kuzey Anadolu Fay Sisteminin ve bu sisteme bağlı fayların etkisi altındadır. Son yüzyılda 1910 M=6.1 Osmancık, 1942 M=5.5 Kargı, M=5.9 Osmancık, M=5.9 Hamamözü Vadisi Depremleri ve 1996 =5.4 Mecitözü depremi bölgede hasar yapan depremlerdir.
İl geneli heyelanlı olup, özellikle Sungurlu, Osmancık, Merkez ve İskilip ilçelerinde heyelan olayları gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayı İskilip Kargı ve Osmancık ilçelerinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, ilimizin Merkez, Mecitözü, Osmancık, Kargı, Alaca, Ortaköy, İskilip ve Sungurlu ilçelerinde yağışlara bağlı olarak gelişmektedir.

DÜZCE
Düzce ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Kuzey Anadolu Fay Sistemi içerisinde yer alıp depremselliği oldukça yüksek bir bölgedir. 1944 M=7.2 Gerede, 1957 M=7.1 Abant , 1967 M=6.0 Mudurnu ve 1999 M=7.4 İzmit depremlerinden etkilenmiştir. İldeki en yıkıcı deprem ise M=7.2 1999yılında meydana gelmiştir.
İlde görülen heyelanlar Büyük Melen çayı, melen çayı ve Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde yer alan yerleşim birimlerinde yoğun olarak görülmektedir. Yığılca, Akçakoca, Cumayeri ve Merkez ilçelerinde heyelan olayları yoğun olarak yaşanmaktadır.
Kaya düşmesi olayının en az yaşandığı illerimizden birisidir. Su baskını olaylarının az yaşandığı illerimizden birisidir. Geçmiş yıllarda yaşanan afetler nedeniyle yapılan etüdlerde, Akçakoca ilçesinin dağ köylerinde yerleşim alanları dışında kalan çığ alanları tespit edilmiş, mevcut orman örtüsünün korunması gerektiği belirtilmiştir.

GİRESUN
Giresun il merkezi 4. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgeye en yakın fay hattı Kuzey Anadolu Fay Sistemi olup 1939 M=7.9 Erzincan depremi şehirde büyük ölçüde hasara neden olmuştur.
Kuzey Anadolu fay zonunun oluşturduğu vadi yamaçlarında ve sahil kesimlerinde yer alan yerleşim birimlerinde heyelan olayları daha yoğun olmak üzere Keşap, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayının yoğun olarak yaşandığı illerimizden birisi olup Alucra, Dereli, Bulancak ve Doğankent ilçelerinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Doğu Karadeniz havzasında yer alan ilimizin özellikle sahil kesimindeki yerleşim birimlerinde ve iç kesimdeki Şebinkarahisar ve Doğankent ilçelerinde yağışlara bağlı olarak gelişmektedir. 19-20.06.1990 ve 21.07.2007 yıllarında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını ve heyelan olayları Bölgesel olarak bir çok Merkez ve ilçelerde yerleşim birimlerini etkilemiştir. Çanakçı ve Dereli ilçelerine bağlı 2 yerleşim yerinde çığ olayı meydana gelmiştir. Bunun dışında yaşanan çığ olayları genellikle meskun alan dışında, dağlık alanlarda ve yollarda etkili olmaktadır.

GÜMÜŞHANE
Gümüşhane il merkezi 3. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup Kuzey Anadolu Fay Sistemi2nin ürettiği depremlerin etki sahasındadır. 1939 M=7.9 Erzincan depreminde il genelinde hasar meydana gelmiştir.
Kelkit, Kürtün ve Merkez ilçelerinde heyelan olayları yoğun olarak izlenmektedir. Kaya düşmesi olayı Merkez, Torul ve kürtün ilçelerinde gözlenmektedir. Su baskını olayları, ilimizin Merkez, Kelkit ve Torul ilçelerinde gözlenmektedir.
Kürtün ve Torul İlçelerinin 2 köyünde meydana gelen çığ olaylarının etkili olduğu alanlar belirlenmiştir. Ayrıca, Gümüşhane ilinin gelişim planlarında ve açılması planlanan Kayak Merkezlerinde çığ riskli alanlar da tespit edilmiş ve Valiliğine bildirilmiştir.

KARABÜK
Karabük ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Kuzey Anadolu Fay Sistemi Karabük’te hasara neden olabilecek deprem üretme potansiyeline sahiptir. 1944 M=7.2 Gerede, 1999 M=7.4 İzmit ve M=7.2 Düzce depremleri merkez ve ilçelerde hasara neden olmuştur.
Heyelan olaylarının en çok meydana geldiği illerimizden birisidir. Yenice ilçesi Türkiye genelinde heyelandan afetinden en çok etkilenen ilçemizdir. Kaya düşmesi olayı Eskipazar ve merkez ilçeye bağlı yerleşim birimlerinde gözlenmektedir.
Batı Karadeniz havzasında yer alan ilimizde su baskını olayları, Yenice, Merkez ve Eskipazar ilçelerinde yoğun olarak yaşanmaktadır. 1998 yılında meydana gelen Bölgesel afet olaylarından en çok etkilenen illerimizden birisidir.

KASTAMONU
Kastamonu ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Kuzey Anadolu Fay Sistemi Kastamonu’nda hasara neden olabilecek deprem üretme potansiyeline sahiptir. 1942 M=7.0 Niksar-Erbaa,1943 M=7.2 Tosya –Ladik, 1944 Gerede M=7.2 ,1951 M=6.9 Kurşunlu depremleri merkez ve ilçelerde hasara neden olmuştur.
Özellikle Karadeniz sahil kesimlerinde ve Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde yer alan ilçelerde heyelan olaylarında yoğunlaşma gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayı çok yoğun yaşanmamakla birlikte Araç, Cide ve Merkez ilçesine bağlı yerleşim birimlerinde gözlenmektedir. Su baskını olayları, Batı Karadeniz havzasında yer alan ilimizde çok görülmemekle birlikte Tosya, Daday ve İhsangazi ilçelerinde gözlenmektedir.
Tüm yurtta çok sayıda çığ olayının yaşandığı ve oldukça sert geçen 1992-1993 kış mevsiminde Küre ilçesi, Topçu Köyünde büyük bir çığ afeti yaşanmıştır. Ayrıca, Kastamonu ilinde meskun sahalar dışında da farklı ölçeklerde çığ riskli alanlar bulunduğu tespit edilmiştir.

ORDU
Ordu ili 3. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgeye en yakın fay hattı Kuzey Anadolu Fay Sistemi olup 1939 M=7.9 Erzincan ve 1942 M=7.0 Niksar –Erbaa depremleri şehirde büyük ölçüde hasara neden olmuştur.
Heyelan olaylarının yoğun yaşandığı illerimizden birisi olup, Ulubey, Gölköy, Korgan ve Ünye ilçelerine bağlı yerleşim birimlerinde sıklıkla görülmektedir. Kaya düşmesi olayı yoğun olmamakla birlikte lokal olarak il genelinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Doğu Karadeniz havzasında, kıyı şeridinde buluna ilçelerde yoğun olmak üzere Merkez, Fatsa ve Ünye ilçelerinde gözlenmektedir. 10.07.2006 yılında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını ve heyelan olayları Bölgesel olarak birçok Merkez ve ilçelerde yerleşim birimlerini etkilemiştir. Doğu Karadeniz Bölgesinin diğer illerine göre daha az çığ riskine sahip olan bir ildir. Nadiren meydana gelen küçük ölçekli çığlar ya da kar akmaları da yerleşim yerleri dışında kalmaktadır.

RİZE
Rize ili 4. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgede tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir.
Heyelan olaylarının yoğun yaşandığı 2’nci ilimiz olup, Ulubey, Gölköy, Korgan ve Ünye ilçelerine bağlı yerleşim birimlerinde sıklıkla heyelan olayları gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisi olup, Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçelerinde lokal olarak gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Doğu Karadeniz havzasında yer alan ilimizde ani yağışlara bağlı olarak gelişmekte olup; Merkez, İkizdere, Pazar, Çayeli ve Çamlıhemşin ilçelerinde gözlenmektedir. 29.09.1995, 11.08.1998, 15.01.2002 ve 21.07.2006 yıllarında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını ve heyelan olayları Bölgesel olarak birçok Merkez ve ilçelerde yerleşim birimlerini etkilemiştir.
Ülkemizin önemli sıradağlarından biri olan Kaçkar Dağlarının büyük bölümü Rize ili sınırları içerisindedir. Aşırı kar yağışı alan bu dağlık alanlarda ve Kaçkarların zirvesini oluşturan tepelere dik uzanan vadi içlerinde çok büyük çığ patikaları mevcuttur. Söz konusu alanların çığ tehlike haritaları Genel Müdürlüğümüz Çığ Şubesi tarafından, DPT projesi kapsamında hazırlanmıştır.

SİNOP
Sinop ili 4. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgede tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir.
Heyelan olayları sahil şeridinde yer alan Ayancık Türkeli ve Merkez ilçeleri ile İl Merkezinin güneydoğusunda yer alan Durağan ilçelerinde görülmektedir. Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisi olup, yancık ve Durağan ilçelerinde gözlenmektedir. Su baskını olaylarının az yaşandığı illerimizden birisi olup, batı Karadeniz ve Kızılırmak havzasında yer almaktadır. Su baskını olayları, Boyabat ve Dikmen ilçelerinde gözlenmektedir.
Doğu Karadeniz Bölgesine göre iklimin yumuşamaya başladığı Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Sinop ilinde, Türkeli ilçesinin 2 dağ köyünde küçük ölçekli çığlar meydana gelmiştir.

SAMSUN
Samsun ili 2. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgeye en yakın fay hattı Kuzey Anadolu Fay Sistemi olup 1916 M= 7.1 Tokat,1939 M=7.9 Erzincan,1942 M=7.0 Niksar –Erbaa, 1943 M= 7.2 Tosya-Ladik depremleri bölgede büyük ölçüde hasara neden olmuştur.
Heyelan olayları il Merkezinin güneyinde Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde yer alan Havza ilçesi ile Kıyı kesiminde bulunan Merkez ve Alaçam ilçelerinde yoğun olarak gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayının en az olarak yaşandığı illerimizden birisidir.
Su baskını olayları, Yeşilırmak ve Kızılırmak havzasında yer alan ilimizin Ayvacık, Hamza, Çarşamba, Vezirköprü ve Alaçam ilçelerinde gözlenmektedir.

TOKAT
Tokat ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Kuzey Anadolu Fay Sistemi, Ezine Pazarı Fay Zonu ve Almus Fayı’nın etkisi altındadır. Tarihsel dönemde birçok kez yıkıcı depreme maruz kalan Tokat son yüzyılda 1916 M=7.1, 1919 M=5.9 Almus, 1939 M=7.9 Erzincan ve 1942 M=7.0 Niksar-Erbaa hasar yapıcı depremlerinin etkisi altında kalmıştır.
Heyelan olayları Yeşilırmak vadisi üzerinde bulunan Turhal, Merkez ve Almus ilçeleri ile Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde yer alan Reşadiye ve Niksar ilçelerinde yoğu olarak gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayı Merkez ilçe başta olmak üzere Turhal, Zile, Almus ve Niksar ilçelerinde de gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Yeşilırmak havzasında yer alan ilimiz genelinde yaşanmaktadır. Merkez, Artova, Erbaa, Zile, Niksar ve Reşadiye ilçelerinde su baskını olayları gözlenmektedir.

TRABZON
Trabzon ili 4. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgede tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir.
Heyelan olayları ile Bölgesel afet olaylarının en yoğun yaşandığı iller arasında 1. sırada yer alan ilimizdir. Maçka, Bütün ilçelerinde heyelan olayları gözlenmekle beraber Çaykara, Düzköy, Merkez ve Akçaabat ilçelerinde yoğunluk artmaktadır. İl de meydana gelen heyelan olayları mevsimsel yağışlara bağlı olarak tek bir yerleşim yerinden ziyade büyük çaplı ve bölgesel olarak meydana gelmektedir. Kaya düşmesi olayı il genelinde gözlenmekte olup, Araklı, Tonya, Çaykara ve Yomra ilçelerinde daha yoğun yaşanmaktadır.
Su baskını olayları Doğu Karadeniz havzasında yer alan ilimizde, Karadeniz’e dökülen derelerin oluşturduğu vadiler üzerinde bulunan yerleşim birimlerinde gözlenmektedir. 19-20.06.1990, 17.11.2005 ve 10.07.2006 yıllarında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını ve heyelan olayları Bölgesel olarak bir çok Merkez ve ilçelerde yerleşim birimlerini etkilemiştir.
07.08.1998 yılında aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen su baskını ve heyelan olayları sonucu birçok yerleşim birimleri etkilenmiş ve 47 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 2005 yılının Ağustos ve Kasım aylarında aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen su baskını ve heyelan olayları çok yoğun olarak yaşanmış ve birçok ilçe ve Merkeze bağlı yerleşim birimleri etkilenerek maddi ve manevi kayıplara neden olmuştur.
Çaykara ilçesine bağlı yerleşimler başta olmak üzere, Şalpazarı, Araklı ve Tonya ilçelerinin yüksek rakımlarda kurulmuş köy ve mahallelerinde çığ riskli alanlar mevcuttur. Bunun dışında kalan çığ riskli alanlar genellikle meskun alan dışındadır. Ancak, orman sınırı altındaki tüm alanlarda orman örtüsünün korunması bu riski azaltacaktır.

ZONGULDAK
Zonguldak ili 2. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin etkisi altındadır. 1968 M= 6.5 Bartın, 1999 M= 7.4 İzmit ve M= 7.2 Düzce depremleri son yüzyılda bölgede hasar ve can kaybına neden olan depremlerdir.
Heyelan olayı il genelinde gözlenmekte olup, Özellikle Çaycuma ve Alaplı ilçelerine bağlı ilçelerinde yoğun olarak meydana gelmektedir.Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisidir.
Batı Karadeniz havzasında yer almakta olup, su baskını olayları şiddetli yağışlara bağlı olarak sık yaşanmaktadır. 1998 yılında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını olaylarından Devrek, Alaplı, Gökçebey ilçeleri çok etkilenmiştir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL
Üst