Marmara Bölgesinde olan en son depremler

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 7.376
LAL
Moderatör
Marmara bölgesinde olan depremler, Marmara Bölgesinde en son olan depremler, marmara bölgesi depremleri

MARMARA BÖLGESİ DEPREM ANALİZİ

İSTANBUL
İstanbul il merkezi 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Tarihi kayıtlara göre, İstanbul’da birçok yıkıcı deprem meydana geldiği bilinmektedir ancak merkez olarak deprem meydana getirebilecek tektonik bir kırığa sahip değildir. Tarih boyunca, Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin kuzey kolu ile ilişkili depremlerin etkisinde kalmıştır.
Son yüzyılda meydana gelen 1912 M=7.2 Şarköy-Mürefte, 1935 M=5.9 Marmara Adası ve 1999 M=7.4 İzmit depremleri İstanbul’da hasar meydana getirmiştir.
Heyelan olayları Avcılar, Gürpınar, Büyükçekmece ve Silivri ilçelerinde daha yoğun olarak gözlenmektedir. Literatürde Deve bağırtan heyelanları olarak bilinen heyelan olayının Büyükçekmece ilçesi sınırları içerisinde gelişmiştir.
Kaya düşmesi olayının en az yaşandığı illerimizden birisidir.
Marmara havzasında yer alan ilimizde şiddetli yağışlara bağlı olarak gelişen su baskını olaylarından nakli gerektirecek boyutta etkilenen konut bulunmamaktadır.

BALIKESİR
Balıkesir ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup birçok aktif fay zonunun etkisi altındadır. Tarihsel dönemde birçok yıkıcı depremlerin etkisinde kalmıştır. 1900 den günümüze il genelinde 8 adet hasar yapıcı deprem meydana gelmiştir
(1901 M=5.9 Ayvalık, 1935 M=5.9 Marmara Adası, 1944 M=7.0, 1964 M=6.8 Manyas, 1969 M=5.7 Gönen, 1999 M=5.0 Marmara Adası, 2003-2006 M= 5.0 M=5.2 Bandırma)
İvrindi, Sındırgı ve Susurluk ilçelerinde heyelan olayları gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayının az yaşandığı illerimizden birisi olup İvrindi ve Dursunbey ilçelerinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Susurluk havzasında yer alan ilimizin Gömeç, Manyas, Sındırgı, İvrindi ve Susurluk ilçelerinde gözlenmektedir.

BİLECİK
Bilecik il merkezi 1. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup il genelinde son yüzyılda hasar yapıcı deprem meydana gelmemekle birlikte 1956 M= 6.4 Eskişehir depreminden etkilenmiştir.
Heyelan olaylarının az olarak izlendiği illerimizden birisidir. Gölpazarı ve Söğüt ilçelerinde gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayının gözlenmediği illerimizden birisidir. Sakarya havzasında yer alan ilimiz, su baskını olaylarının en az yaşandığı illerimizden birisidir.

BURSA
Bursa il merkezi 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Tarihsel dönemlerde yıkıcı depremlere maruz kalan Bursa ilinde 1900 den günümüze 1949 M=5.2 Harmancık ve 2006 M= 5.2 Gemlik Körfezi depremleri meydana gelmiştir.
Heyelan olayları İnegöl, Gemlik ilçelerinde çok yoğun olarak gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayının az yaşandığı illerimizden birisidir.
Su baskını olayları, Marmara, Susurluk ve Sakarya havzalarında yer alan ilimizin Yenişehir, Karacabey, İnegöl ve Mustafa Kemal Paşa ilçelerinde gözlenmektedir.İlin önemli turizm gelirlerinden birini oluşturan kış sporları merkezlerinden Uludağ 2. Gelişim Kayak Merkezi bölgesinde çığ tehlikesi bulunmaktadır. Bu tehlike kayakçı ve snowboardcuların katkısı ile eğimi fazla bazı kesimlerde daha da artmaktadır.

ÇANAKKALE
Çanakkale ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Marmara Denizi’nden Tekirdağ yönüne devam edip Saros Körfezi’ne doğru geçen Kuzey Anadolu Fay Sisteminin ana hattı bölge için tehlike oluşturmaktadır.
1912 M=7.2, M=6.3, M=6.8 Şarköy-Mürefte depremleri bu hatta olmuş ve Çanakkale’de ağır hasar meydana getirmiştir. Bunun yanında 1953 M=7.2 Yenice-Gönen depremi, 1972 M=5.0 Ezine, 1975 M=5.5 Gelibolu ve 1983 M=5.4 Biga depremleri son yüzyılda ilde hasara neden olan depremlerdir.
Heyelan olaylarının az olarak izlendiği illerimizden birisidir.
Kaya düşmesi az yaşandığı illerimizden birisi olup Kaz dağlarının yamaçlarında yer alan Ayvacık ilçesinde gözlenmektedir. Su baskını olaylarının en az gözlendiği illerimizden birisidir.

EDİRNE
Edirne il merkezi 4. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Deprem aktivitesi bakımından etkin olmamasına rağmen tarihsel dönemde bölgede hasar yapıcı depremlerin meydana geldiği kaydedilmiştir.
Son yüzyılda ise kayıtlara geçmiş tek hasar yapıcı deprem 1953 M=5.1 depremidir. Heyelan olaylarının az olarak yaşandığı illerimizden birisidir. Kaya düşmesi olayının gözlenmediği illerimizden birisidir. Su baskını olayları, Meriç ve Edirne havzasında yer alan ilimizde sık olarak yaşanmasına rağmen, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce alınan önlemler neticesinde etkilenen yerleşim birimleri bulunmamaktadır.

KIRKLARELİ
Kırklareli ili 4. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem aktivitesi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Heyelan olaylarının en az olarak yaşandığı illerimizden birisidir.Kaya düşmesi olayının en az olarak yaşandığı illerimizden birisidir. Su baskını olaylarının yaşanmadığı illerimizden birisidir.

KOCAELİ
Kocaeli ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Kuzey Anadolu Fay Sisteminin ana hattı üzerinde bulunan Kocaeli ili tarihsel depremlerden büyük hasar görmüştür. 1909 M=5.5, M=5.8 hasar yapıcı depremlerdendir. En son büyük yıkıcı deprem 1999 M=7.4 İzmit depremidir. Bu deprem Kocaeli ve tüm Marmara bölgesinde ağır hasar ve can kaybına neden olmuştur.
Heyelan olayları çoğunlukla il merkezinin güneyinde, Kuzey Anadolu Fay zonu boyunca gözlenmekte olup, özellikle Merkez ilçeye bağlı köyler ile Karamürsel, Gölcük ilçelerinde daha yoğun yaşanmaktadır. Kaya düşmesi olayının en az olarak yaşandığı illerimizden birisidir. Su baskını olaylarının en az yaşandığı illerimizden birisidir.

SAKARYA
Sakarya ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Kuzey Anadolu Fay Sisteminin ana hattı üzerinde bulunan Sakarya ili tarihsel dönem depremlerden büyük hasar görmüştür.
1943 M=6.6 Hendek, 1957 M=7.1 Abant, 1967 M=6.0 Akyazı, 1967 M=7.2 Adapazarı ve 2000 M=5.2 Akyazı bölgede son yüzyılda hasar yapan depremlerdir. 1999 M= 7.4 İzmit ve M=7.2 Düzce depremleri Sakarya’da büyük hasar ve can kaybına neden olmuştur.
Heyelan olayları Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde yer alan Geyve, Akyazı ve Merkez ilçeleri ile Büyük melen çayının geçtiği Kocaali ilçesinde gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayının en az yaşandığı illerimizden birisidir.
Su baskını olayları, Sakarya ve Batı Karadeniz havzasında yer alan ilimizin Akyazı, Geyve, Hendek ve Karapürçek ilçelerinde gözlenmektedir.

TEKİRDAĞ
Tekirdağ ili 2. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Marmara Denizi’nden Tekirdağ yönüne devam edip Saros Körfezi’ne doğru geçen Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin ana hattının üzerinde yer almaktadır. Tarihsel döneme ait büyük depremlerde hasar gördüğü bilinmektedir.
1912 M=7.3 Şarköy –Mürefte Depremi ve artçıları olan M=6.3 ve M=6.8 depremleri son yüzyılda o bölgede etkili olmuş en yıkıcı depremlerdir.
Heyelan olaylarının en az yaşandığı illerimizden birisidir.
Kaya düşmesi olayının en az olarak yaşandığı illerimizden birisidir. Su baskını olaylarının az yaşandığı illerimizden birisidir.

YALOVA
Yalova ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin Marmara’daki kuzey kolunun üzerindedir. Tarihsel dönemlerde yıkıcı depremlere maruz kalan Yalova ilinde 1900 den günümüze 1963 M=6.2 Çınarcık, 1999 M= 7.4 İzmit ve M=7.2 Düzce depremleri meydana gelmiştir.
Heyelan olaylarının yoğun olarak gözlendiği illerimizden birisidir. Gelişen heyelanlar genellikle sığ derinlikte olup, geniş alanları etkilemektedir. Özellikle Çiftlikköy, Altınova, termal ve Çınarcık ilçelerinde gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisidir. Su baskını olaylarının az yaşandığı illerimizden birisi olup, Marmara Havzasında yer almaktadır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL
Üst