Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olan en son depremler

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 6.072
LAL
Moderatör
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en son olan depremler ve tarihleri

Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen büyük depremler


GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ DOĞAL AFET ANALİZİ

ADIYAMAN

Adıyaman il merkezi 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup İlin kuzeyinde yer alan ilçeler Doğu Anadolu Fay Sistemi’nin etkisi altındadır. 1900’den günümüze 2004 yılında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki hasar yapıcı deprem dışında büyük deprem kaydedilmemiştir. Ancak bölgenin tarihsel dönemde Doğu Anadolu Fay Sistemi ile ilişkili büyük depremlerden etkilendiği bilinmektedir.
İl merkezinin kuzey batısında Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde yer alan Besni, Gölbaşı ilçelerinde heyelan olayları daha yoğun olarak gözlenmekle birlikte ilin güneyinde yer alan Kahta ilçesine bağlı yerleşim birimlerinde de etkili heyelan olayları meydana gelmektedir.
Kaya düşmesi olayları ise; Güney doğu Anadolu bindirme kuşağına bağlı olarak morfolojik yükseltinin arttığı Gölbaşı, Çelikhan ve Merkez ilçelerine bağlı yerleşim birimlerinde daha sıklıkla rastlanmaktadır.
Su baskını olayları Fırat havzasında yer alan ilimizde Merkez, Çelikhan ve Gölbaşı ilçelerinde yoğun olarak gözlenmektedir.
Çelikhan ve Sincik ilçelerinin 2 yerleşim yerinde etkili olan çığ afeti yaşanmıştır. Meskun alan dışında da çığ meydana gelmektedir.

BATMAN

Batman il merkezi 2. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Güneydoğu Anadolu Bindirmesi bölgede deprem üretecek en önemli sistem olmasına karşın il genelinde son yüzyılda hasar yapıcı bir deprem meydana gelmemiştir.
Heyelan olayları Güneydoğu Anadolu Bindirme kuşağı üzerinde yer alan Sason ve Kozluk ilçelerine bağlı yerleşim birimlerinde yoğun olarak meydana gelmektedir.
Kaya düşmesi olayı Kozluk, Hasankeyf, Gercüş ilçelerinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Dicle havzasında yer alan ilimizin Merkez ilçesinde yoğun olarak yaşanmaktadır. Merkez ilçede 01.11.2006 tarihinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını olayında 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
Sason ilçe merkezi ile bağlı köylerinde meydana gelen çığ afetinden dolayı ölümler ve yaralanma olayları yaşanmıştır.

DİYARBAKIR

Diyarbakır il merkezi 2. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. İlin kuzeyinde yer alan ilçeler Doğu Anadolu Fay Sistemi ve Güneydoğu Anadolu Bindirmesi’nin etkisi altındadır. 1900’den günümüze hasar yapmış depremler 1975 M=6.9 Lice ve 2007 M=5.2 Çüngüş depremleridir.
Bindirme fayı üzerinde yer alan Kulp, Lice, Çüngüş ve Dicle ilçelerinde heyelan olayları gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayının yoğun olarak yaşandığı ilimiz olup, en çok Lice ilçesi olmak üzere Kulp, Çermik Hani, Ergani ve Çüngüş ilçelerinde de gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Dicle havzasında yer alan ilimizin Merkez, Bismil ve Çınar ilçelerinde gözlenmektedir.

GAZİANTEP

Gaziantep il merkezi 3. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Doğu Anadolu Fay Sistemi ‘nin etkisinde olup bölgede tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir.
Heyelan olaylarının az olarak yaşandığı illerimizden birisi olup, Doğu Anadolu fay zonu üzerinde olan İslâhiye ilçesinde heyelan olayları gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayı Nizip, Yavuzeli ve Merkez ilçelerinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Fırat havzasında yer alan ilimizin Islahiye, Nurdağı, Şehit kamil ve Nizip ilçelerinde yağışlara bağlı olarak gelişmektedir.

KİLİS

Kilis ili 3. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Doğu Anadolu Fay Sistemi ‘nin etkisinde olup bölgede tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir.
Heyelan olaylarının en az görüldüğü illerimizden birisidir
Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisi olup, Musabeyli ilçesinde gözlenmektedir.
Su baskını olaylarının az yaşandığı illerimizden birisi olup, Fırat havzasında yer almaktadır.

MARDİN

Mardin ili 3. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgede tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir.
Heyelan olaylarının en az yaşandığı illerimizden birisidir.
Kaya düşmesi olayı merkez ilçesinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları, Dicle havzasında yer alan ilimizde en yoğun Kızıltepe ilçesinde olmak üzere Merkez ve Salur ilçelerinde gözlenmektedir.

SİİRT

Siirt ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgedeki en belirgin tektonik yapı Güneydoğu Anadolu Bindirmesi’dir. 1964 M= 4.9 Siirt Depremi son yüzyılda hasar yapmış tek depremdir.
Heyelan olayları ilin kuzeyinden geçen Güneydoğu Anadolu Bindirme kuşağı üzerinde yer alan Baykan Şirvan ilçeleri ile Merkez’e bağlı yerleşim birimlerinde görülmektedir.
Kaya düşmesi olayı Güneydoğu Anadolu Bindirme kuşağı ile Botan çayının geçtiği Vadiler üzerinde yer alan Baykan, Eruh, Şirvan ilçeleri ile Merkez’e bağlı yerleşim birimlerinde yoğun olarak gözlenmektedir.
Su baskını olaylarının az yaşandığı illerimizden birisi olup, Dicle havzasında yer almaktadır. Su baskını olayları, Merkez ilçeye bağlı bazı yerleşim birimlerinde gözlenmektedir.
Şirvan, Baykan, Pervari ve Eruh ilçelerinde çok sayıda çığ riskli alan bulunmakta, hemen her yıl birden çok çığ meydana gelmektedir.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa ili 3. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Tarihi kayıtlarda Harran Ovası’nda şiddetli depremlerin olduğu ve büyük hasarlar verdikleri bilinmektedir. Buna karşın son yüzyılda hasar yapıcı bir deprem kaydı bulunmamaktadır.
Heyelan olaylarının en az yaşandığı illerimizden birisidir.
Kaya düşmesi olayı Fırat vadisi üzerinde yer alan Halfeti ve Birecik ilçelerinde, Karaca dağ Volkaniklerinin yaygın olduğu Siverek ilçesinde gözlenmektedir.
Su baskını olayları Fırat havzasında yer alan ilimizde Suruc, Ceylanpınar, ve Merkez ilçelerinde gözlenmektedir.

ŞIRNAK

Şırnak ili 2. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgedeki en belirgin tektonik yapının Güneydoğu Anadolu Bindirmesi olmasına karşın tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir.
Heyelan olaylarının en az görüldüğü illerimizden birisi olup, Silopi ve Ulukışla ilçelerinde lokal heyelan olayları gözlenmektedir.
Kaya düşmesi olayının az olarak yaşandığı illerimizden birisi olup, Uludere ilçesinde gözlenmektedir.Su baskını olaylarının az yaşandığı illerimizden birisi olup, Dicle havzasında yer almaktadır. Su baskını olayları, Silopi ilçesine bağlı yerleşim birimlerinde gözlenmektedir.Sarp dağlık bir alanda kurulmuş olan Şırnak ilinde kimi yerleşimler ve özellikle yollar yoğun ve büyük çığ riskine sahiptir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL
Üst