Kambiyo Nedir

kambiyo

Kambiyo, para alımı ve satımıyla veya tedavülde bulunan parayla başka bir para biriminin değiştirilmesiyle ilgili işleri kapsayan, para ya da para yerine geçen belgeleri değiştirme işlemidir. İki ayrı ülke parasının birbiriyle değiştirilmesi olarak da tarif edilir. Örneğin Türk lirası karşılığı Amerikan doları aldığınızda kambiyo işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Kambiyo senedi, kıymetli evrakların özelliklerine sahip olan ve oldukça yaygın bir şekilde kullanılan evrak çeşididir. Çok önemli olan bu kambiyo evrakları Türk Ticaret Kanunu’nda özel olarak düzenlenmişlerdir. İktisat terimi olarak kambiyo, “döviz” ya da “efektif” manalarında da kullanılır ve bono, çek, senet terimleri de kambiyo senetleri olarak geçerler. Kambiyo senedi “ticari senet” olarak da bilinir.

Döviz kurunu kontrol altında tutmaya, böylece paranın değerindeki ani yükselme alçalmaları önlemeye kambiyo ya da döviz kuru kontrolü denir. Burada amaç döviz talebindeki artışı önlemektir. Bu sistem arz edilen dövizlere devletin adına el koymayı esas alır. Dövize sahip kişiler belirlenmiş bir kurdan bunları devlete satmak zorunda bırakılırlar, devlet de ihtiyaç oranında bu dövizleri dağıtır. Bu kontrol sistemi esas olarak Büyük Dünya Bunalımı döneminde uygulamaya konmuştur. Önceleri geçici bir önlem olarak uygulanmış olsa da kambiyo denetimi zamanla birçok ülkenin kullandığı bir iktisat politikası olmuştur.

Kambiyo vergisi 2021 yılında ne kadar?

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı 2018 yılında yaşanan kur ataklarını engellemek amacıyla Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile döviz alımları için Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) adındaki kambiyo vergisi almaya başlamıştı. Bir süre %1 (yüzde 1) olarak uygulanan bu vergi geçtiğimiz sene yapılan bir düzenleme ile düşürüldü. Buna göre kambiyo vergisi oranı ‰2 (binde 2) seviyesine düşürüldü. Yani 2021 yılı itibariyle 1000 dolarlık bir döviz alım işlemlerinizde bankanız sizden 2 dolar kambiyo vergisi alarak devlete aktarıyor. Bu uygulama 2008 yılında yürürlükten kaldırılmıştı.