deep
Harbi Aktif Üye
Limonun Faydaları nelerdir
Limon hoş kokulu, donuk sarı bir renkte ve çok ekşice bir meyvedir. Vatanı Hindistan olup, oradan dünyaya yayılmıştır. Halen Avrupa'nın gü*neyinde; özellikle Türkiye, İspanya ve Portekiz'de çok yetişir.
Limon ağacının; limon dediğimiz meyveleri kullanılır.
Bazı limon çeşitleri bergamot gibi koktuklarından dolayı kolonya ve diğer parfüm imalatında kullanılır.
Limon esansı, meyvenin yeşil kabuklarından elde edilir. Bir kilo esans elde edebilmek için yaklaşık üç bin kadar limona ihtiyaç vardır.
Limon, sofralarımızda lezzet veren maddelerin ilk sıralarında yer alır. Balık ve lezzetsiz etlerde güzel bir tadın meydana gelmesine sebep olur.
Limon, yemek tuzu, salamura olarak ve hatta kum ile de korunabilir. Mösyö Garos isimli bir kişi limonları bir kavak tahtası üzerine dizip, üstle*rini cam bir fanus veya kavanozla örterek uzun bir süre korunma yöntemi*ni bulmuştur.
İhtiva ettiği maddeler:
Limonun Yararları ve Kullanıldığı yerler
Ağızda çıkan yaralarda (aft v.s.): Limon, bal, su karışımıyla günde birkaç kere gargara yapılır.
Ağız kokusunda: Limon kurutulup, şekerle karıştırılır, bir kaşık, ağızda çiğnenir.
Anjinde: Ilık suyun içine sıkılmış limon suyuyla gargara yapılır.
Akciğer vereminde,
Astımda,
Ateşli hastalıklarda ateş düşürmek için: Her gün sistemli olarak 10 limona kadar artırılmak suretiyle 4-5 hafta yenmeye devam edilir. Son*ra yine düzenli olarak tekrar 2 limona indirilerek yenir.
Bademcikte,
Bağırsak parazitlerinde ve gazlarında: Limon kabukları, içine bal konmuş suda ezilerek elde edilen mayi yatarken içilir.
Balgam sökmede,
Baş ağrısı ve dönmesinde,
Böbrek tıkanıklığını açmak için,
Bronşitte,
Burun kanamalarında: Limon suyuna batırılmış pamukla buruna tampon yapılır.
Çıbanlarda: Limon suyu çıban çıkan bölgeye sürülür.
Damar sertliğini giderir, damar tıkanıklığını açar: Limon kabukla*rı kurutulup şekerle toz haline getirilir. Günde 3-5 kaşık yutulur.
Deniz tutulmalarında,
Diş ağrılarında: Çekirdekleri çiğnenir.
Dil şişmesinde,
Dis etlerini korumak için,
Diş eti kanama ve iltihaplarında,
Dişleri beyazlatmak için: Haftada iki kere limon suyuyla dişler fırçalanır.
Dizanteride,
Egzamada: Limon sürülmelidir.
Felçte: Limon şerbet yapılarak içilmeli.
Göz iltihaplarında: Birkaç damla limon suyu damlatılır.
Göz kararmasında,
Grip ve soğuk algınlığında,
Gut hastalığında,
Hafızayı kuvvetlendirmek için,
Harareti gidermek için,
Hazmı kolaylaştırmak için,
Herpeste,
İdrar söktürmek için,
İshalde,
İştah açmak için,
Kalbi kuvvetlendirmek ve kalp çarpıntısında,
Kan basıncının yüksek olmasında,
Kandaki yağı eritmek için,
Kan dolaşımını düzenlemekte,
Kangren ve kötü koku oluşmuş yaralarda,
Kanı sulandırmak için,
Kanı temizlemek için,
Kansızlıkta,
Kan ve safradan meydana gelmiş hastalıklarda,
Karaciğerin kuvvetlendirilmesi için karaciğer şişliklerinde: Kesilmiş üc limonun üzerine akşam sıcak su dökülür ve sabaha kadar bırakılır ve içilir.
Kemik vereminde.
Limon hoş kokulu, donuk sarı bir renkte ve çok ekşice bir meyvedir. Vatanı Hindistan olup, oradan dünyaya yayılmıştır. Halen Avrupa'nın gü*neyinde; özellikle Türkiye, İspanya ve Portekiz'de çok yetişir.
Limon ağacının; limon dediğimiz meyveleri kullanılır.
Bazı limon çeşitleri bergamot gibi koktuklarından dolayı kolonya ve diğer parfüm imalatında kullanılır.
Limon esansı, meyvenin yeşil kabuklarından elde edilir. Bir kilo esans elde edebilmek için yaklaşık üç bin kadar limona ihtiyaç vardır.
Limon, sofralarımızda lezzet veren maddelerin ilk sıralarında yer alır. Balık ve lezzetsiz etlerde güzel bir tadın meydana gelmesine sebep olur.
Limon, yemek tuzu, salamura olarak ve hatta kum ile de korunabilir. Mösyö Garos isimli bir kişi limonları bir kavak tahtası üzerine dizip, üstle*rini cam bir fanus veya kavanozla örterek uzun bir süre korunma yöntemi*ni bulmuştur.
İhtiva ettiği maddeler:
- Acide citrigue
- Citrate de potasse
- Glucose
- Calcium
- Fosfor
- B2-B3 vitaminleri
- A, C, P, F vitaminleri
- 100 gr. meyvede 40-50 gr. C vitamini
Limonun Yararları ve Kullanıldığı yerler
Ağızda çıkan yaralarda (aft v.s.): Limon, bal, su karışımıyla günde birkaç kere gargara yapılır.
Ağız kokusunda: Limon kurutulup, şekerle karıştırılır, bir kaşık, ağızda çiğnenir.
Anjinde: Ilık suyun içine sıkılmış limon suyuyla gargara yapılır.
Akciğer vereminde,
Astımda,
Ateşli hastalıklarda ateş düşürmek için: Her gün sistemli olarak 10 limona kadar artırılmak suretiyle 4-5 hafta yenmeye devam edilir. Son*ra yine düzenli olarak tekrar 2 limona indirilerek yenir.
Bademcikte,
Bağırsak parazitlerinde ve gazlarında: Limon kabukları, içine bal konmuş suda ezilerek elde edilen mayi yatarken içilir.
Balgam sökmede,
Baş ağrısı ve dönmesinde,
Böbrek tıkanıklığını açmak için,
Bronşitte,
Burun kanamalarında: Limon suyuna batırılmış pamukla buruna tampon yapılır.
Çıbanlarda: Limon suyu çıban çıkan bölgeye sürülür.
Damar sertliğini giderir, damar tıkanıklığını açar: Limon kabukla*rı kurutulup şekerle toz haline getirilir. Günde 3-5 kaşık yutulur.
Deniz tutulmalarında,
Diş ağrılarında: Çekirdekleri çiğnenir.
Dil şişmesinde,
Dis etlerini korumak için,
Diş eti kanama ve iltihaplarında,
Dişleri beyazlatmak için: Haftada iki kere limon suyuyla dişler fırçalanır.
Dizanteride,
Egzamada: Limon sürülmelidir.
Felçte: Limon şerbet yapılarak içilmeli.
Göz iltihaplarında: Birkaç damla limon suyu damlatılır.
Göz kararmasında,
Grip ve soğuk algınlığında,
Gut hastalığında,
Hafızayı kuvvetlendirmek için,
Harareti gidermek için,
Hazmı kolaylaştırmak için,
Herpeste,
İdrar söktürmek için,
İshalde,
İştah açmak için,
Kalbi kuvvetlendirmek ve kalp çarpıntısında,
Kan basıncının yüksek olmasında,
Kandaki yağı eritmek için,
Kan dolaşımını düzenlemekte,
Kangren ve kötü koku oluşmuş yaralarda,
Kanı sulandırmak için,
Kanı temizlemek için,
Kansızlıkta,
Kan ve safradan meydana gelmiş hastalıklarda,
Karaciğerin kuvvetlendirilmesi için karaciğer şişliklerinde: Kesilmiş üc limonun üzerine akşam sıcak su dökülür ve sabaha kadar bırakılır ve içilir.
Kemik vereminde.