Atatürk Ankaraya Neden Geldi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan DİLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

DİLAN

Yeni Üye
Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi

Milli mücadele yıllarının en çetrefilli yıllarında arayışlara giren Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, bu mücadelenin nereden yürütülmesi konusunda uzun düşüncelere gark olmuşlardı. Mustafa Kemal meclisi ve dolayısıyla milli mücadeleyi Ankara’dan yönetme fikrini ilk defa İstanbul’dan ayrılmadan evvel Ali Fuat Paşa’ya dillendirmiştir. Kendi aralarındaki görüşmelerde Ali Fuat Paşa’nın kendine bağlı olan 20.nci Kolorduyu Konya’dan Ankara’ya taşımak konusunda mutabakata varmışlardır. Bu plana göre Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıkmadan evvel, Ali Fuat Paşa 20.nci Kolordu Komutanlığını Mart ayında Ankara’ya Sarıkışla’ya intikal ettirmiştir.

Mustafa Kemal Paşa İstanbul’dan ayrılıp Samsun’a çıkmış, Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas’taki yaptığı girişimler ve nihayetinde Ankara’ya geliş şeklinde olaylar gelişmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelişi adeta milli mücadelenin sağlam zincirlerindeki son halkası olmuştur.

Heyet-i Temsiliye Reis’i Mustafa Kemal Paşa ve dava arkadaşları 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelmiş ve Kurtuluş Savaşı’nın zafer tohumları Ankara’da atılacaktı. Yüzlerce Ankaralı bugünü büyük bir coşku ve heyecanla karşılamıştır. Vatanın içinde bulunduğu o karamsarlık ortamında, bir mücadele için didinen o heyet Dikmen sırtlarına geldiğinde halkın coşkusu katlanmış ve halk onları bağrına basmıştır.

Ankara’ya daha gelir gelmez, Mustafa Kemal Paşa’ya: “Ankaramızı nasıl buldunuz paşam” sorusu yöneltilmiş ve Mustafa Kemal: “Cidden fevkalade, tebrik ederim. Ankara hakikaten milli bir merkez haline gelmiş.” diyerek hislerini gizleyememiştir.

Ankara’nın milli mücadelenin merkezi olarak seçilmesinin nedenleri
  1. İstanbul işgal altında oluşu.
  2. Anadolu’nun birçok şehri işgal altında oluşu.
  3. Daracık Anadolu’ya sıkışan Osmanlı devletinin en merkez ve en ideal şehri Ankara görülmüştü.
  4. İrtibat ve iletişim imkânının merkez konumu nedeniyle Ankara olması.
  5. Ankara’lıların milli mücadeleye olan inançları ve bağlılıkları.
  6. Olası Yunan ilerlemesinin önünü alacak konumda olması.
 
Geri
Üst