LAL
Moderatör
Akdeniz Bölgesinin ünlü yemekleri, Akdeniz Bölgesinin meşhur yemekleri, Akdeniz Bölgesi Mutfağı ve Yemek Tarifleri
Akdeniz'in meşhur bir çok yöresel tatları vardır. Bu tatların bazıları bölgenin ortak yemekleri olmakla beraber, bazıları da yörelere has özel yemeklerdir. Gelin şimdi sizle güzel bir yemek turuna çıkalım.
ANALI KIZLI
Malzeme:Köfte harcı için; , 3,5 su bardağı ince bulgur , 2 su bardağı sıcak su , 200 gr yağsız kıyma , 1 su bardağı un , 1 adet yumurta , 1 tatlı kaşığı biber salçası , 1 çay kaşığı tuz , 1 çay kaşığı karabiber , 1 çay kaşığı kimyon , Sosu kin; , 6 su bardağı et suyu , 1 su bardağı haşlanmış nohut , 2 adet limonun suyu , 1 çay kaşığı tuz , 1 çay kaşığı karabiber , 2 yemek kaşığı tereyağı , 1 tatlı kaşığı biber salçası , 1 yemek kaşığı kuru nane , 2 orta boy domates , İç harcı için; , 1/2 kg orta yağlı kıyma , 1 çay kaşığı tuz , 5 baş orta boy soğan , 1 çay karabiber , 250 gr tereyağ , 1 çay kaşığı kırmızı biber , 1 tatlı kaşığı biber salçası
Yapılışı:
Sıcak suyla ıslatılan bulgur, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasıyla yoğurulur; kıyma, yumurta ve un ilavesiyle yoğurulmaya devam edilir ve köfte hamuru elde edilir.
Başka bir tencerede iç için hazırlanan kıyma suyunu çekinceye kadar pişirilir; çok ince kıyılmış soğan ilave edilir. Suyunu çekince tuz, karabiber, biber salçası, tereyağı ve kırmızıbiber katılarak iyice kaşığı tuz kaşığı karabiber kaşığı kırmızıbiber kavrulur, soğumaya bırakılır.
Yoğurulmuş olan köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, el ıslatılarak içi açılır. Açılan köftelerin içine 1 tatlı kaşığı iç harcından konulduktan sonra köfteler tekrar kapatılır ve avuçta yuvarlanır. Aynı hamurdan bir yemek tabağı kadar da fındık büyüklüğünde minik köfteler yapılır. Et suyu bir tencereye konulur, sırasıyla nohut, limon suyu, tuz ve karabiber ilave edilir. Kaynamaya başlayınca minik köfteler atılır.
Bir tavada eritilen yağa rendelenmiş domates ve salça konularak kavrulur, nane eklenir. Hazırlanan sos kaynayan köftenin içine katılır. Servise yakın içli olan büyük köfteler de atılarak 10 dakika kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
SIKMA
Malzeme:
1 kg. un, 1/2 kg. peynir, 1/2 demet maydanoz, 4 baş soğan, 1/2 paket margarin, 1/2 adet bayat ekmek, yeterince tuz, karabiber, su ve pul biber.
Yapılışı:
Soğanlar küçük küçük kıyılarak iki kaşık margarinle sararıncamaya kadar kavrulur. Peynir ilave edilir. Tuz, karabiber ve pul biberle birlikte karıştırılan malzeme tekrar kavrulur.
Hamurun hazırlanışı: Bayat ekmek bir bardak su ile ıslatılır. Islanan ekmeklerin suyu sıkılarak; un, tuz ve su ile yoğrulup hamur haline getirilir. Hamurun sert olmasına dikkat edilir. Hamur küçük parçalara ayrılır. Unlanarak küçük yufka biçiminde açılır. Açılan yufkalar iki taraflı olarak sıcak sıcak margarin sürülür. Hazırlanan iç, yufkaların arasına konularak rulo şeklinde sıkıca sarılır.
MAHLUTA
Malzeme:
250 gr. Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz
Yapılışı:
Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır. Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir. Pişip koyulaşınca indirilir. Tabaklara boşaltılır. Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir.
GÜLGAS
Malzeme:
1 kg. Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuz, 300 gr. Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr. Ispanak , 1 fincan zeytinyağı.
Yapılışı:
Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir.1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır. Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir. Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir. Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , yine ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir. Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır. Güzelce yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır.
ANTAKYA BÖREĞİ
Mayalı olur.hamur çok olursa fincan kadar maya koyun.İçine tuz atılır.Cıvıkça yoğurulur ondan sonra üstü örtülür.Yaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konur.Dört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konur.Bir kaşık dolusu bir pazı alınır.Hamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla az az basılır. Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kızgın yağda kabarır.
BABA HANNUŞ
Malzeme:
6-7 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuz, karabiber, Yumurta , katı yağ.
Yapılışı:
Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır. Yüksek ateşte veya fırında pişirilir. Pişince soğuk suda bırakılır. Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür. Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonra üzerine dövülmüş patlıcanlar ilave edilir. Tuz, kırmızı biber, karabiber konur. Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir.
İRMİK HELVASI
Miyoma Helvası:İrmik , tereyağı veya haşhaş yağı içerisinde kavrulur. İçerisine fıstık konur. Biraz daha kavrulduktan sonra tatlısı konur. Pekmez veya şeker katılabilir.
Bir de un helvası gibi yapılır. Farkı yalnız un yerine irmik kullanılmasındadır. Bugün Kiliste yapılan helvaya Memnune derler. Selçuknamede Memnuniye olarak geçen helvanın bu helva olması mümkündür.
BATIRIK
Malzeme:
500 gr. Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr. Et, 500 gr. Domates veya kurusu, ½ demet maydanoz, tuz.
Yapılışı:
Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur. Aynı bir kaba bir baş soğan çentilir, içine susam veya dövülmüş ceviz , yer fıstığı , iyice dövülmüş bir et konur. Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur. Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur. Biraz da su ilave edilir. Ovma işi bittikten sonra biraz daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur.
FISTIKLI KÖFTE
Malzeme:
500 gr. Bulgur, 100 gr. Un, 1 kg. Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr. Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber.
Yapılışı:
Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır. Un ilave edilir , iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür. Islak avuç arasında sıkılır. Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır. Piştikten sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılır.İyice karıştırılır. Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir.
Diğer yemekler: Kaytaz Böreği, Künefe, Tepsi Kebabı, Ekşi aşı, Yoğurt aşı, Oruk, İçli Köfte, Karakuş, Bici, Şırdan Dolması, Tırşik, Yüzük Çorbası, Tatar Çorbası, Susamlı Köfte, Etli Döğme Pilavı, Humus, Sini Köfte, Topalak, Kumpir, Şakşuka, Hibeş, Antalya Piyazı, Turunç Reçeli, Zerde, Kabak Tatlısı, Kölle, Cive, Yahnera, Yuvalak, Kirkitle
Akdeniz'in meşhur bir çok yöresel tatları vardır. Bu tatların bazıları bölgenin ortak yemekleri olmakla beraber, bazıları da yörelere has özel yemeklerdir. Gelin şimdi sizle güzel bir yemek turuna çıkalım.
ANALI KIZLI
Malzeme:Köfte harcı için; , 3,5 su bardağı ince bulgur , 2 su bardağı sıcak su , 200 gr yağsız kıyma , 1 su bardağı un , 1 adet yumurta , 1 tatlı kaşığı biber salçası , 1 çay kaşığı tuz , 1 çay kaşığı karabiber , 1 çay kaşığı kimyon , Sosu kin; , 6 su bardağı et suyu , 1 su bardağı haşlanmış nohut , 2 adet limonun suyu , 1 çay kaşığı tuz , 1 çay kaşığı karabiber , 2 yemek kaşığı tereyağı , 1 tatlı kaşığı biber salçası , 1 yemek kaşığı kuru nane , 2 orta boy domates , İç harcı için; , 1/2 kg orta yağlı kıyma , 1 çay kaşığı tuz , 5 baş orta boy soğan , 1 çay karabiber , 250 gr tereyağ , 1 çay kaşığı kırmızı biber , 1 tatlı kaşığı biber salçası
Yapılışı:
Sıcak suyla ıslatılan bulgur, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasıyla yoğurulur; kıyma, yumurta ve un ilavesiyle yoğurulmaya devam edilir ve köfte hamuru elde edilir.
Başka bir tencerede iç için hazırlanan kıyma suyunu çekinceye kadar pişirilir; çok ince kıyılmış soğan ilave edilir. Suyunu çekince tuz, karabiber, biber salçası, tereyağı ve kırmızıbiber katılarak iyice kaşığı tuz kaşığı karabiber kaşığı kırmızıbiber kavrulur, soğumaya bırakılır.
Yoğurulmuş olan köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, el ıslatılarak içi açılır. Açılan köftelerin içine 1 tatlı kaşığı iç harcından konulduktan sonra köfteler tekrar kapatılır ve avuçta yuvarlanır. Aynı hamurdan bir yemek tabağı kadar da fındık büyüklüğünde minik köfteler yapılır. Et suyu bir tencereye konulur, sırasıyla nohut, limon suyu, tuz ve karabiber ilave edilir. Kaynamaya başlayınca minik köfteler atılır.
Bir tavada eritilen yağa rendelenmiş domates ve salça konularak kavrulur, nane eklenir. Hazırlanan sos kaynayan köftenin içine katılır. Servise yakın içli olan büyük köfteler de atılarak 10 dakika kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
SIKMA
Malzeme:
1 kg. un, 1/2 kg. peynir, 1/2 demet maydanoz, 4 baş soğan, 1/2 paket margarin, 1/2 adet bayat ekmek, yeterince tuz, karabiber, su ve pul biber.
Yapılışı:
Soğanlar küçük küçük kıyılarak iki kaşık margarinle sararıncamaya kadar kavrulur. Peynir ilave edilir. Tuz, karabiber ve pul biberle birlikte karıştırılan malzeme tekrar kavrulur.
Hamurun hazırlanışı: Bayat ekmek bir bardak su ile ıslatılır. Islanan ekmeklerin suyu sıkılarak; un, tuz ve su ile yoğrulup hamur haline getirilir. Hamurun sert olmasına dikkat edilir. Hamur küçük parçalara ayrılır. Unlanarak küçük yufka biçiminde açılır. Açılan yufkalar iki taraflı olarak sıcak sıcak margarin sürülür. Hazırlanan iç, yufkaların arasına konularak rulo şeklinde sıkıca sarılır.
MAHLUTA
Malzeme:
250 gr. Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz
Yapılışı:
Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır. Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir. Pişip koyulaşınca indirilir. Tabaklara boşaltılır. Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir.
GÜLGAS
Malzeme:
1 kg. Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuz, 300 gr. Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr. Ispanak , 1 fincan zeytinyağı.
Yapılışı:
Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir.1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır. Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir. Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir. Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , yine ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir. Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır. Güzelce yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır.
ANTAKYA BÖREĞİ
Mayalı olur.hamur çok olursa fincan kadar maya koyun.İçine tuz atılır.Cıvıkça yoğurulur ondan sonra üstü örtülür.Yaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konur.Dört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konur.Bir kaşık dolusu bir pazı alınır.Hamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla az az basılır. Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kızgın yağda kabarır.
BABA HANNUŞ
Malzeme:
6-7 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuz, karabiber, Yumurta , katı yağ.
Yapılışı:
Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır. Yüksek ateşte veya fırında pişirilir. Pişince soğuk suda bırakılır. Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür. Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonra üzerine dövülmüş patlıcanlar ilave edilir. Tuz, kırmızı biber, karabiber konur. Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir.
İRMİK HELVASI
Miyoma Helvası:İrmik , tereyağı veya haşhaş yağı içerisinde kavrulur. İçerisine fıstık konur. Biraz daha kavrulduktan sonra tatlısı konur. Pekmez veya şeker katılabilir.
Bir de un helvası gibi yapılır. Farkı yalnız un yerine irmik kullanılmasındadır. Bugün Kiliste yapılan helvaya Memnune derler. Selçuknamede Memnuniye olarak geçen helvanın bu helva olması mümkündür.
BATIRIK
Malzeme:
500 gr. Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr. Et, 500 gr. Domates veya kurusu, ½ demet maydanoz, tuz.
Yapılışı:
Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur. Aynı bir kaba bir baş soğan çentilir, içine susam veya dövülmüş ceviz , yer fıstığı , iyice dövülmüş bir et konur. Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur. Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur. Biraz da su ilave edilir. Ovma işi bittikten sonra biraz daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur.
FISTIKLI KÖFTE
Malzeme:
500 gr. Bulgur, 100 gr. Un, 1 kg. Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr. Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber.
Yapılışı:
Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır. Un ilave edilir , iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür. Islak avuç arasında sıkılır. Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır. Piştikten sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılır.İyice karıştırılır. Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir.
Diğer yemekler: Kaytaz Böreği, Künefe, Tepsi Kebabı, Ekşi aşı, Yoğurt aşı, Oruk, İçli Köfte, Karakuş, Bici, Şırdan Dolması, Tırşik, Yüzük Çorbası, Tatar Çorbası, Susamlı Köfte, Etli Döğme Pilavı, Humus, Sini Köfte, Topalak, Kumpir, Şakşuka, Hibeş, Antalya Piyazı, Turunç Reçeli, Zerde, Kabak Tatlısı, Kölle, Cive, Yahnera, Yuvalak, Kirkitle