Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kültürel yemekleri

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 8.179
LAL
Moderatör
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yemekleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kültürel yemekleri nelerdir

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Ne yenir?

KESME ÇORBA

Malzeme:
500 gr. Un, 1 litre Et suyu, 250 gr. Mercimek, 2 kaşık salça, tuz, 2 kaşık margarin veya tereyağı.
Yapılışı:
Hamur iyice yoğrulur , ince ince kesilir. Önceden hazırlanmış olan kaynamış su içerisine dökülür.(Bu su et suyu da olabilir). Haşlanmış mercimek yağda kızartılmış olan soğan çorbanın içine konur. Biraz salça da atılır.

ÇILBIR

Malzeme:
500 gr. Mercimek, 1 su bardağı bulgur, 2 baş soğan (kıyılmış), 150 gr. Kıyma, ½ demet maydanoz, 2 çorba kaşığı salça, tuz.
Yapılışı:
Mercimek sade suda biraz pişirilir. Sonra bulgur ve tuz ilavesiyle de pişirildikten sonra, yağ, kıyma, salça bir tavada kızartılır. yerli tabiriyle sahraç yapılır ve üzerine dökülür. Üstüne reyhan, maydanoz ekilerek yenir.

KEŞKEŞ

Bilhassa düğün yemeğidir. Kabuğu değirmende çıkarılmış olan bulgur kazana konur. Su ile birlikte iyice pişince ayrıca söğüş halinde pişmiş olan etler küçük parçalara bölünerek kazana konur. Sonra kepçelerle iyice dövülerek macun haline getirilir. Tabak veya büyük sahanlara konularak ve üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek yenir.

TİRİTLİ KÖFTE

Malzeme:
500 gr. Yağsız kıyma, 500 gr. Bulgur, 1 çorba kaşığı tuz, 2 su, bardağı su, 3 çorba kaşığı sade yağ, 2 baş soğan, 3 adet domates.
Yapılışı:
Yarım kg. Bulgur içerisine yarım kg. Yağsız çiğ kıyma bir kaşık tuz ve 250 gr. Kadar da su konarak bir tepsi içerisinde iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde yuvarlanır , kaynamakta olan suya atılır , pişirilir. Diğer taraftan ayrı bir kapta yağda soğan kavrulur. Domates ilave edildikten sonra arzuya uygun olarak et suyu konur ve kaynatılır. Diğer tarafta , kaynatılmış ve süzülmüş köfteden yeneceği kadar tirit ile köfteler karıştırılarak yenir.

BİŞİ

Ekmek hamurundan yapılır , hamur yumurta büyüklüğünde yumaklar yapılır. Merdane ile kalınca açılır , kızdırılmış sade yağda kızartılır. Sıcakken aralarına bal sürülerek üst üste konur ve öylece yenir. Bazen yufkalar aralarına peynir iç konur , kapatılır. Puf böreği gibi kızartılarak yenir.

KASEFE

Malzeme:
1 kg. Kuru kayısı, 150 gr. Tereyağı, 150 gr. Ceviziçi
Yapılışı:
Kayısılar bol su ile yıkanarak temizlenir. Bir tencerede yeteri kadar su ile haşlanmaya bırakılır. Yumuşayınca indirilir. Suyu süzülür , servis tabağına yerleştirilir. Yağ eritilerek üzerine gezdirilir , üstüne dövülmüş ceviz serpilir.

ARMUT TATLISI

Malzeme:
1 kg. Kuru armut 1 çay bardağı toz şeker 2 çorba kaşığı tereyağı(eritilmiş) 1 fincan dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Olgunlaşmış armutlar bıçakla kesilerek güneşte kurutulur. Bu kurumuş armutlar sahana konur , içerisine su , şeker de konduktan sonra mangal üzerinde armutların iyice şişip pişmesi beklenir. Sonra üzerine eritilmiş tereyağı ve dövülmüş ceviz serpilerek yenir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
1
Görüntülenme
11B
slyebr
S
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Üst