Açı Nedir

Ömer
Yönetici
Açı Nedir, Açı Ne Demek
Başlangıç noktası aynı olan bir noktadan çizilen iki doğru ile elde edilir. Çizgilere açının kolları, noktaya da açının tepe noktası denir. Eğer tepe noktasına A, kollara da B ve C adı verilirse açı şu şekilde ifade edilir: <BAC ya da <CAB. Bir açının büyüklüğü, bu açının tepe noktası herhangi bir dairenin içine konarak ölçülür. Açının kolları çemberden bir eğri keser. Bu eğrinin uzunluğunu çemberin yarıçapı ile bölmek açının büyüklüğünü hesaplamanın teorik yöntemidir. Açının birimi derecedir. 1derecelik bir açı, çemberin 1/360'na eşit olan bir eğri uzunluğuna denk gelir. Diğer bir açı birimi de radyandır. Çemberi kesen bir eğrinin uzunluğu yarıçapa eşit ise açının değeri bir radyandır. Yani bir çemberin yarıçap uzunluğundaki yayına bir radyanlık yay, buna ait merkez açıya da bir radyanlık açı denir. Radyan en fazla 20, en az sıfır değerinde olabilir. Bir radyan 180/00'ye eşittir ve 10 = 0/180 radyandır.

Sıfır radyandan daha büyük ve 0/2 radyandan daha küçük olan açılara dar açı denir. 1800 veya 0 radyan değerindeki bir açı düz bir çizgidir. Bunlara doğru açı denir. 0/2 radyan değerindeki bir açıya dik açık denir ve doğru açının yarı değerine eşittir. 0/2 radyandan daha büyük ama 0 radyandan daha az değere sahip olan bir açıya geniş açı denir. Ölçüsü 360? veya 20 radyan olan açılara tam açı denir. Tepe noktası ve bir kolu ortak olan açılara komşu açı denir. Bir dar açıyı dik açıya yani 90?'ye tamamlayan açıya bütünler açı denir. Tepe noktaları ortak ve kolları birbirlerinin uzantısı olan açılara ters açılar denir ve bunlar birbirlerine eşittirler. Birbiriyle paralel olan iki doğruyu kesen bir çizgi yöndeş açılar oluşturur.

Genel olarak açılar ikiye ayrılabilir: Bir düzlem alan içindeki iki noktayı birleştiren doğru parçası, eğer bu düzlem alanın içinde kalıyorsa bu açılara konveks açı, eğer bu doğru parçası tamamen bu düzlemin içinde kalıyorsa meydana gelen açıya konkav açı denir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
15B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
26B
Üst