Kıymalı Ay Çöreği Tarifi

Hamur İşleri bölümünde yer alan bu konu mahir tarafından paylaşıldı.

  1. mahir

    mahir Harbi Aktif Üye

    Kıymalı Ay Çöreği Tarifi, Kıymalı Ay Çöreği nasıl yapılır
    Çörek denince ay çöreği ilk aklımıza gelen hamur işidir. Çöreğin içine kıyma koymaksa şahane bir lezzet demektir. Sizlerin bu lezzetten mahrum kalmamanız lazım dedim.
    ay çöreği.jpg
    Malzemeler
    • 750 gr. (6 bardak) un.
    • 50 gr. (2 yemek kaşığı dolu) yaş maya ya da 10 gr. (1 yemek kaşığı dolu) kuru maya.
    • 1 bardak ılık su.
    • 3 adet yumurta.
    • 250 gr. tereyağı veya margarin.
    • 2 çay kaşığı tepeleme tuz.
    İç için:
    • 250 gr. koyun kıyması.
    • 500 gr. (5 orta boy) patates.
    • 3 orta boy soğan.
    • 1/2 demet maydanoz.
    • 1 yemek kaşığı yemeklik yağ.
    • yeterince Tuz-karabiber

    Kıymalı Ay çöreğinin yapılışı
    1 - Unun ortasında mayayı ılık suyla ezin; sonra da yumuşatılmış yağı, iki yumurtayı ve tuzu koyup yoğurun. Hamuru bir tencereye alın, örtülü olarak ılık bir yerde 25-30 dakika bekletin.
    2 - Kabaran hamuru bir iki kere yoğurun 5 pazıya ayırın. Her pazıyı 3 mm. incelikte açın, önce ortasından ikiye kesin, her yarım daireyi 3 eşit üçgen parçaya bölün.
    3 - Kesilen hamurların uzun kenarına, hazırladığınız içten birer yemek kaşığı koyun. Sivri uca doğru ay şeklinde sarın, sivri kenar üstte kalarak yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. 20 dakika mayalandırın.
    4 - Hamurların üstüne sulandırılmış yumurta sarısı sürün, orta ısılı fırında açık pembe renkte pişirin.

    Kıymalı için yapılışı:

    1 - Patatesleri kabuklarıyla haşlayıp soyun ve irice rendeleyin.
    2 - Kıymayı ince doğranmış soğan ve 1 kaşık yağla kavurun. Tuz, karabiber kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş patatesi katın. Diğer Çörek Tarifleri

    NOT: Kuru mayayla hamuru yaparken mayayı bir kaşık şeker koyulmuş ılık suyun içinde kabarana dek bekletin. Sonra unun ortasına koyup diğer malzemelerle karıştırın.