ELAZIĞ - Ne Yenir?

Elazığ bölümünde yer alan bu konu BlueBerry tarafından paylaşıldı.

  1. BlueBerry

    BlueBerry Harbi Aktif Üye

    Elazığ-Harput mutfağı yörenin özelliklerine bağlı olarak çok büyük çeşitlilik ve zenginlik gösterir. İlin kendine has ve kendi ismiyle anılan pek çok yemeği vardır. Bu yemekler ülkemizin bir çok yöresinde Elazığ yemeği olarak yapılmaktadır. Kellecoş, işgene, Harput köfte, taş ekmeği, peynir ekmek, fodula, gömme, ufalama, söğürtme, ışkın, pirpirim, hesüde, gaygana, pestilli yumurta, dolangel, kalbur hurması, dilber dudağı, Elazığ'a has yemek ve tatlılardan bir kaçını örnek olarak verebiliriz.

    Elazığ'dan Yemek Tarifleri

    Harput köftesi

    Malzemeler:
    yağsız kıyma
    Bulgur
    1 adet soğan
    Baharat tuz
    Maydanoz
    Suyu için:
    Yağ ve salça

    Hazırlanışı:
    Soğanlar yemeklik doğranır. Tüm malzeme karıştırılır ve yoğrulur. Yağlı ve salçalı kaynayan suyun içine atılarak haşlanır.


    Keşkek

    Malzemeler:
    2 su bardağı kuru fasulye
    4 su bardağı aşurelik buğday
    250 gr. kavurma veya haşlanmış dil
    2 adet soğan
    300 gr. tereyağı
    1 yemek kaşığı salça
    8 su bardağı su
    tuz

    Hazırlanışı:
    Soğanlar doğrandıktan sonra pembeleşinceye kadar kavrulur. Fasulyeler haşlanır ve süzülür. Soğanlara salça, su, fasulye, buğday ve et katılır. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pişerken sık sık tahta kaşık ile çarpa çarpa ezilmeleri için karıştırılır. piştikten sonra servis tabağına alınır. Orta kısmı çukurlaştırılır ve bu çukura eritilmiş tereyağ dökülür.