Kemal Tahir Kimdir

deep Harbi Aktif Üye
Kemal Tahir'in Hayatı
kemal tahir.jpg
Asıl adı İsmail Kemalettin Demir olan ve eserlerinde geleneksel Türk toplumunu incelemiş, yakın tarihe dair görüşleri önemli tartışmalara neden olmuş olan Türk romancı. 1910 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ndeki öğrenimini geçim sıkıntısı nedeniyle tamamlayamadı. Avukat katipliği ve Zonguldak'taki kömür işletmelerinde ambar memurluğu yaptı. 1930 yılında İstanbul'a dönerek Vakit, Haber, Son Posta gazetelerinde röportaj yazarı ve çevirmen olarak çalıştı. Yedigün ve Karikatür dergilerinde sekreterlik, Karagöz gazetesinde başyazarlık, Tan'da yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1938 yılında siyasi görüşleri nedeniyle "Bahriye Olayı" ismiyle bilinen davanın sanıklarından biri olarak Donanma Komutanlığı Mahkemesi'nde yargılandı. Askeri isyana teşvik etmek suçuyla 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Çankırı, Çorum, Kırşehir, Malatya cezaevlerinde 12 yıl kaldı. 1950 yılında çıkan aftan yararlanarak tahliye oldu. 6-7 Eylül olayları sırasında bir kez daha tutuklandı, 6 ay daha cezaevinde kaldı. Aziz Nesin'le birlikte 1957 yılında "Düşün Yayınevi"ni kurdu.

Kemal Tahir'in şiirleri ilk olarak İçtihat dergisinde çıktı. Daha sonra 1932'de arkadaşlarıyla birlikte Geçit adında bir dergi çıkardı. Başlangıçta hece ölçüsüyle yazıyorken, daha sonra Nazım Hikmet'in etkisiyle serbest ölçüyü benimsedi. 1938-1939 yıllarında Ses'te çıkan sosyal temalı şiirlerinden sonra şiir yazmadı.

1935-1940 yılları arasında takma isimlerle; gülmece hikayeleri, aşk ve serüven romanları, çeviriler, uyarlamalar yayımladı.

Hapiste olduğu yıllarda Anadolu köylüsünü ve sorunlarını yakından tanıma imkanı buldu. Bu yılları, romanları için malzeme toplayarak, not tutarak, okuma ve araştırmalar yaparak geçirdi. Daha sonra iki öyküsünü hapisteyken Cemalettin Mahir takma adıyla Tan'da yayımladı. İkinci imzasıyla yayımladığı Mayk Hammer dedektiflik romanlarından bazılarını kendisi yazdı. 1955 yılında Göl İnsanları'nı yayımladı. Bu, kendi adını kullanarak yayımladığı tek hikaye kitabıdır. Daha sonra konularını köy ve kasaba yaşamından alan Anadolu romanları ve şehir romanları kaleme aldı. Kemal Tahir, romanın drama düşmüş insanları anlattığını söylerdi. Tahir'e göre, Türk toplumu batı toplumlarına benzemiyordu. Bunun nedeni, tarih içindeki gelişiminin Batı'nın klasik gelişiminden farklı oluşuydu. Batı'nın sınıflı toplumlarına karşılık Osmanlı sınıfsız bir toplumdu. Dolayısıyla da Türk romanı kendi toplumsal yapısının gerçekliğini yansıtmalıydı.

Kemal Tahir'in Eserleri: Sağırdere, Körduman'da, Rahmet Yolları Kesti, Yedi Çınar Yaylası, Köyün Kamburu, Büyük Mal, Esir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yorgun Savaşçı, Kurt Kanunu, Yol Ayrımı, Devlet Ana

Kemal Tahir 21 Nisan 1973'te geçirdiği bir kalp krizi sonucu İstanbul'da öldü.

Namusçular, Karılar Koğuşu ve Hür Şehrin İnsanları isimli eserleri ölümünden sonra basılmıştır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
27B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
18B
Üst