Cilde zarar veren şeyler nelerdir

Ömer
Yönetici
Cildi bozan yiyecekler hangileri

İnsan derisi çok hassastır, özellikle yüzümüzdeki deri daha da hassastır. Her türlü kimyevi ve beşeri olaydan etkilenebilen cildimizi korumamız gerekir. Cildimize zarar verebilecek her türlü kozmetik üründen sakınmamız lazım. İçeriğinin ne ihtiva ettiğini bilmediğimiz bazı ürünler kalıcı sorunlara bile neden olabiliyor. Peki cildimize zarar veren bu sinsi maddeler nelerdir?

Uzmanlara göre, doğrudan ya da dolaylı yollardan cildinizin parlaklığını, sağlığını alan, yüzünüzde kırışıklıkların artmasına yol açan birçok neden var. İşte bunlardan bazıları:
cilde-zarar-veren-seyler.jpg

Makyaj: Yüzünüzde makyajla uykuya dalmak bakteri enfeksiyonuna ve akneye neden olan tıkanmış gözeneklere yol açabilir. Yastığınızın üzerinde kalan kozmetik kalıntıları hastalanmanıza neden olabilir. Bu nedenle yatmadan önce yüzünüzü mutlaka temizleyin. Ayrıca bağımlısıda olsanız bazı günler makyaj yapmaya ara vererek, gözeneklerin tıkanmasını önleyin, yüzünüzün rahat bir nefes almasını sağlayın.

Su ve kahve: Bol miktarda su içerek cildinizdeki kırışıklıklardan kurtulabilirsiniz. Daha fazla su içebilmek için suyunuza lezzet vermek için içine portakal ya da limon gibi meyve dilimleri ekleyebilirsiniz. Bunun yanısıra kahve de kuru ciltlerin en büyük düşmanından biridir.

Sivilceleri sıkmak: Çoğu insan yüzünde sivil görmeye katlanamayıp bunları sıkıp patlatır. Ancak cildinizdeki sivilceleri sıkmak ve patlatmak cildinizdeki kiri ve bakteriyi gözeneklerinizi içine gönderir. Bu nedenle sivilceleriniz daha da artar. Elinizden geldiğince sivilcelerinizi sıkmamaya çalışın.

Kilo verme: Birkaç kilo vermek sizin için önemli olabilir, ancak kilolarınızı doğru şekilde verdiğinizden emin olun. Öğün atlamak cildinizin daha hızlı yaşlandırır ve daha hızlı kurutur. Bu nedenle cildinizin sağlığını korumak için beslenme tablonuzda C (portakal), B3(yerfıstığı), E(avokado) ile A (yer elması) vitamini içeren gıdalar olmasına özen gösterin.

Duş almak: İnsanlar sıcak ve uzun duşları sever, ancak bu şekilde cildinizin epiderm katmanının dışını soyarsınız ve cildiniz pul pul olur ve kurur. Duşta cildiniz kızarmaya ve kaşınmaya başlarsa duştan çıkmanız gerektiğini bilmelisiniz. Ancak sudaki klor ve diğer elementlerin neden olabileceği cilt kuruluğuyla savaşmak için duş başlığı filtresi kullanabilirsiniz.

Deneme ürünleri: Çoğu kadın yeni çıkan ürünleri denemeyi sever. Kozmetikler, losyonlar ya da temizleyicilerin deneme ürünlerini hemen denerler. Ancak yüzünüzde beklenmedik bir alerjik reaksiyonla karşılaşmamak için yeni çıkan ürünleri cildinizin küçük bir bölümünde (kolunuz, elinizin üstü gibi) deneyin.

Uzun süre telefonla konuşmak: Saatlerce cep telefonuyla konuşmak çenenizin ve yanağınızın çevresinde kızarıklıklara ve kaşıntıya yol açabilir. Çünkü cep telefonunuzu uzun süre masada, tezgahta ya da çantanızda bırakıyorsunuz. Buralarda bulunan bakteriler de telefonla konuşurken yüzünüze bulaşıyor. Cep telefonunuzu silmek ve cildinizi temiz tutmak için yanınızda antibakteriyal mendiller bulundurun.

Saçlarınıza dikkat: Saçlarınız yüzünüze zarar verebilir. Saç spreyini püskürtmeden önce yüzünüzü örtmek için temiz bir havlu kullanın.

Uykusuzluk: Düzenli olarak uykunuzu almanız sadece dinç görünmenize yardımcı olmaz, ayrıca cildinizi yeniler, cildinizin susuz kalmasını önler. Uykunuzu iyi alamazsanız, cildiniz solgun görünür ve gözenekleriniz tıkanır. Geceleri cildiniz dinlenmek ve kendini onarmak için fırsat bulur. Bu işlemler sürerken ölü cilt hücreleriniz yastığınıza dökülür. Cildinizin sağlıklı olması için yastık kılıfınızı sık sık değiştirmelisiniz

Tuzlu yiyecekler: Lezzetli atıştırmalıklara dayanamıyorsanız, cildinizin susuz kalmasına yol açabilirsiniz. Beslenmenizdeki aşırı sodyum cildinizdeki nemi emer ve cildinizin kurumasına, solgunlaşmasına neden olur. Bundan korunmak için tuzlu atıştırmalıklardan ve yiyeceklerden uzak durun.

Gözlerinizi kontrol ettirin: Yıllık olarak göz muayenenizi yaptırın. Süresi geçen lens ve gözlük kullanmak gözlerinizi kısarak bakmanıza yol açar. Bu nedenle de gözlerinizin çevresinde çizgiler ve kırışıklıklar oluşur.

Kaşlarınızı çatmayın: Yüz ifadelerinizden kaynaklanan cildinizdeki kasların hareketi yüzünüzde kırışıklıklara yol açabilir. Cildinizin genç kalması ve yüzünüzde kalıcı çizgiler ve kırışıklıklar oluşmaması için kaşlarınızı çatmayın, somurtmayın.

Şeker: Çok fazla şeker tüketirseniz cildinizdeki kolajenler zarar görür ve cildiniz sarkar. Şeker ihtiyacınızı ananas ya da mango gibi organik meyvelerle karşılamalısınız.

Egzersiz yapın: Günümüzde egzersiz hemen her şey için bir çare olarak görünüyor. Egzersiz kan akışınızı artırmaya yardım eder ve yüzünüze sağlıklı bir parıltı verir. Ayrıca vücudu toksinlerden temizler. Düzenli olarak egzersiz yapmazsanız cildinizdeki yaşlanma lekelerinizde artış görebilirsiniz.

Eve gelince hemen temizlenin: Kirlilik sebebiyle havada birçok ağır kimyasallar ve toksinler bulunuyor. Bu nedenle ne zaman güvende olup olmadığınızı bilmeniz çok zor. Cildinizin kaşınmasını önlemek için eve gelir gelmez üzerinizdeki giysileri değiştirin ve yüzünüzü iyice temizleyin. Bunlar üzerinizde kaldıkça cildiniz daha fazla kimyasal emecektir.

Sigara: Sigaranın sağlığınızı bozduğunu hepiniz biliyorsunuz. Bunun yanı sıra sigara pasif içiciler için de tehlikelidir. Sigara içmeseniz de çevrenizde içilen sigara cildinizin sarkmasına ve kırışıklık sürecinin hızlanmasına yol açabilir.

Stres: Stresli ortamlar ve sürekli stres altında olmanız cildinizde akneye, solgunluğa, kaşıntıya ve lekelere yol açabilir. Ayrıca yüz mimiklerinizden kaynaklanan stres çizgileri de zaman geçtikçe yüzünüze iyice yerleşir. Stresten uzak durmak için kitap okuyun, yemek yapın ya da yürüyüşe çıkın.

Klor: Havuzda yüzdükten sonra yüzünüzdeki klor cildinize zarar verebilir. Hatta duş aldıktan sonra bile klor temizleyiciler ve hatta losyonlarla etkileşime geçerek cildinize sıkıca tutunabilir. Kloru etkili bir şekilde cildinizden uzaklaştırmak için, havuzdan çıktıktan sonra her zaman ekstra köpüklü sabun ya da vücut jeli kullanın.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst