Zeytinyağlı patlıcan dolması tarifi

Zeytinyağlılar bölümünde yer alan bu konu deep tarafından paylaşıldı.

  1. deep

    deep Harbi Aktif Üye

    Zeytinyağlı patlıcan dolması nasıl yapılır

    Anadolu'da kurutulan patlıcanlardan yapılan dolmaları daha çok tercih etsem de, patlıcanın taze ve kaliteli olduğu dönemlerde de denenebilecek güzel bir tarifle karşınızdayım. Ayrıca kuşüzümü, kesme şeker ve dereotu gibi tatlandırıcılar yemeğe farklı bir lezzet katabiliyor.

    patlican-dolmasi.jpg

    Malzemeler (6 kişilik)
    • 1 su bardağı pirinç yeteri kadar su
    • 6 adet orta boy patlıcan
    • 1 su bardağı zeytinyağı
    • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    • 2 adet soğan
    • 1 çorba kaşığı kuşüzümü
    • 2 adet kesmeşeker yarımşar demet dereotu, maydanoz, nane
    • 1 adet limonun suyu tuz, karabiber, yenibahar
    Zeytinyağlı patlıcan dolmasının yapılışı
    1 pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin. Sudan geçirip süzün ve kenara alın. Zeytinyağını (2 çorba kaşığını ayırın) bir tavaya alıp dolmalık fıstığı kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinç ve kuş üzümünü katın. Birkaç dakika kavurduktan sonra, 1 adet kesmeşeker, tuz, karabiber ve yenibahar ekleyin.
    2üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Suyunu çekene dek kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra kıyılmış maydanoz, dereotu, nane ve yarım limon suyu ekleyip, harmanlayın.
    3patlıcanların içini temizleyin. Kararmalarını önlemek için, tuz ve yarım limon suyu eklenmiş suda 15 dakika bekletin. Sudan alıp yıkayın ve içlerine harç doldurun.
    4dolmaların içlerinin dökülmesini önlemek için ağız ağıza olacak şekilde yatay olarak bir tencereye yerleştirin. Tencereye tuz, 1 adet kesmeşeker, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1.5 su bardağı sıcak su koyun. Tencerenin kapağını kapatın ve 40 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
     
    Son düzenleme moderatör tarafından: 9 Şubat 2015