Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)

agent force Harbi Aktif Üye
ÖSYM Başkanı yeni sistemi anlattı





Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, gelecek yıldan itibaren üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistem ile ilgili henüz kesinleşmemiş konuların netleştirilerek en geç temmuz ayı içinde kamuoyuna duyurulacağını bildirdi.



Yarımağan, Çözüm Dergisi Dershanelerinin Etap Altınel Otel'de düzenlediği “Değişen Üniversiteye Giriş Sistemi” konulu toplantıda, gelecek yılından itibaren uygulanmaya başlayacak yeni düzenlemeyi anlattı.



Yeni sistemin Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) şeklinde iki aşamadan oluşacağını, ilk aşamada baraj puanını geçen adayların ikinci aşamaya girebileceklerini ifade eden Yarımağan, ikinci aşamada, Matematik, Fen Bilimleri, Edebiyat-Coğrafya, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil alanlarında ayrı ayrı sınav uygulanacağını belirtti. Birici aşamayı geçen adayların ikinci aşamada istedikleri alanda sınava girmelerine imkan tanınacağını vurgulayan Yarımağan şöyle konuştu:



“Benim tahminim, adayların, örneğin yüzde 95'i ikinci aşamada iki sınava veya bir sınava girecek. Adayların belki yüzde 5'i üç sınava girebilir, binde 1'i de beş sınava girebilir. Yani 200-300 kişi veya maksimum 500 kişi beş sınavın hepsine girebilir. Neden? Çünkü bu kadar kitle içinde değişik amaçlarla sınava girenler var. Sınava girenlerin hepsinin üniversiteye girme amacının olmadığını da sizlere söylemek istiyorum. Az sayıda da olsa çok değişik amaçlarla sınava girenler var. Mesela benim bildiğim, 10 senedir bir karı-kocanın birbiriyle yarışmak için sınava girdiğidir. 'Kim daha yüksek puan alacak' diye giriyorlar. Nihayetinde 40 liralık bir ücretle yapılabilecek bir iş. Sınavdan zevk alan insanlar var. Ancak ikinci aşamada beş sınav yapıyoruz diye bu, herkesin beş sınava gireceği anlamına gelmiyor.”



“DÖRT PUAN TÜRÜ OLUŞTU”



Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda oluşturulacak puan türleri konusunda üniversitelerden görüş aldıklarını kaydeden Yarımağan, bu görüşler doğrultusunda Matematik-Fen (MF), Türkçe-Sosyal (TS), Türkçe-Matematik ™ ve Dil puan alanlarının ortaya çıktığını belirtti. Bu alanların kendi alt puan türleri olacağını ifade eden Yarımağan, “Örneğin MF puanı, MF-1, MF2 şeklinde alt puanlar olabilir, diğerleri de aynı şekilde iki-üç alt puandan oluşabilir” diye konuştu.



Yarımağan, bir programa bu sene hangi puan türünde giriliyorsa, yeni sistemde de aynı puan türünde girilmesinin sağlanacağını söyledi.



Kamuoyunda, “ÖSYM lise müfredatını dikkate almıyor. Müfredat dışı sorular sorulduğu için öğrenciler dershaneye gitmek durumunda kalıyor” şeklinde yanlış algılama olduğunu kaydeden Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Oysa bu, bugün de doğru değil, 2010 yılında da doğru olmayacak. Biz müfredatta olmayan bir kelime bile sormuyoruz. 'ÖSYM müfredat dışı soru soruyor' değerlendirmesini doğru bulmuyorum. Bizim sorduğumuz her şey müfredatta olan şeyler. Müfredatı da olabildiğince kapsamaya çalışıyoruz, seçmeli dersler hariç. Doğal olarak seçmeli derslerden soru sormamız mümkün değil.”



“DEĞİŞİKLİK RADİKAL DEĞİL”



Yarımağan, gelecek yıl uygulamaya girecek yeni sistemin aslında 2006 yılında uygulanmaya başlayan sistemin bir devamı niteliğinde olduğunu, “radikal bir değişiklik yapılmadığını” vurguladı. Yeni sistemin “bir uygulama farklılığı” olacağını söyleyen Yarımağan, sınavın bir yerine iki aşamadan oluşacağını, ikinci aşamada adayların bilgilerini ölçmek için derslerden daha fazla soru yöneltileceğini yineledi. Yarımağan, “Dolayısıyla adayların tedirgin olmasına gerek yok. Aynı tür derslerden aynı tür sorulara yanıt verecekler ama bu sefer soruların sayısı fazla” dedi.







YGS'nin nisan ayının ilk yarısında, LYS'nin de haziran ayının ikinci yarısında yapılmasının düşünüldüğünü belirten Yarımağan, YÖK'ün yeni sistemle ilgili sadece çerçeve kararı bulunduğunu, ancak sınavın detayları konusunda bazı konuların netlik kazanmadığını belirtti. Yarımağan, bu konuların bu ay içinde kamuoyuna açıklanmasını istediğini, ancak YÖK'ün çalışmalarının yoğunluğu nedeniyle bunun gerçekleşmeyebileceğini söyledi. Yarımağan, kesinleşmeyen konuların netleştirilerek en geç temmuz ayı içinde kamuoyuna duyurulacağını bildirdi.



“YETERSİZ NESİLLER YETİŞİR”



Yarımağan, sınav sorularının hepsinin çoktan seçmeli test şeklinde olmasını doğru bulmadığı yönündeki görüşünü de tekrarladı.



Çoktan seçmeli test uygulamasını birçok ülkenin terk etmeye başladığını söyleyen Yarımağan, İngiltere'de sadece klasik sınav uygulandığını, ABD'de çoktan seçmeli test sorularının yanı sıra açık uçlu sorular da yöneltildiğini anlattı.



Yarımağan, çoktan seçmeli test usulünün öğrencilerin ifade ve analiz yeteneklerini geliştirmediğini belirterek, bütün eğitim sisteminde bu yöntemle sınav yapılması halinde “çok yetersiz nesiller yetişeceğini” ifade etti. Yarımağan, bu nedenle birkaç yıl sonra üniversiteye giriş sınavlarında da açık uçlu sorular yöneltmeyi planladıklarını dile getirdi.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
29B
Yanıtlar
10
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst