Sağlık

Protein Tozlarının Zararları Nelerdir

Sporla uğraşan ve vücut kaslarını güçlendirmek için protein tozlarını kullanıyorsanız, protein tozlarının zararları sizi sağlığınızdan edebilir. Sporun yanına takviye olarak alınan protein tozu içeren destekleri alarak, karın kaslarınızda baklava yapmak isterken, hayati organlarınıza zarar verebilirsiniz.

Ülkemizde özellikle son yıllarda spor salonlarına olan ilgi arttı. Özellikle genç ve orta yaşlı erkekler bu salonlara daha çok ilgi duyuyor. Ancak bu salonları tercih edenlerin bazıları, sadece kilo vermek ve sağlıklı olmak için spor salonlarına gitmiyorlar. Bazı insanlar vücut geliştirmek amacıyla spor salonlarına yöneliyorlar. Bu spor salonlarında yetişmiş uzman eğitimciler yoksa, insanlar vücut geliştirmeyi hızlandırmak adına bir takım yanlışlara sapabiliyorlar. Bu yanlışların başında da protein tozu ve doping içeren ilaçları kullanmak geliyor.

Doktor denetimi dışında internetten reçetesiz çok çabuk şekilde ulaşılabilen bu ilaçlar devamında böbrek yetmezliğine, kalp krizine ve vücutta bazı organlarda tümörlere yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar özellikle protein tozlarının doktor tavsiyesi haricinde katiyyen alınmaması uyarısını defaatle tekrarlıyorlar.

Protein tozlarının zararları

Uzmanlar protein tozlarının zararlarını sıralarken, en dikkat çeken tahribatın beyinde olabileceğini vurguluyor. Özellikle bu ilaçların beyindeki damarları tıkayabildiği ve beyin kanamasına yol açabildiğini de aktarıyorlar. Bu durumlarda beyinin yeterince oksijen alamadığını belirten doktorlar, protein tozlarını kullananları iki defa düşünmeye davet ediyorlar. Beyin damarlarının tıkanıklığı ve beynin yeteri kadar oksijen alamaması ilk başlarda baş ağrısı gibi semptomlar gösterebilmekte ve sporcunun günlük yaşamını olumsuz etkileyebilmektedir. Protein tozu kullanıyor ve sık sık baş ağrıları çekiyorsanız, ilerde yaşanabilecek geri dönülmez rahatsızlıklar için, derhal protein tozu takviyesini bırakmanız sizin için iyi olacaktır.

Protein tozlarının zararları bununla da bitmiyor elbette. Yine vücut geliştirmek için alınan protein tozları ve diğer takviye ilaçlarının fazla kullanılması neticesinde vücutta yağ birikiyor ve bundan ötürü damar sertliği baş gösteriyor. Damar sertliği ise yüksek tansiyona, çeşitli dolaşım problemlerine ve en kötüsü de kalp krizine yol açabiliyor. Böyle bir yan etki elbette sporcunun hayatını kaybetmesine de neden olabilir. Tabiki vücut geliştirmeyi kafasına koyan bir sporcu sadece protein tozuyla yetinmiyor, başka maddelerde aldığı için farklı sağlık sorunlarına da davetiye çıkarıyor. Protein tozlarının yanında alınmaması gereken maddeler bünyeye girdiği zaman sporcu sağlığını ciddi manada yitirebiliyor.

Özellikle spor salonu işleten ve daha çok kazanmak isteyenler, sporcuyu yanlış yönlendirerek onların sağlıklarının bozulmasına ön ayak olabiliyorlar. Örneğin kas yapısını geliştiren bir sporcuyu, falanca kürü kullanmazsanız sahip olduğunuz kaslarınız erir tarzından korkutmalarla, sporcuları kür adı altındaki anamolik stereo asitleri ve farklı türden dopinglere teşvik ediyorlar. Sporcu bu maddeleri aldığında işte o zaman yan etkiler meydana çıkıyor.

İlk başlarda sadece protein tozlarına yönlendirilen sporcular, ileriki safhalarda diğer zararları ilaçlara alıştırılıyor. Özellikle bazı spor salonları, reklam yapmak ve ön plana çıkmak amacıyla, hızlı şekilde vücut geliştirmek için sporculara türlü protein tozları, amino asitler ve ne olduğu belli olmayan denenmemiş toz takviyeleri yapıyorlar. Tabiki bu kulaktan kulağa reklam olduğu zaman, yeni kişiler spor salonlarına yazılıyor. Salonlara yazılan bu kişilere de bu tür takviyeler satılarak kar elde edilirken, vatandaşın sağlığı ve hayatı riske atılıyor.

Maalesef ülkemizde aminoasitlere, protein tozlarına ve bazı destek tozlarına çok çabuk ulaşılabiliyor. Halbuki bazı Avrupa ülkelerinde bu tür maddelerin satışı bile yasak. İşin ilginç tarafı bu takviye niyetine alınan maddeler gümrükten ilaç olarak değil, hayvansal yem adı altında yurda giriş yapıyor.

Özellikle salgın hastalıkların patlak verdiği son yıllarda bağışıklık sistemini kuvvetli ve sağlam tutmak çok önemli bir hal aldı. Bu tür takviye ürünlerinin içerisinde bulunan maddeler bağışıklık sisteminizi zayıf düşürüp, sizi salgın hastalıklara karşı korumasız bırakabilir.

Diri, fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak istiyorsanız, sadece spor yapın. Beslenmenize dikkat edin. Uyku düzeninize özen gösterin. Siz siz olun “kas yapayım derken göz çıkarmayın”. Ayrıca protein tozlarının dinen helalliğinin de de tartışma konusu olduğu gerçeğini göz önünde bulundurun. İçinde domuzdan elde edilen maddeler olmadığının net bir kanıtı yok! Hatta var olduğu neredeyse aşikar. Dışarıdan ithal edilen bir ürünün içinde domuz katkısı olmamasını düşünmek bir kere abesle iştigal.

Yazımızın sonuna geldik. Belki Tiroid Bezi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir adlı yazımızı da okumak istersiniz.

Ömer

27 yaşındayım. İnternetle ve bilgisayarla uzun yıllardır haşir neşirim. İnterneti faydalı kullanmak ve başkalarına da faydalı olması için kendi çapımda uğraş veriyorum.

Recent Posts

2023-2024 sezonunda hangi lig hangi kanalda izlenir?

2023-2024 sezonunda liglerin hangi platformda yayınlanacağı netleşti. NBA, Premier Lig, La Liga, Bundesliga, Ligue 1,…

4 gün ago

Edin Dzeko Kimdir?

Edin Džeko, 17 Mart 1986 tarihinde Saraybosna’da dünyaya gelmiştir. Bosnalı Elmas lakabıyla anılan Manchester City,…

2 hafta ago

Emilio Butragueno Kimdir?

Emilio Butragueño Santos, 22 Temmuz 1963 tarihinde İspanya'nın Madrid şehrinde dünyaya gelmiştir. El Buitre lakabıyla…

2 ay ago

Fenerbahçe Fikstürü 2022-2023 Sezonu

Fenerbahçe'nin 2022-2023 sezonu Süper Lig fikstürü kura sonucu belli oldu. Fenerbahçe fikstürü 2023 sezonunda 37…

12 ay ago

Galatasaray’ın 2021-2022 Sezonu Lig Fikstürü

Galatasaray’ın 2021-2022 sezonu Süper Lig fikstürü geçtiğimiz günlerde belirlenmişti. İşte uzun ve çetrefilli maçlardan oluşan…

2 sene ago

Fenerbahçe’nin 2021-2022 Sezonu Lig Fikstürü

Fenerbahçe'nin 2021-2022 sezonu Süper Lig fikstürü bugün belli oldu. İşte 38 maçtan oluşan Fenerbahçe maç…

2 sene ago