Aşure nasıl yapılır - Aşure tarifleri - Aşure tarifi - Aşure yapılışı
Mübarek Muharrem ayında evlerde Aşure yapıp, komşulara ikram etmek bir gelenektir. İşte bizde sizler için bugüne layık tarifler sunuyoruz.
Aşure malzemeleri
• 1 su bardağı aşurelik buğday
• Yarım su bardağı kuru fasulye
• Yarım su bardağı nohut
• 10 su bardağı su
• 2 su bardağı toz şeker
• 150 gram kuru incir
• 100 gram kuru kayısı
• 100 gram tatlı badem
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 100 gram kuru üzüm
• .50 gram kuş üzümü
• 50 gram dolmalık fıstık
• 2 çorba kaşığı nişasta
• 4 çorba kaşığı gül suyu
• Yarım çay bardağı nar
• Yarım çay bardağı fındık
• Yarım çay bardağı antep fıstığı
Aşure Yapılışı - Aşure nasıl pişirilir
Buğday, kuru fasülye ve nohut akşamdan ayrı kaplarda ıslatılır. Ertesi günü buğdayı suyuyla birlikte geniş bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip, yumuşayıncaya kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasülyeyi ayrı ayrı haşlayın. Kuru incir ve kuru kayısıları küp doğrayıp ılık suda yumuşatın. Bademleri 2-3 dk kaynatıp kabuklarını soyun.
Buğdaylar çatlamaya başladığında, içinden 1 kepçe alıp robotta macun haline gelinceye kadar çekin. Sonra karıştırarak tencereye ilave edin. Tuzu ekleyin. Nohut, kuru fasülye ve tozşekeri ekleyin. Karıştırarak 15 dk. pişirin. Nişastayı gül suyu ile açtıktan sonra aşureye ekleyip bir taşım kaynatın. Ocaktan alıp 30 dk dinlendikten sonra kaselere boşaltın. Üzerine nar taneleri, fındık, kuş üzümü, badem ve antep fıstığı süsleyerek servis yapın.