Sigaranın cildinize zararları

Ömer
Yönetici
Sigara kullanımının insan sağlığına olumsuz etkileri arasında dermatolojik sorunlar ilk sıralarda yer alıyor. Sigara; sivilce oluşumu, yaraların iyileşmesinde gecikme, saç dökülmesi ve cilt kanserlerine sebep olabildiği gibi; kırışıklıkların oluşmasını artırarak cildin yaşlı görünmesine neden oluyor. Uz. Dr. Ayfer Aydın, “Sigara kullanımın cilt sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri” hakkında bilgi verdi.

Sigara; ciltte kırışıklıklardan sivilceye, renk sararmasından cilt kalitesinin azalmasına kadar pek çok sorunu beraberinde getiriyor

Ciltte yaşlanma sürecinde ortaya çıkan çizgi ve kırışıklıkların oluşumunda genetik özelliklerin yanı sıra; güneş ışınları, hava kirliliği, yanlış beslenme alışkanlıkları ve sigara dumanına maruz kalma gibi faktörler de büyük önem taşıyor. Özellikle sigara kullanımı sonucu ortaya çıkan cilt problemleri en çok kadınlarda görülüyor.

Sigara tiryakilerinde hiç içmeyenlere göre 5 kat fazla kırışıklık meydana geliyor

Sigaradaki nikotin, derideki kan damarlarında daralmaya yol açıp damarın beslediği dokunun yeterli oksijen almasını engelliyor; böylece ciltteki kan dolaşımı ve cilt dokusunda bulunması gereken vitamin düzeyi azalıyor. Bu faktörler, ciltte elastik doku ve kollajenin zarar görmesine sebep oluyor. Bu durum; özellikle kadınlarda yüz bölgesindeki kırışıklıkların artması ve cildin daha soluk, sarımsı-gri olması sonucunu doğuruyor. Ciltte tahrişler ve kurumalar meydana geldiği gibi yaraların iyileşme süresi de uzuyor.

Sigara tiryakiliği sivilce oluşumunu artırıyor

İtalya'da yapılan bilimsel bir araştırmada, sigara tiryakisi kadınların yüzlerinin, sigara içmeyenlere göre daha fazla sivilceli ve akneli olabileceği belirlendi. Bin kadın üzerinde yapılan araştırmada, sigara içenlerin yüzde 42,2'sinde, gözeneklerin tıkanmasıyla oluşan ve enflamatuvar olmayan büyük beyaz başlı akne ve kistikcikler bulunduğu, sigara içmeyenlerde bunun görülme oranının yüzde 10 olduğu tespit edildi.

Sigara içmek cilt kanseri riskini de artırır

Cilt kanserlerinin sigara içenlerde daha sık görülmesinin nedeni, sigaranın bağışıklık sistemine yaptığı baskılayıcı etki olarak gösteriliyor.

Cilt kanserleri, sigara içenlerde daha ağır seyrediyor ve kötü sonuçlara yol açıyor. Dudaklar ve genital bölgelerde oluşan cilt kanserleri sigara içenlerde daha sık görülüyor. Sigara içmeyle birlikte ağız içinde görülen beyazımsı plakalar da kanser öncülü lezyonlar olabiliyor.

Sigara tiryakilerinin ciltleri, kullanmayan kişilerle kıyaslandığında hemen kendini ele veriyor. Özellikle soluk gri ve kirli esmer bir renge bürünen deri kalıcı çizgi ve kırışıklıklar, çökmüş yüz ifadesi, deride incelme ile sağlıksız bir profil çiziyor.

Sigaranın deri üzerindeki fiziksel etkileri şu şekilde özetlenebilir:

• Sigara içen kadınlarda derinin nemi azalır ve deride kuruluk görülür.

• Sigara içerken kullanılan yüz kaslarıyla ilgili olarak dudak çevresinde veya kazayağı kırışıklıkları gibi farklı görünümler ortaya çıkar.

• Derideki oksijenlenmenin azalması, kollajen sentezini düşürerek belirgin kırışıklığa neden olur.

• Sigara damarlardaki daraltıcı etkisiyle deride gri-esmer renklenmeye neden olur.

• Sigara A vitamini seviyesini azaltır ve kırışıklıkların oluşumunu kolaylaştırır.

• Sigara içen beyaz veya gri saçlı kişilerde katrana bağlı olarak sarımsı bir saç rengi ortaya çıkar.

• Sigara içerken sigaranın tutulduğu parmaklar ve tırnaklarında sarı-kahverengi renklenme ortaya çıkar.

Sigaranın ciltte oluşturabileceği olumsuz etkileri önlemenin tek yolu sigarayı bırakmaktır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Üst