* Oruçluyken yalan söyledim... Acaba orucum bozuldu mu?

şeker Üye
Yalan söylemek, gerçeği gizlemek, çarpıtmak ya da olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek eylemidir. Yalan söylemek, Müslümanlığın kesinlikle yasakladığı kötü davranışlardan biridir. Hz. Peygamber yalanı münafıklığın başlıca belirtilerinden saymış, İslam Ahlakçıları da onu bütün kötülüklerin anası (ümmu'l-habais) diye tanımlamışlardır. Doğru sözlü ve dürüst olması nedeniyle düşmanlarının bile kendisini güvenilir kişi (al-emin) olarak kabul ettiği İslam Peygamberi, dostların birbirine hıyanet ettiğini gördüğünde dostluk ve insanlık adına nefretini şöyle ifade etmiştir: Sen dostuna bir söz söylüyorsun, o bu konuda seni doğru biliyor, hsen yalan söyleyerek onu aldatıyorsun. Bu ne büyük bir günahtır. Kuran'da yalancılar lanetlenmiştir: Allah'ın laneti yalancıların üzerine olsun! (III, 61) Bir başka ayette yalan söylemek putlara tapmakla yan yana zikredilerek yasaklanmıştır: Artık o murdar putlardan ve yalan söylemekten kaçının! XXII, 30) Yalan söylemek putlara tapmak derecesinde haramdır ve hiçbir kişisel çıkar kaygısı yalan söylemek için mazeret kabul edilmez. Çok istisnai bazı durumlarda Allahın Elçisi yalan söylemeye izin vermiştir: Savaşta düşmanı yenebilmek için doğruyu gizlemek gibi.
Yalan söylemenin orucu bozup bozmayacağına gelince, orucun aç ve susuz kalarak tuttuğunuz kısmı asla bozulmaz, onun bedelini kimse sizden alamaz. Fakat yalan söylemekle işlediğiniz günahı bir de oruçlu iken işlemiş olmanızın katmerli günahını da Allah asla affetmez. Ancak bu yalanı söylemekle sebep olduğunuz zararı, bu maddi olabilir, itibar gibi manevi olabilir, ilgili kişiye ödeyip onun helalliğini alabilmenize kadar. Kul hakkını Allah kendi iradesi ile affetmiyor, sadece zarara uğramış kulun zarara uğratana hakkını helal etmesi ile affediyor. Gereğini yalan söylemiş olanlar düşünmeli ve en kısa zamanda telafi etmelidirler, tabii edilebilecek türden ise...

* İftar ve sahur arasında sarhoş olmayacak ölçüde alkol almak orucu bozar mı?
Bu soru biraz bundan önceki yalan söylemek ile ilgili soruya benziyor. Oruçla bağımlı değildir ki alkolün alınması orucu bozsun, alkolün haramlığı geneldir. İçen günah işlemiş olur, Müslümanlıktan çıkmaz ki orucu bozulsun. Hz Peygamberin, sık sık içki içip sarhoş olarak kamu düzenini bozduğu için had cezasına çarpılan, buna rağmen huzura gelip vahiyleri dinlemekten vazgeçmeyen bir kişi hakkındaki tutumu bizim için örnektir. Bu adamı kovmak isteyen sahabeye Hz. Peygamber, bırakınız onu, o Allah'ı ve Elçisini seviyor demiştir. Günah işlemenin cezası toplumun kanunları gereği verilir, fakat günah işlemiş de olsa insanın insanlığı elinden alınamaz. Onu insan olarak yaratan Allah'tır. Hepimizin açık veya gizli, bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz günahlarımız vardır. Allah, kendisine karşı işlenen günahları kendi merhameti ve affediciliği ile affediyor, onların diğer iyiliklerini ve ibadetlerini silmiyor. Sadece yaratıklarına karşı işlenen günahları silmiyor, affetmiyor. Sorunun sahibi, bu anlattıklarımdan sonra kendi cevabını kendisi bulacaktır, diye düşünüyorum.

* Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Hayır, bozmaz, dişimi fırçalıyorum diyerek kendinizi kandırıp suyu fazla kaçırmayın lütfen.

* Oruç tutarken ruj sürebilir miyim?
Yukarda söylediklerimin mantığı ile düşünerek, sürebilirsiniz, orucun aç ve susuz kalmakla tutulması karşılığını hiçbir hareket sizden alamaz. Oruç oruçtur. Ruj gıda değildir ki orucu bozsun. Ayrıca sabitinden kullanıp, mümkün olduğunca yalanmamaya çalışabilirsiniz.

* Açık kıyafet orucu bozar mı?
Bu soru da aynı cümledendir. Oruç kıyafetle bağımlı değildir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
16B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
25B
Üst