Namazın farzları nelerdir?

Ömer
Yönetici
Namaz İslam'ın şartlarından biridir. Kulluğun miracı olan namazın toplam 12 farzı vardır. Bu farzların altı tanesi namazın içindeki farzlarıdır, diğer altı tanesi de namazın dışındaki farzlarıdır.

Namazın içindeki farzlarına rükun denir. Dışındaki farzlarına da şart denir.

Namazın Dışındaki Farzları
  1. Hadesten taharet: Hükmi kirlilikten temizlenmek demektir. Yani abdestsiz kişinin abdest alması, cünup veya hayızlı, nifaslı olan kişinin gusül etmesidir.
  2. Necasetten taharet: Maddi kirlilikten temizlenmek demektir. Yani namaz kılacak kişinin, elbisesinin, vücudunun ve de namaz kılacağı yerin pis şeylerden temizlenmesi demektir. Necaset, dinen necis sayılan şeylerdir. Namaz kılacak kişi Allah'ın huzuruna, en sevdiği kişinin karşısına çıkarcasına ter temiz çıkmalıdır.
  3. Setr-i avret: Avret yerlerinin örtülmesi demektir. Namaz kılmadan önce giyinme şekline önem verilmelidir. Dinen avret mahali sayılan yerler namaz kılarken açılmaz, her zaman başka kimselere gösterilmez ve de başkasının avret yerlerine bakılmaz. Erkeklerin avret yerleri, göbeğinden diz kapağının altına kadardır. Kadınların avret yerleriyse, yüz ve ellerinden başka her yerdir.
  4. İstikbal-i kıble: Namaz kılarken Kabe'ye yani kıbleye yönelmektir. Seccadeyi kıbleye göre ayarlamaktır.
  5. Vakit: Vaktinde namaza durmaktır. Vaktin namazını zamanında kılmaktır.
  6. Niyet: Namaza dururken kalp ile niyet etmek gerekir. Yalnız il ile söylemekle niyet olmaz. Kalp de tasdik etmelidir. Namaza niyet etmek demek, ismini, vaktini, kıbleyi, cemaatle kılınıyorsa imama uymayı, kalbden geçirmek demektir. Niyet, başlama tekbiri söylenirken yapılır.
Namazın İçindeki Farzları
  1. Tekbir: Namaza başlarken niyetden sonra tekbir getirmek yani "Allahu Ekber" demektir. Namaza başka bir kelime ile başlanamaz.
  2. Kıyam: Namazda ayakta durmak demektir. Ayakta durmaya mecali olmayan kişi, oturarak kıyam edebilir. Otutarak kılamayan hasta kimselerse yatarken ima yolu ile kıyam edebilir
  3. Kıraat: Kıyamdayken Kuran'ı Kerim'den sure yada ayet okumaktır. Cemaatle namaz kılarken imamın kıraatini dinlemek gerekir.
  4. Rüku: Kıyam'da kıraat bittikten sonra, yani kuran okuma bittikten sonra, eğilerek elleri dizlere koymaktır. Rükudayken üç defa "Sübhane rabbiyel azim" denir.
  5. Secde: Rükudan sonra yere kapanarak secde etmektir. Secde halindeyken üç defa "sübhane rabbiyel ala" denir.
  6. Kâde-i âhire: Son oturuş demektir. Son rekatta secdeden sonra ettehiyyatüyü okuyacak kadar oturmaktır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst