Kanadanın En Ünlü Yemekleri

Dünya Ülkeleri bölümünde yer alan bu konu Ömer tarafından paylaşıldı.

  1. Ömer

    Ömer Yönetici

    Kanada yemekleri, Kanadanın meşhur yemekleri

    Geleneksel Kanada mutfağı, yerli av eti ve balığa dayanır. Sebze ve salatalar nispeten daha az yer tutar. Fiyat olarak içecek hariç iki çeşit yemekten oluşan bir menü 25-45$ arasıdır.

    Newfoundland'in temel yemeği morinadır. Farklı balık çeşitleriyle desteklenerek sunulur. Adadaki restoranların çoğunda geyik ve fok eti satmak yasaktır, ancak birçok ada sakini yıllık av mevsiminden istifade ederek bu hayvanlardan avlarlar ve eğer imkanınız olursa siz de bu avlardan yiyebilirsiniz.

    Denize yakın yerlerde, parçalara ayrılmış veya bütün, haşlanmış veya ızgara ıstakoz yaygındır. Bunlar, balık çeşitleriyle birlikte de servis yapılır. Nova Scotia çekirdeksiz yemişleriyle, Solomon Gundy, Annapolis Valley elmalı payıyla meşhurdur. Her ne kadar Great Lakes'in maruz kaldığı kirlilikten olumsuz etkileniyorsa da balık, Ontario'nun en temel ürünüdür. Beyaz balık, göl balığı, turna balığı mutlaka tadılması gerekenler arasındadır. Bu ürünlere eyaletin kuzey bölgelerinde güneyden daha kolay ulaşabileceğinizi de aklınızda bulundurun.

    Domuz eti, Fransız usulü yemekleriyle de ün yapan Québec diyetinin önemli bir unsurudur. Quebec'in bazı yemekleri isim vererek örneklendirmeye değer: Fransız bezelye çorbası, tourtières (etli börek) ve poutine (soslu ve lor peynirli patates kızartması). Atlantik eyaletlerinde Acadian Fransızlar rapie pie (paté à la rapure) -tüm nişastası alınmış, hamur kıvamında patates rendesiyle kaplanmış bir çeşit etli börek (et veya tavukla yapılan). Quebec aynı zamanda dünyanın bir numaralı isfendan (maple) şurubu (isfendan ağacının özünden alınan pekmez) üreticisi olarak ün yapmıştır.

    Kanada çok kaliteli peynirler, özellikle de cheddars üretir. Her iki kıyı şeridinde de bol miktarda, lezzetli deniz ürünleri makul fiyatlara bulunabilir.


    British Columbia mutfağında da balık ve diğer kabuklu deniz ürünlerinden oluşan çeşitler önemli yer tutar. Ayrıca birkaç yerde, özellikle de Wanuskewin Heritage Park'ta, Saskatoon, Saskatchewan'da yerli insanların işlettiği restoranlar vardır ki buralarda geyik (karaca) ve buffalo eti yeme imkanı bulabilirsiniz.


    Bazı istisnalar olmakla birlikte -Manitoba'daki Ukrayna kuruluşları gibi- Kanada'nın etnik restoranları şehirlerde toplanmıştır. Diğerleriyle kıyaslandığında Japon lokantaları daha meşhur ve daha pahalıdır; İtalyan yemekleri oldukça popüler ve ucuzdur; bunların haricinde Hint restoranları da ucuzdur. Orta Kanada'da yaygın olan Doğu Avrupa yemekleri oldukça güzeldir. Ayrıca ülke genelinde ucuz Çin restoranları da mevcuttur. Fransız yemeklerini de kolaylıkla bulabilirsiniz, ancak bu yemeklerin Québec dışındaki yerlerde oldukça pahalı olduğu unutulmamalıdır.

    İçki
    Kanada'da alkollü içeceklerin satışını belirleyen bir dizi kanun ve düzenleme mevcuttur: Genel bir kural olarak bu tür içkiler resmi yerlerden alınmalıdır, ki bu tür yerler de geceleri genellikle, Pazar günleri ve tatillerde kesinlikle kapalıdır.

    Genel düzenlerindeki benzerliğe rağmen barlar, şehrin 'mavi-yakalı' çalışanlarının yoğun olduğu bölgelerinde ve kuzeydeki maden kasabalarında yer alan, çoğunlukla erkeklere hitabeden barlardan; yemek servisi, canlı eğlence ve birçok çeşit kokteyl gibi imkanları olan şehir barlarına kadar çok geniş bir yelpaze sunar. Aslında barları restoranlardan ayırt etmek neredeyse imkansızdır; zira artık -1960'lara kadar olduğunun aksine- yeme ve içme birbirinden ayrı faaliyetler olarak addedilmemektedir.

    Yasal içki içme yaşı Alberta, Manitoba ve Québec'te 18, ülkenin diğer bölgelerinde 19'dur. Ancak hükümet tarafından işletilen ve pazar günleri kapalı olan likör satış noktaları dışındaki yerlerde kimlik gösterme zorunluluğu yoktur. Hükümet tarafından işletilen bu tür yerler halka doğrudan alkollü içki satışında tekel uygulamaktadır. Bira ve şarabın her yerde satıldığı Quebec bu duruma bir istisna teşkil eder.

    Quebec Poutine

    Patates Kızarmalarının üstüne peynir ve çeşitli soslardan oluşan bir yemektir. Fransız usulüdür.

    Ginger Beef

    Çeşitli biberlerle süslenmiş sığır etinden yapılan bir yemektir. Bazı yerlerde üzerinde sirke de vardır. Aslen Çin yemeğidir.

    Pate Chinois

    Haşlanmış Patates ve mısırların katmanlar şeklinde yerleştirilmesinden oluşan bir yemektir. Görünümü keke benzer Kanada'daki Fransızların yöresel yemekleridir.

    Halifax Donair

    Dürüm şeklinde içide et, soğan, peynir ve sebze gibi mazemeler olan bir yemektir.

    Tütsülenmiş Montreal Etli Sandviçi

    Tütsülenmiş etin sandviç ekmeği ile servisidir.

    Canadian Bacon Strata

    İnce dilinlenmiş jambonların süslenmesiyle oluşan bir yemektir.