Isı yalıtım malzemeleri nelerdir

soru Üye
Isı yalıtım malzemelerine örnekler veriniz ve bu malzemelerin nerelerde kullanıldığını söyleyiniz
 
deep Harbi Aktif Üye
• Isı İletim Katsayısı (W/mK):
0,065 W/mK degerinden küçük olmalıdır.

• Yoğunluk (kg/m3):
Malzemenin birim hacminin (1 m3) kütlesine yogunluk adı verilir. Isı yalıtım malzemelerinde yogunluk ısı iletim katsayısını pek etkilememekle birlikte malzemenin stabilitesi ve mekanik dayanımı yogunlukla direkt ilgilidir. Genellikle ısı yalıtım malzemelerinin yogunlukları genis bir skalada degisken üretilebilir. Ancak ideal olan, boyutsal kararlılık ve mekanik dayanım açısından en uygun yogunlukların kullanılmasıdır. Dolayısıyla malzeme seçimi yapılırken konuda uzman kisilere danışılmalıdır.

• Yangın Sınıfı (DIN 4102, BS476):
Yapı ve yalıtım malzemelerinin yangın sırasındaki davranıslarını ölçmek için çesitli deney metodları gelistirilmistir. Bu deneylere tabi tutulan malzemenin davranışı ölçülür ve sınıflandırılır. Bu deneylerin ve sınıflandırmaların tarif edildigi Almanya 'da DIN 4102, İngiltere'de BS 476 standartları bulunmaktadır.

• Sıcaklık Dayanımı (ºC):
Her ısı yalıtım malzemesinin özelliklerini kaybetmeye başlayıp deforme olmaya başladığı bir sıcaklık noktası bulunur. Bu nedenle malzemenin uygulandıgı yerde maruz kalacagı sıcaklık önceden belirlenmeli ve bu sıcaklıga uygun malzeme seçilmelidir.

• Mekanik Dayanım (kPa):
Isı yalıtım malzemelerinin mekanik dayanımları genellikle, malzemede %10 deformasyon oluşturan basma gerilmesi değeri olarak kabul edilir. Bunun yanısıra bazı malzemelerin çekme gerilmeleri de basma gerilmeleri ile birlikte mekanik dayanım özelliği olarak verilebilir.

• Buhar Difüzyon Direnci:
Bir malzemenin bünyesinden buhar geçişine gösterdigi direnç, o malzemenin buhar difüzyon direncidir. Buhar difüzyon direnci yükseldikçe malzemenin içinden geçebilecek buhar miktarı azalır. Isı yalıtım malzemelerinde, detaya göre degismekle birlikte, genellikle buhar difüzyon direnci yüksek olması idealdir.

• Su Emme:
Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliği ısı iletim katsayılarının düşük olmasıdır. Bu özellik malzemelerin bünyesinde bulunan durgun hava veya gaz içeren kılcal aralıklar veya gözeneklerdir. Isı yalıtım malzemeleri su ile temas ettiklerinde bünyelerine bir miktar su emebilirler. Bunun sonucunda malzemelerin ısı iletim katsayıları düser, yani ısı yalıtım özellikleri bozulur. Su emme miktarları çesitli testler uygulanarak belirlenir. Isı yalıtım malzemelerinde su emme oranlarının sıfır veya sıfıra yakın olması idealdir.

- Boyutsal Kararlılık100:
Isı yalıtım malzemelerinin boyutsal kararlılıkları olmalıdır. Yani malzeme uygulandığı andaki boyutlarını zaman içerisinde veya termel ve mekanik etkilerle kaybetmemelidir. Başka bir ifadeyle, malzemelerin sıcaklık veya basınçla şekil degiştirmeleri çok az olmalıdır.

Perlit ve perlitli sıva

Ponza tası

Bims bloklar

Zotugla

Gazbeton

Malzemelerde, genel olarak, yalıtımı sağlayan havadır. Dolayısıyla, yalıtım malzemesinin performansı, havanın ısı iletim katsayısı olan 25 mW/mK değeri ile sınırlıdır. Bu sınırlamayı aşabilmek için, aşağıdaki teknolojilerin esas alındığı yeni teknikler geliştirilmiştir.


Mikro gözenekli yapılar

Vakum teknolojileri

Özel gaz dolgular
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
22B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
17B
Üst