Fazla meyve yemek zararlı mıdır?

Sağlık Merkezi bölümünde yer alan bu konu Ömer tarafından paylaşıldı.

  1. Ömer

    Ömer Yönetici

    Fazla meyve yemek zararlımıdır

    Meyve tüketimi özellikle fast-food çılgınlığının hüküm sürdüğü şu dönemde sağlığımız açısından oldukça faydalı bir davranış. Ancak herşeyin fazlasının zarar olduğu gerçeği bu hususta da karşımıza çıkıyor.

    Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, aşırı meyve tüketiminin karaciğer sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Özışık, “Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri yağ depolama durumuna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücreleri artık insüline uymamakta, yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ile geri dönüşümü de sekteye uğramaktadır. Durum, insülin direnci ve kolesterol yüksekliğine kadar varabilmektedir” dedi.
    fazla-meyve.jpg
    Bir erişkinin sağlıklı beslenmesi için günde 4-5 porsiyon meyve-sebze yemesi gerektiğini belirten Dr. Özışık, şu bilgileri verdi: “Bu öneriden meyve ve sebzenin besin değeri olarak aynı olduğu sonucuna varmak doğru değildir. Aralarındaki fark, enerjileri yani taşıdıkları kalori miktarıdır. Genel olarak, selülöz ve nişasta gibi kompleks karbonhidrat içeren sebzelerin fruktoz ve glukoz gibi basit karbonhidrat içeren meyvelere göre 'besin-enerji' oranı daha yüksektir. Yani, nispeten daha az şeker içermeleri (haliyle de daha az tatlı olmaları), sebzelerin daha değerli bir besin olarak kabul görmesini sağlar.

    Her ne kadar meyveler lif, mineral, vitamin, tannin ve flavinoid gibi yararlı maddeleri içerse de tatlı bir meyvenin çoğu şeker ve sudan oluşmaktadır. Yani basit şekerle meyvedeki şeker arasındaki başlıca fark, işlenmiş ve bu faydalı besinlerden yoksun olmalarıdır. Asıl dikkat edilmesi gereken nokta ise vücuda giren şekerin miktarıdır. Fazla şekerin insülin direnci ve obezite başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı, yaşlanmayı hızlandırdığı unutulmamalıdır.

    • Meyve (taze veya kuru fark etmez) yerken sınırları aşmayın.
    • Sabah kahvaltı öncesi veya ana öğünden en az iki saat sonra meyve yiyin, akşam yemeğinden sonra meyveden uzak durun.
    • Nispeten az tatlı, koyu renkli ve tadı buruk meyveleri tercih edin.
    • Meyve kompostosu yaparken çok az şeker ilave edin, reçel tüketiminde dikkatli olun.
    • Meyve salatasına tatlı krema ilave etmeyin.
    • Çikolata sosuna batırılmış meyvelerden uzak durun.
    • Meyveyi yoğurtla karıştırarak tüketirseniz daha az meyve yemiş olursunuz.
    • Hazır meyve suları ve limonataları tüketmeyin. Tüketecekseniz de doğrudan taze meyveden kompresle elde edilen, şeker ilavesiz ve cam şişede olanları tercih edin.
    • Meyveli dondurmanın daha sağlıklı bir seçim olduğunu düşünmeyin.

     
  2. mahir

    mahir Harbi Aktif Üye

    İnsan sağlığı için onlarca yararı olan meyvelerin tüketiminde dikkatli olunması uyarısında bulunan uzmanlar, özellikle tüketim zamanı ve miktarına karşı bilinçli davranılması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, sağlık deposu meyvelerin fazla tüketimimin aşırı şeker nedeniyle bir çok hastalığa neden olabileceğine, karaciğeri yağ deposu haline getirebileceğine dikkat çekti.

    Doç. Dr. Gökhan Özışık, aşırı derecede meyve tüketiminin karaciğere zarar verebildiğini, meyvedeki şeker oranının karaciğeri yağ deposu haline getirebileceğini belirtti. Aşırı tüketim durumunda insülin direnci ve kolesterol yüksekliğine yol açabileceğini kaydeden Özışık, "Bir erişkinin sağlıklı beslenmesi için günde 4-5 porsiyon meyve-sebze yemesi gerekmektedir. Bu öneriden meyve ve sebzenin besin değeri olarak aynı olduğu sonucuna varmak doğru değildir. Aralarındaki fark, enerjileri yani taşıdıkları kalori miktarıdır. Genel olarak, selülöz ve nişasta gibi kompleks karbonhidrat içeren sebzelerin fruktoz ve glukoz gibi basit karbonhidrat içeren meyvelere göre 'besin-enerji' oranı daha yüksektir. Yani, nispeten daha az şeker içermeleri (haliyle de daha az tatlı olmaları), sebzelerin daha değerli bir besin olarak kabul görmesini sağlar" dedi.

    MEYVE YEMENİN DE ZAMANI VAR

    Meyve tüketiminde miktar kadar zamanlama konusunun da altını çizen Özışık, yemeklerden hemen sonra meyve tüketilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Özışık, meyve yenebilecek en uygun zamanlar ve miktarı konusunda şu uyarılarda bulundu:

    "Meyve (taze veya kuru fark etmez) yerken sınırları aşmayın. Sabah kahvaltı öncesi veya ana öğünden en az iki saat sonra meyve yiyin, akşam yemeğinden sonra meyveden uzak durun. Nispeten az tatlı, koyu renkli ve tadı buruk meyveleri tercih edin. Meyve kompostosu yaparken çok az şeker ilave edin, reçel tüketiminde dikkatli olun. Meyve salatasına tatlı krema ilave etmeyin. Çikolata sosuna batırılmış meyvelerden uzak durun. Meyveyi yoğurtla karıştırarak tüketirseniz daha az meyve yemiş olursunuz. Hazır meyve suları ve limonataları tüketmeyin. Tüketecekseniz de doğrudan taze meyveden kompresle elde edilen, şeker ilavesiz ve cam şişede olanları tercih edin. Meyveli dondurmanın daha sağlıklı bir seçim olduğunu düşünmeyin"