Bezelye Konservesi Tarifi

Turşular & Konserveler bölümünde yer alan bu konu deep tarafından paylaşıldı.

  1. deep

    deep Harbi Aktif Üye

    Bezelye Konservesi Tarifi, Bezelye Konservesi nasıl yapılır

    Malzemeler (1 litrelik bir kavanoza göre):
    • 1300 - 1500 gram bezelye (kabuklu olarak)
    • 1 çay kaşığı toz şekeri
    • % 1.5 oranında tuz ve yeteri kadar su

    Bezelye Konservesi Yapılışı
    Konserve edilecek iç bezelyelerin taze körpe ve nişastalanmamış olması gerektir. Konservesi yapılacak bezelyelerin kabukları sararmamış olacaktır. Bezelyeler tanelendikten sonra elekten geçirilerek tasnif edilmelidir. Deliklerinin genişliği 7 milimetre olan eleklere 1 numaralı elek denmektedir. Öbür elekler de şöyle numaralanmaktadır: Delik genişliği 7 1/2 milimetre olanlar 2 numara 8 1/2 milimetre olanlar 3 numara 9 1/2 milimetre genişliğinde olanlar 4 numara 10 1/2 milimetre genişliğinde olanlar da 5 numara eleklerdir. 1 numaralı eleğin altına geçen ve 5 numaralı eleğin üstünde kalan iç bezelyeler konserve yapımına yaramaz. 1 ve 2 numaralı eleklerden geçenler yani 7-7 1/2 milimetrelik bezelyelere sıfır numara 7 1/2 - 8 1/2 milimetrelik bezelyelere 1 numara 8 1/2-9 1/2 milimetrelik bezelyelere 2 numara 9 1/2 - 10 1/2 milimetrelik bezelyelere de 3 numara bezelye denir. Eleklerden geçirilerek sınıflandırılmış iç bezelyeler ayrı ayrı yıkanır ve ayrı ayrı konservelenir. İçine 1 çay kaşığı toz şekeriyle % 1.5 oranında tuz atılmış kaynar suda 2 - 3 dakika haşlanacak olan iç bezelyeler temiz ve kuru kavanozlara ağzında 3 - 4 santimlik bir boşluk bırakılarak doldurulur. Üzerlerine ağzından bir kalın parmak kalınlığında boşluk kalacak biçimde haşlama suları sıcak sıcak olarak dökülür. Kavanozların havası çıkarıldıktan ağzı silindikten sonra kapağı sıkıca kapatılır. Otoklava yerleştirilen bezelye konserveleri 1155 santigrat (240 fahrenheit) derecesinde 40 dakika sterilize edilir. Otoklavdan çıkarılınca gerekli biçimde kontrol edilen kavanozlar soğutulup etiketlendikten sonra serin ve kuru yerlerde kışa saklanır.