Aşçılık Bölümü Hakkında Bilgiler

Meslekler bölümünde yer alan bu konu Ömer tarafından paylaşıldı.

  1. Ömer

    Ömer Yönetici

    Aşçılık Bölümü Hakkında Bilgiler - Aşçılık Nedir ?
    Lokantalarda, konaklama yerlerinin toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.

    Programın Amacı: Aşçılık programının amacı toplu yemek yenilen yerlerde yiyecek hazırlama ve mutfak yönetim alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Aşçılık programında besin bilimi, gıda bilimi, yiyecek hazırlama ve standart geliştirme, besin hijyeni, dünya mutfaklarından örnekler, mutfak yönetimi ve denetimi gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

    Gereken Nitelikler: Aşçılık programında okumak isteyenlerin tad ve koku duyumları gelişmiş, düzenli çalışma alışkanlığına sahip, dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Aşçılar çalıştıkları kurumun mutfağından yemek listesini hazırlama, gereken malzemenin alınmasını, alet araç ve gereçlerin bakımını ve yiyeceklerin belli bir plana göre yapımı için diğer çalışanları görevlendirme gibi işleri yürütür. Hazırlanan yiyeceklerin kalitesini denetler ve zevke uygun şekilde sunulması için gerekenleri yapar.

    Çalışma Alanları: Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler.

    Aşçılık Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri

    • GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ -- GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
    • ANADOLU ÜNİVERSİTESİ -- ESKİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
    • AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ -- AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
    • ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ -- MENGEN MESLEK YÜKSEKOKULU