Çanakkale savaşındaki bulut olayı hikayesi

Ömer
Yönetici
Çanakkale savaşındaki efsane bulut olayının aslı nedir? Bir bulut gelip İngiliz askerlerini göğe mi yükseltti? Neden İngiliz birliğinden bir daha haber alınamadı? Yoksa Osmanlılar İngiliz Kraliyet Protokol Birliği’ni kurşuna mı dizdi?

6-7 Ağustos’da İngilizler Suvla Koyu’na büyük bir çıkarma yapmıştı. Pek çok cephede kanlı çarpışmalar tüm şiddetiyle devam ediyordu. İşgal kuvvetleri sahile sıkışıp kalmıştı. Ve efsaneyi doğuran hadiseler burada cereyan etmeye başlamıştı.

Çanakkale cephesinde bulut olayı adında bir mucizeden bahsedilir. Savaşın en şiddetli ve dehşetli anında bir bulutun gelip seçkin İngiliz askerlerini alıp gittiği anlatılıyor. Peki, bu olayın aslı neydi?

1999 yılında İngiltere’de “All the King’s Men” yani “Kralın Bütün Adamları” adlı bir film gösterime girdi. Film Çanakkale Savaşı esnasında Osmanlılara karşı taarruza geçen ve Osmanlı tarafından esir alınan bir grup askerin hayatını konu ediyordu. Filmde anlatıldığına göre; bu askerler başlarından kurşunlanıp öldürülmüş, yaralı olarak ele geçirilenler ise, Osmanlılar tarafından bir çiftlik evinde yakılmıştı.

Çanakkale kara savaşları sırasında yaşanan sıradan bir olay nasıl iki farklı efsaneye dönüşmüş, yüz yıl sonra bile bitmeyen tartışmalara sebep olabilmişti?

Tekke Tepe’de Türk birlikleri İngiliz kuvvetlerini karşılamak için konuşlanmış beklemekteydi. Norfolk olayından evvel İngiliz kuvvetleri Kuzey Anafarta Ovası’ndan Tekke Tepe’nin yamaçlarına doğru taarruza geçtiler ama henüz bir netice alamamışlardı. Öncelikle tepenin batı yamacına yüz civarında İngiliz keskin nişancılarını gönderdiler. Çünkü tepenin hemen önündeki ağaçlık zeminlerde askerlerimiz onlara engel oluyordu. 12 Ağustos tarihine gelindiğinde Norfolk Birliği harekete geçti. Birliğin saldırı planı hatalarla doluydu ve bunun yanında emir komuta zincirinde de sorunlar yaşıyorlardı. Osmanlı 36. Alayının iki bölüğü tarafından tutulan tepe her iki yandan da ateş almaya müsaitti. Aralarında Kraliyet Sandringham malikânesinden yazılan gönüllülerinde bulunduğu Norforlk askerleri de vardı. Bunların yeterli savaş tecrübesi yoktu.

Ağustos ayının 12. günü Ramazan’ın son günü yani Arefe günüydü. Tuz gölü her yıl olduğu gibi yine kurumuştu. Suvla tarafında sıkışan askerler kuruyan tuz gölünün üzerinden ilerleyerek Tekke Tepe’ye doğru ilerlediler. Önce bir fırtınayla tuz gölünün kumları ortalığı kaplayacak, ardından çöken sis ile göz gözü görmüyor olacaktı.

Çatışmalar sürerken İngiliz keşif birliği yoğun sis ve toz bulutu altında ilerlerken, Osmanlı öncü siperlerinin 800 metre kadar gerisine sarkmış ve iki Osmanlı siperinin arasında kalmıştı. Peki, yıllardan beri anlatılan bulut olayı nedir?

İddialar iki Avustralyalı askerin bir yazarın talebi üzerine noter tasdikli ifadelerine dayanıyor. Fakat bu ifadeler bazılarına göre çelişkiler içeriyor. Avustralyalı askerlerin ifadeleri; bir sis bulutunun çıktığı ve Norfolk birliğinin bu sis bulutu içerisinde kaybolduğu şeklinde. General Hamilton o gün yaşananlardan sonra ertesi gün yapmayı planladığı taarruzdan vazgeçmek zorunda kalıyor. Hem Hamilton’un kullandığı muğlak ifadeler hem de Norfolk gönüllülerinin saray hizmetinde çalışmış askerler olması ve tamamının yok olması hadisenin İngiliz tarafında gündemde kalmasına yol açmış.

Aslında Çanakkale kara muharebeleri için sıradan bir gündü. Sıra dışı olan ise fırtına, yoğun sis ve toz bulutuydu. Sonuç olarak 255 asker, 11 subay ve 1 komutandan oluşan Norfolk birliği öldü ya da esir alınmıştı. Çanakkale’deki İngiliz mezarlığında o birlikten sadece 3 asker yatmakta. Aradan geçen yüz yıla rağmen hem Türk hem İngiliz kamuoyu iki farklı efsaneyi dillendirmeye devam etmektedir.

Taarruza katılan bir İngiliz askeri günlüğüne şu notu düşmüştür: “Harekât için 12 Ağustos gününü seçmişler. Bugün, ördek avı sezonunun başladığı gün. Burada ördek biz oluyoruz…”

Türk askerleri siperlerin arkasına sarkan Norfolk birliğini mağlup etmiş, bir tabura yakın askeri de savaş dışı bırakmıştı. Hem de o gün itilaf devletlerinin 400’e yakın kaybı vardı. Anlatıldığı gibi o gün ilahi bir güç askerlerimize yardım etmiş mi? Sorusunun cevabı aslında çok basit. Siperlerde her köşede yazdığı gibi “Allah bizimledir.” Çanakkale son haçlı ordusunun mağlup olduğu yerdir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
14B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
15B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Üst