Tüketici Nedir Tüketici Kimdir

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Tüketici Nedir - Tüketici Kimdir - Tüketici Kime Nedir
Tüketici; Bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan ve tüketen gerçek veya tüzel kişidir.

Bilinçli Tüketici Kimdir?

Bir mal veya hizmeti satın alırken temel gereksinimini ön planda tutar
Satın alacağı mal ve hizmetlerin kaliteli güvenli ucuz ve sağlıklı olması için araştırır
Firmalar arasında güvenilirliği ön planda tutar
Hakkını bilir haklarına sahip çıkar ve savunur
Çevreye karşı duyarlıdır. Yurdunun ve dünyanın her köşesini kendi evi olarak düşünür
Medyanın ve reklamların etkisinde kalarak davranış göstermez
Tüketimin nesnesi değil öznesi olduğunu düşünür
Her çeşit savurganlık üre israfın karşısındadır
Tüketici haklarının yerleştirilmesi ve korunmasının tüketicilerin örgütlenmeleri ile sağlanabileceğine inanır
Bilinçli Tüketici Olmayı Bilemiyoruz
Eğitimin en önemli amaçlarından biriside bireyi günümüzde okul deyince aklıma sınava hazırlayan kurum geliyor. Oysa bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olarak yetiştirilen bireyler ülke kalkınmasında çok önemli bir rol üstlenmiş olurlar.
Bugün okullarımız bu konularda çok yönlü olarak eğitim ve öğretim çalışmaları desteklenmediğinden birçok öğreti bireyin pratikte kullanmamasından dolayı unutulup gidiyor. Bunların en basitinden biriside bilinçli tüketici olabilmek için alışveriş yaparken uyulacak kurallardır. Okullarda bunlar verilir. Ancak pratikte bu bireyin anne babası ve yakınları tarafından da ciddiye alınıp uygulamad önemsenmediğinden unutulup gidiyor. Birey ebeveynlerinden koptuktan sonra da bir zamanlar öğrendiği bu bilinçli tüketici olma öğretisini unutup gidiyor.Alışveriş yaparken aldığımız ürünlerin son kullanma tarihine bakma konusunda ne kadar titiz davranıyorsunuz?
Alışverişe çocuklarınızı birlikte götürüp ürünlerin son kullanma tarihine bakmadan alışveriş yapmamayı onlarada öğretiyormusunuz?Alışverişe ne bulursanız almayamı gidiyorsunuz?
Yoksa daha önce listelediğiniz ihtiyaçlarınızı mı alıyorsunuz?Aldığınız herhangi bir ürün sorunlu çıkınca karşılaştığınız zorlukları aşmak ve hakkınızı koruyabilmek için her ilçede Tüketici Hakları Büroları olduğunu biliyormusunuz? Bunu çocuklarınızada anlatıyormusunuz?
Bu konularda kendimizi zaman zaman değerlendirmeye almamız ve eksiklerimizi tamamlamamız hem kendimiz hem çocuklarımız hem de toplumumuz için çok önemlidir. Bilinçli üretici olmak kadar bilinçli tüketici olmakta çok önemlidir. Bunu anlayıp uygulayabildiğimiz zaman daha sağlıklı daha mutlu olacağımız apaçık ortadadır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
130B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
49B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
16B
Üst