Dijital fotoğrafçılık nedir?

SYSTEM Üye
Dijital fotoğrafçılık nedir?

180 yıldır yapılan fotoğrafçılığın, dijital teknolojinin ilerlemesi ile hayatımıza giren çağdaş bir türüdür. Elektronik yöntemler ile kayıt yapan makinelere dijital fotoğraf makinesi denir.

Dijital fotoğraf makinesi sahibi olmak, size neler kazandıracak?

Kendini ve çevreyi belgelemenin en etkili yöntemidir. Film masrafı olmadan, her şeyi kendiliğinden yapan makinelerle sınırsız miktarda çekilen fotoğraflar, bilgisayara aktarılabilir, baskıları alınabilir, internet ortamında paylaşılabilir.

Dijital SLR fotoğraf makinesi nedir?

Dijital ortamda görüntüyü elde eden ve istendiğinde manuel ayarlama imkanı sağlayan profesyonel ve yarı profesyonel fotoğraf makineleridir. Temel fotoğraf bilgilerini öğrenmek ve uygulamak için ideal olan bu makinelerle otomatik ayarlar da yapabilirsiniz. Dijital SLR fotoğraf makineleri, farklı objektifleri kullanabileceğiniz bir makine türüdür.

Dijital Kompakt fotoğraf makinesi nedir?

Gelişmiş otomatik ayarları bulunan dijital fotoğraf makineleridir. Manuel ayarlar için programlanmadığından, mekanizma içinde yer alan otomatik algılayıcılar sayesinde fotoğraf çekimi yapılır. Temel fotoğraf bilgileri gerektirmeyen amatör fotoğraf makineleridir.

Fotoğraf Makinesi Hangi Bölümlerden Oluşur?

Objektif: İnsan gözünün erişilemez mükemmellikte yaptığı işlemleri fotoğrafçılıkta, objektif üstlenir. Objektifte, mercek ile fotoğraf düzeyi arasındaki mesafe değiştirilerek yapılır. Işığın ilk vurduğu ve toplandığı alan olduğu için fotoğraf niteliğini belirleyen birimlerin en önemlisidir. Objektifi oluşturan merceklerin niteliği ışık değeri ile ölçülür.

Diyafram: Göz bebeğinin görevini yapar; yani, düşen ışık miktarını ayarlar. Böylece, fotoğrafçılığın en önemli tasarım yöntemlerinden biri olan alan derinliğini (Örn.: Ön planda bulunan kişi keskin, arka plandaki manzara bulanık) kullanmak mümkün olur.

Obtüratör: Göz kapağının görevini yapar; yani, ışığın düşme süresini belirler. Böylece hızlı veya yavaş enstantaneler (Pozlama süreleri) kullanılarak, görüntülemek istenen fotoğrafik tasarımlar yapmak mümkündür.

Işık algılayıcı: Düşen ışığın kayıt edildiği alana denir. Kimyasal tepkiye dayanan filmler veya elektronik kayıt yöntemlerine dayanan türleri vardır. Elektronik ışık algılayıcılarının en yaygını CCD ve CMOS türleridir. Dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan bir özelliktir.

Bilinmesi Gereken Özellikler

Piksel: Resim (Picture) ve madde (element) kelimelerinden türetilmiş bir sözcüktür. Anlamı, her fotoğrafta elde edilen renginin bir noktasıdır. Bu noktalar dijital fotoğraf çekiminde bir mozaik gibi görünür. Piksel sayısını oluşturan nokta adedi, noktasal çözünürlüğün bilgisayar ekranında ya da baskıda elde edilen görüntünün dpi/ppi olarak açıklamasıdır. Piksel renk dağılımında ana renkler olarak bilinen RGB (red, green, blue) kırmızı, yeşil ve mavi rengi ele alarak ayar yapar. Bu renklerin her biri, bilgisayar dünyasında da bilindiği gibi 256 derece parlaklık verir. Böylece 256x256x256= 16.77 milyon farklı renk gölgesi verir.

Çözünürlük (MP): Dijital fotoğrafı oluşturan noktaların adedi, basılacak olan ebatlar ile doğrudan ilişkilidir. A4 boyutunda bir baskının kaliteli olması için örn.: 5 milyon piksel gerekli olurken, e-posta ile gönderilecek olan bir resmin yarım milyon pikselden oluşması yeterlidir. Hangi çözünürlüğün en iyi olduğu ise, dijital fotoğraf makinesinin türüne ve çeşidine bağlıdır. Yüksek çözünürlük, her zaman daha fazla depolama yeri ihtiyacı anl----- da gelir. Bu yüzden; çözünürlük niteliği ile, hafıza kartı kapasitesi arasında sağlıklı bir denge oluşturulması tavsiye edilir.

Işık duyarlılığı: Işık algılayıcının, ışığa karşı ne kadar duyarlı olduğunu belirleyen özelliktir ve ISO oranı ile ölçülür. Çekim ortamında ne kadar az ışık varsa, ISO değerinin o kadar yüksek olması gerekir. Ancak yüksek ışık duyarlılığı, çoğu zaman, daha kaba kum tanecikleri (gren) anl----- gelir. Dijital fotoğraf makinelerinde, her fotoğrafın ışık duyarlılığını ayarlamak mümkündür.

Kendiliğinden netleştirme (AF): Keskin olmayan bir fotoğraf, “güzel” olarak algılanmaz. Elektronik yönetim; zıtlık değerleri üzerinden, bir resim kesiminin keskin olarak değerlendirilmesi gerektiğine karar verir. Bu yöntem, neredeyse her zaman başarılı olur çünkü bütün bulanıklıklar bir tül ile örtülmüş gibi algılanır ve aynı konunun keskin olan görüntüsünde olduğu gibi, zengin zıtlıklara sahip olmazlar.


Kendiliğinden pozlama (AE): Mevcut ışığın, ölçüldükten sonra kayda alınmasına pozlama denir. Dijital fotoğraf makinelerinde üç çeşit pozlama ölçümü kullanılır: Merkez ağırlıklı ölçümde makinenin elektronik ölçerleri bütün konuyu tarayıp, aydınlık ve renk değerlerini tespit ederler. Sonra bu değerler ortalanır ancak, resmin merkez bölümü daha ağırlıklı olarak değerlendirilir çünkü orada, konunun en önemli bölümü veya konunun kendisinin bulunduğu varsayılır. Nokta ölçümde, fotoğrafçının seçtiği herhangi bir nokta esas alınır ve pozlama değerleri, buna göre belirlenir. Çok alanlı ölçüm ise merkez ağırlıklı ve nokta ölçümlerin ortasını oluşturur. Resim alanı, kenarlarda genişçe ve merkezde nokta ölçümdekinden biraz daha büyük olan, alanlara bölünür ve böylece merkezin daha ağırlıklı olması sağlanır.

Dar-Geniş açı: Değişken objektiflerin standart olarak kullanıldığı fotoğraf makinelerinde dar açı ve geniş açılı çekimler yapmak mümkündür. Gözümüzün odak uzaklığı, yaklaşık olarak 50 mm’ye eşdeğerdir. Böylece, bu değerin altında olan bütün odak noktaları “Geniş açı”, üstünde olan bütün değerler de “Dar açı (Tele)” olarak adlandırılır. Örneğin, göreceli olarak: Yan yana duran 9 kişilik bir grubu çekmek istediğimizde, normal açı (50mm) ile çekim yaptığımızda karemize 5 kişi sığar; gruba olan mesafemizi değiştirmeden geniş açıya aldığımızda karemizde 9 kişi görünür; dar açıya geldiğimizde ise, sadece 1 kişi kareyi dolduracaktır.

Optik zoom: Zoom, objektif odak uzunluğu ayarını değiştirmenizi sağlar. Bazı istisna durumlarda, geniş açı ve tele objektif özelliklerini taşır. Birkaç saniyede yakın plan çekimden geniş plana çıkmak için ayar yapmanızı sağlar. Hemen hemen çoğu modelde bu özellik bulunmaktadır. 24-35 mm’ye kadar geniş açı, 80-200 mm’ye kadar standart tele objektif özelliğini taşırlar. Makinedeki çemberi çevirerek ya da ufak motor kullanarak bu ayarları kolayca yapabilirsiniz. Artık makinelerdeki değiştirilebilir lens özellikleri tüm bu ayarları farklı ve istenilen şekilde yapmayı mümkün kılmaktadır.


Dijital zoom: Optik zoom’a kontrast olarak, odak uzunluğu ve objeye olan mesafenin matematiksel ayarlarını yapar. Mantık olarak mevcut olan karenin çözünürlüğü değiştirilmeden büyültülmesine denir. Her iki yakınlaştırma özelliği (optik ve dijital) dijital makinelerde bulunduğundan yakınlaştırma kapasitesi birbirlerine çarpılarak bulunur. Yani eğer A makinesi 3x optik ve 4x dijital zoom oluşturuyorsa bu totalde 12 yakınlaştırma özelliğine sahiptir anl----- gelir. Ancak dijital zoom’un bir farkı vardır, o da CCD algılayıcıya düşen obje ebatları objenin kendiyle aynı ölçülerde olur. CCD ise bu ebatları matematiksel değerler sayesinde piksel çözünürlüğüne dönüştürür.

Beyaz ayarı: Dijital fotoğrafçılığın diğer bir yeniliği olan beyaz ayarında dijital makineler, kendilerini renkler konusunda standardize ederler. Yani mevcut olan renk ve ışık değerleri ölçülüp, var olan ışığın renk ısısı hesaplanır. Birçok makinede, bu işlemi el ile yapmak mümkündür ve bu şekilde, mevcut olan ışığın ahengini yansıtan fotoğraflar çekilebilir. Otomatik veya el ile yapılan beyaz ayarından sonra makine, hesapladığı değerleri gün ışığının renk ısısı değerlerine çevirip, bundan sonra yapılan çekimlerin verilerine uyarlar ve belleğe alır. Böylece yapay ışık altında yapılan çekimler bile, gün ışığında çekilmiş gibi görünür.

Baskılarda iyi sonuç alabilmek için, ne kadar çözünürlüğe ihtiyaç vardır?
320 x 240
76.800
Cep telefonu kullanımı için uygundur.
640 x 480
307.200
İnternet kullanımı için uygundur.
1024 x 768
786.432
6x9 cm. ebatlarında baskı alınabilir.
1280 x 960
1,3 milyon
9x13cm ebatlarında baskı alınabilir
1600 x 1200
2,1 milyon
10x15cm ebatlarında baskı alınabilir.
2048 x 1536
3,3 milyon
13x18cm ebatlarında baskı alınabilir.
2272 x 1704
4,1 milyon
15x20cm ebatlarında baskı alınabilir.
2592 x 1944
5,0 milyon
21x29.7cm (A4) ebatlarında baskı alınabilir.
3024 x 2016
6,0 milyon
25x30cm ebatlarında baskı alınabilir.
3488 x 2616
9,0 milyon
29.7x42cm (A3) ebatlarında baskı alınabilir.
4256 x 2848
12,1 milyon
42x59.4 cm. (A2) ebatlarında baskı alınabilir.

Ayarlar

Portre modu: Çekeceğiniz obje net, arka planı ise hafif flu çıkar. Portre fotoğraflarında insan duygusunu öne çıkarma kaygısı olmalıdır. Bu kural portre fotoğrafçılığın temelini oluşturur. Yüzeysel gülümsemeler ve sıkıcı pozlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz. Portre çekimlerinde seçilecek mekan önemlidir.

Manzara Modu: Daha canlı geliştirilmiş manzara çekimleri için kullanılır. Fotoğrafını çekeceğiniz konudan uzak ya da yakın durmanızı öneririz. Konu olarak seçtiğiniz manzarının ortasında durup, çekim yapmanız iyi sonuçlar vermez.

Spor modu: Fotoğraflarınızda daha dinamik ve canlı görüntüler elde etmek isterseniz spor modunu kullanmaktan çekinmeyin. Size hareketli objeleri rahatlıkla donduracağınız anları yansıtır. Yüksek enstantane de çekecek olursanız görüntülerin bulanık çıktığını göreceksiniz.

Günbatımı modu: Kırmızı rengin ağırlıkta olduğu yüksek Kelvin derecesindeki renk ısısının fotoğraflarınıza yansımasını sağlar. Bu modda flaş kullanmanıza gerek kalmaz. Pozlama ölçümünde, fotoğraf makinenizle güneşi ölçerek ayar yapmamanızı tavsiye ederiz. Fotoğraf makinesinde bulunan mercek, güneş ışığını doğrudan gözünüze yansıtır ki, bu çok güçlü bir yansımadır. Bu da birçok amatör fotoğrafçının yaptığı bir hata olarak bilinir. (Fotoğraf makinesi ile doğrudan güneşe bakılması gözde ciddi sağlık problemlerini doğurur).

Parti/İç mekan modu: Arka plan detaylarını, mum ışığı ve diğer ışık efektlerini kolayca yansıtmanızı sağlar. İç mekânlardaki çekimlerde ışık önemli bir unsurdur. Bu nedenle, ışığın yetersiz kaldığı çekimlerde fotoğraf makinenizin flaşını kullanmanızı ve yeterli ışığı yakalayabilmek için makinenizin ISO ayarını yüksek moda getirmenizi öneririz.

Plaj/Kar modu: Sahil ya da karlı mekan gibi alanlardaki dikey güneş ışınlarını ve yansımalarını kolaylıkla parlaklık yaratmadan çekmenizi sağlar. Metal ve benzeri objelerin çekimleri zor olur.

Bağlantılar

Televizyon bağlantısı
Fotoğraf makinenizin kutusundan çıkan AV kablosunu, AV OUT (AV çıkışı) soketine yerleştirin. Eğer enerji ikmali ihtiyacınız varsa bu işlem esnasında DC IN 5V adaptör soketini cihazınıza bağlayın.Kablonun diğer ucunu televizyonunuzun Audio/Video girişlerine yerleştirin. Fotoğraf makinenizi ve televizyonunuzu açın. Cihazınız açıldıktan sonra çektiğiniz fotoğrafları televizyonda seyredebilirsiniz.



Bilgisayar bağlantısı
USB kabloyu kullanarak fotoğraf makinenizi bilgisayarınıza bağlayın. Bağlantıdan sonra fotoğraf makinenizi açın. Bilgisayarınız ve fotoğraf makineniz data transferine başladığı zaman fotoğraf makinenizde yanıp sönen bir ışık olacaktır.



Yazıcı bağlantısı
Fotoğraf makinenizi yazıcınızın USB kablo girişlerine bağlayın. Eğer enerji ikmali ihtiyacınız varsa bu işlem esnasında DC IN 5V adaptör soketini cihazınıza bağlayın. Bağlantıları tamamladıktan sonra yazıcınızı açın.


AKSESUARLAR


HAFIZA KARTLARI

“Secure Digital” Kart
En yaygın kullanılan kart şekli olan SD kart olarak da adlandırılan bu hafıza kartı “Multimedia” kartın, dolayısı ile “SmartMedia” kartın geliştirilmiş şeklidir. Diğer kartların aksine, istenmeden kayıt yapmayı veya silmeyi önlemek için koruma mekanizması vardır. Bu kartlar, hızlı aktarım sağlar ve farklı güvenlik önlemleri sunarlar.

“Memory Stick” (MS-MS PRO DUO) Kart
Kayıt işlemi, ani kayıt birimleri ile yapılır ve dahili yönetim merkezi, makine ile olan ilişkileri düzenler.

“Compact Flash” (CF) Kart
Diğer, birçok hafıza kartları ile karşılaştırıldığında CF kartlar, yüksek kapasite ve az enerji harcamaları ile dikkat çekerler.

“xD Picture” Kart
Çok hızlı veri aktarımları için geliştirilmiş olan kart, diğer hafıza kartları gibi “Ani hafıza tekniği” ile çalışır. Uygun adaptörler ile CF kart yuvalarına yerleşebilir. 8GB kapasiteye kadar geliştirilecektir.

“Multimedia”Kart
“SmartMedia” standardında üretilen, yani “ani hafıza tekniği” ile çalışan çok amaçlı kullanılan bu kart, bir adaptör vasıtası ile PC-kart yuvalarında kullanılabilir.

“Microdrive” Kart
Dijital fotoğraf makinelerinde kullanılacak kadar küçük ebatlarda bir gövdeye sığdırılmış ve daha çok bilgisayarlar için düşünülmüş bir ek hafızadır. Bu hafıza türünün, fotoğraf makinelerindeki kullanımı açısından, bazı dezavantajları vardır.

PİL

Dijital makinelerin işlevlerinin merkezi yönetiminden, ekran işletimine, flaş ışığından, objektifin hareket işlemlerine kadar elektrik akımı ile çalıştırılır. Dijital fotoğraf makineleri, çoğunlukla iki veya dört adet şarjlı pil ile donatılmıştır. Bazı fotoğraf makineleri kalem pil veya şarjlı pil ile çalışırken, bazı fotoğraf makineleri de özgün pil ile çalışır. Dijital makinelere uyumlu olan şarjlı piller, genelde iki gruba ayrılır:

NİMH Pil (Nikel-Metal Hidrit Pil)
Bu tür doldurulabilir piller, karşılaştırmalarda çok iyi değerlendirilirler çünkü, çok iyi fiyat-başarı oranları vardır. Bir kere doldurulduğunda, Nikel-Katmiyum pillere nazaran yaklaşık 1,5 kat daha fazla dayanırlar.

Li-on Pil (Lityum İyon Pİl)
Bu tür piller, dijital fotoğraf makinelerindeki kullanıma çok uygundur. Bu dayanıklılıkları sayesinde fotoğraf makineleri için uzun süreli kullanılabilir. Çok yüksek kapasiteye sahip olmamalarına rağmen fotoğraf makineleri için tercih edilen bir seçimdir.

FOTOĞRAF KAĞIDI
Çektiğiniz fotoğrafları evde basmak için görüntü kalitesini ön plana çıkaracak fotoğraf kağıtlarına ihtiyacınız olacak. Mat kağıtlar, beyaz renkleri, kontrast ölçülerini, gölge ve renk tonlarını çok daha iyi gösterme özelliğine sahiptir. Parlak kağıtlar, çekimde meydana gelen hataları kapatmanız için idealdir. Albümlerde saklama ve renk kalitesini daha üzün süre kalıcı sağlamaya yöneliktir. Daha çok yumuşak tonlar ve keskin olmayan detaylar verebilme özelliği vardır.


TRİPOD
Fotoğraf makinesini sabitleyerek titremesini engelleyen araçtır. Düşük ışıklı çekim ortamlarda uzun pozlama gerektiğinden makinenin titreme riski vardır ve fotoğrafların flu çıkmasına yol açar. Bunu önlemenin en kolay yolu tripod kullanmaktır. Hasas sarsılmazlık sayesinde yakın çekim fotoğraflarda da daha net sonuçlar alınır.

YAZICI
Basmak istediğiniz doküman ya da fotoğraflar için ihtiyacınıza uygun bir yazıcı, en doğru seçim olacaktır. Yazıcılar kendi içlerinde bu amaçları en iyi şekilde karşılamak için çeşitlere ayrılır. Fotoğraf Yazıcısı, küçük ve orta boy baskılarda en çok tercih edilen yazıcıdır. Fotoğraf makinesine doğrudan bağlanabilme özelliği vardır. Termal yazıcı, yüksek kalite ve performansta çıktı almanızı sağlar. Kontrol panelinin kolaylığı ve iç parçalara rahat ulaşımı sayesinde kağıt ve mürekkep değişiminin kolay olması bu yazıcıyı kullanıcı dostu yapmaktadır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, fotoğraf baskıları için doğru bir seçim değildir. Mürekkebi kağıt üzerinde dağıtarak baskı işlemini zorlaştırır. Hem fotoğraf hem de doküman baskılarında inkjet yazıcılar da tercih edilebilir. Inkjet’ler de mürekkep püskürtmelidir ve fotoğraf basabilme özellikleri olduğundan kaliteli sonuçlar alabilirsiniz.

ÇANTA
Fotoğraf makineniz için amaca uygun, dayanıklı malzemelerden üretilen bir çantaya ihtiyacınız vardır. Genelde su geçirmeyen kumaşlardan veya deri gibi dayanıklı malzemelerden üretilir. Aksesuarları taşımak ve korumak için bu çantaların iç kısımlarının darbelere dayanıklı kumaştan olmasına özen gösterin. Çantaların sırt, bel ve omuz askılı modelleri vardır, bu da size rahat taşıma imkânı sağlar.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst