Domuz Gribinden Korunma Yolları Nelerdir?

Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz ve bizleri tedirgin eden bir virüs türü olan domuz gribinden korunmak mümkün mü? Farklı hastalıkların görüldüğü kişilerde ölüme yol açan bu virüsü yakından tanıyalım ve alınabilecek önlemlerin üzerinde duralım istedik.
H1N1 veya influenza A olarak literatüre geçen bu hastalık domuzlarda görülen bir virüse benzerlik gösterdiği için medyada domuz gribi ismiyle anılmaktadır. 2009 yılında ortaya çıkan virüs salgınından bu yana DSÖ istatistiklerine göre Türkiye’de bu hastalık neticesinde yaşamını yitiren kişi sayısının 630 civarında olduğu belirtilmiştir. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda, gebelerde, aşırı kilolularda ve solunum problemi yaşayanlarda domuz gribi ölüme götürebiliyor. Tabi her virüsten korunmanın bir yolu olduğu gibi H1N1’den de korunmak muhtemel.

Domuz gribi nasıl bulaşıyor?
h1n1-domuz-gribi
H1N1 öksürme, hapşırma sonrasında sıvı parçacıklarının ortalığa saçılmasıyla kişiden kişiye bulaşabiliyor. Virüsün temas ettiği yerlerde solunum yoluyla ve cilt temasıyla virüs farklı bünyelere yayılıyor. Virüsün kuluçka süresi 1 ile 7 gün arasındadır. Bu virüse yakalanan kişiler bu virüsü 7 ila 12 gün arasında farklı kişilere bulaştırabilirler. Yani hastalığa yakalanan bu kişilere bu süre zarfında tedbirsiz yaklaşmamak gerekir.

Mevsimsel grip ile nasıl ayırt edilebilir?

Domuz gribinin normal griple olan belirtileri hemen aynıdır. Bu yüzden tahlil edilmeden en direkt domuz gribi teşhisi koymak mümkün değildir. Domuz gribinden şüphelenmek için kesin olmayan belirtiler; yüksek ateşle beraber gelen genel vücut ağrıları, baş ağrıları, boğaz ağrıları, nefes almada zorlanma, burun akıntısı gibi belirtilerdir. Ancak bu belirtiler normal gripte de ortaya çıktığı için nihai teşhis ancak laboratuvar testleri neticesinde ayırt edilebiliyor. Virüsün yaygın olduğu dönemlerde de doktorlar bu tür testlere başvurup erken önlem alabiliyor.

Üç günü aşan ateş, nefes darlığı, kusma, şuur kaybı ve genel durumunu iyi hissetmeyen hastalar acilen en yakın tıp merkezlerine müracaat etmelidirler. Solunum güçlüğü, kusma ve bilinç kaybı şikayetleri olanlara daha erken müdahale edilmezse vakit daha da geç olabilir.

Domuz gribinden nasıl korunabiliriz?

Hastalığın nasıl yayıldığı ve ne gibi etkiler gösterdiğine değindik. Şimdi de bu hastalığı nasıl önleyebiliriz maddeler halinde bunlara değinelim:

1. Özellikle kış aylarında el temizliğine dikkat edin. Ellerinizi sıklıkla sabunla yıkayın. El yıkayamadığınız zamanlar da antiseptik özelliği bulunan ıslak mendille ellerinizi dezenfekte edebilirsiniz.

2. İnsanlarla el sıkışmaktan, sarılmaktan ve öpüşmekten uzak durabilirsiniz.

3. Bulaşıcı hastalıklara açık topluluk ortamlarından; alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçlarından uzak durabilirsiniz. Veya toplum içinde garip karşılanmaktan çekinmiyorsanız maske ve eldiven gibi önlemlere başvurabilirsiniz. Yine de bu ortamlara giriyorsanız mutlaka oralardan ayrıldıktan sonra el dezenfeksiyonunu ihmal etmemekte fayda var.

4. Evinizde bulunan kapı ve pencere kollarının, aydınlatma düğmelerinin, bilgisayarınızın faresinin, telefonlarınızın, ortak kullanılan havluların ve televizyon kumanda aletlerinin temizliğine özen gösterebilirsiniz.

5. Bu hastalığa yakalanan kişilerle deri temas kurmayabilir ve mesafeli durabilirsiniz. Evinizde bu hastalığa yakalan kişileri farklı bir odaya alabilirsiniz ve onlarla ortaklaşa kullandığınız şeylerden uzak durabilirsiniz.

6. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırabilirsiniz.

7. Ne yiyip içtiğinize dikkat edebilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında yiyeceklerin temizliğine de dikkat etmelisiniz.

8. Uyku düzeninize çeki düzen verip, istirahat vakitlerini dinlenerek geçirebilirsiniz. Bu şekilde iş hayatının koşuşturmacasından sıyrılıp zinde olabilirsiniz.

Bu tür tedbirler virüsün size ve sevdiklerinize bulaşma ihtimalini düşürebilir. Fakat okula giden çocuğunuz varsa onları da bu hususlar da bilinçlendirmek isteyebilirsiniz.