yediğimiz yiyecekler hangi kaynaklardan sağlanıyor

soru Üye
yediğimiz yiyecekler hangi kaynaklardan sağlanıyor, yediğimiz yiyecekler nereden geliyor?
 
cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Bitkiler bütün besinlerin kaynağı

Bitkiler olmasaydı ne hayvanlar, ne de insanlar var olabilirdi Çünkü yeşil bitkilerin, su, suda çözünmüş tuzlar ve hava gibi inorganik maddeleri, bütün öbür canlılar için gerekli olan şeker ve nişasta gibi organik bileşiklere dönüştürebilme yeteneği vardır Bitkilerin kendi besinini ürettiği bu sürece fotosentez denir Fotosentezde bitkiler topraktan aldıkları suyu havadan aldıkları karbon dioksit gazıyla birleştirerek şekere dönüştürürler Bu süreç bitkilerin yalnızca yeşil bölümlerinde, özellikle yapraklarında gerçekleşir Çünkü fotosentezde önemli rol oynayan yeşil renkli klorofil pigmenti yalnız bu bölümlerdeki hücrelerde bulunur Bu bireşim (sentez) için gerekli olan enerji de güneş ışığından sağlanır {bak Fotosentez)

Bitkiler ürettikleri şekerleri hem büyümelerini sağlayan temel besin maddesi olarak kullanır, hem de sonradan kullanmak üzere yumru köklerinde ya da tohumlarında nişasta biçiminde depolayabilirler.

Ayrıca yeniden karbon, oksijen ve hidrojene aynştınlabilen bu maddeler bitki için gerekli olan enerjiyi sağlar.Üstelik, bitkilerin ürettiği şeker ve nişasta yalnız bitkilerin değil bütün hayvanların ve insanların da temel besin maddesidir. Örneğin insanların temel yiyeceği olan ekmek, nişastah buğday tohumlarınm öğütülmesiyle elde edilen undan yapılır. Aynca, antilop gibi otçul hayvanlar bitkileri, asları gibi etçil hayvanlar da antilopları yediği için bitkiler dolaylı ya da dolaysız olarak bütün hayvanların besin kaynağıdır.
İnsanlar ise hem bitkileri, hem bitkilerden elde ettikleri yiyecekleri, hem de bitkiyle beslenen hayvanların etini yiyerek beslenir. Değişik örneklerde bu "beslenme ağları"nı geriye doğru izlersek, ilk basamaklarda hep bitkilerin yer aldığını görürüz.

Bitkilerin, zengin bir besin deposu olmanın ötesinde birçok yaran vardir. Güzel görünümleriyle doğayı süsleyen bitkiler, fotosentez sırasında karbon dioksit alıp oksijen açığa çıkardıklarından, insan ve hayvanların solunumu için bitkilerin varlığı çok önemlidir. Ayrıca kökleriyle toprağı tutarak toprak kaybını önleyen bitkilerden yakacak, kâğıt, kereste, zamk, boya, ilaç, reçine, kauçuk, bitkisel yağlar ve dokumacılığın hammaddesi olan bitkisel lifler gibi çok değerli ürünler elde edilir.Baklagiller gibi bazı bitkiler de toprağı azotça zenginleştirerek tarımsal üretimin artmasına yardımcı olur.

Buğday Nasıl Ekmek Olur
Buğday taneleri çiftçi tarafından toprağa ekilir. Toprak olmadan buğday taneleri filiz verip büyüyemez, başak veremez Buğday tanesini de toprağı da yaratan Allah'tır Çiftçinin görevi sadece buğdayı toprağa ekmektir Ondan sonra elinden bir şey gelmez. Toprağa ekilen buğday tanesinin büyümesi için su (yağmur) gerekir, ısı ve ışık (güneş) gerekir, hava gerekir. Yağmuru, güneşi ve havayı yaratan Allah'tır Buğday taneleri toprakla beslenerek büyür, başak verir Bir başakta 20-30 adet buğday vardır Çiftçinin ektiği bir buğday tanesine karşılık Allah 30 buğday tanesi verir.

Çiftçi buğday başaklarını toplar, harmana getirir Buğday tanelerini başaktan ayırır, çuvallara doldurur. Çuvalları değirmene götürür Değirmende buğdaylar öğütülür, un haline getirilir Un çuvallara doldurulur Çuvallardaki unlar fırınlara götürülür Fırıncı bir kazana un doldurur. Üzerine su döker İyice yoğurarak hamur yapar Hamuru küçük parçalara ayırarak içinde ateş yanan fırına koyar Fırında pişen hamurlar ekmek olur Fırıncı pişen ekmeklerin bir kısmını raflara dizer, bir kısmını bakkala satar Biz de gider, en yakın bakkaldan veya fırından ihtiyacımız kadar ekmek alırız.

Ekmek, temel beslenme gıdamız olduğu için, Allah'ın bize verdiği büyük nimetlerden biridir Bu büyük nimetin kıymetini bilmeli, çöpe atmamalıyız. Ekmeği çöpe attığımız zaman başta buğdayı yaratan Allah'a, sonra ekmek oluncaya kadar emeği geçen çiftçiye, değirmenciye, fırıncıya ve ekmeği satın almamız için gereken parayı kazanan babamıza saygısızlık yapmış oluruz.

Besin Kaynakları Nelerdir

A) Proteinler (Et, süt, yumurta)
B) Karbonhidratlar (Şeker, un, sebze, meyve)
C) Yağlar (Hayvansal, bitkisel = zeytin, fındık, soya, kakao, ayçiçeği, mısır)

A) Proteinler
Vücutta yapı taşları olarak kullanılırlar Alınmaları şarttır Kas dokusunun güçlendirilmesinde işe yararlar Bir gramı 4 kalori verir Kural olarak günlük 65-70 gr proteine ihtiyaç vardır

B) Karbonhidratlar
Vücudun glukoza yani şekere dönüştürebildiği her tür maddedir Çabuk enerji sağlamada işe yararlar Tüm vücut işlemlerinde kullanılırlar ve çabuk tüketilirler Bu nedenle çok fazla miktarda alındığında depolanırlar Karbonhidratlar basit ve kompleks olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Basit karbonhidratlar; Kolaylıkla yağa dönerler Bir gramı 4 kalori verirler
-Saf buğday ekmeği -Şeker
-Alkol (1gr: 7 kalori verir)
Kompleks karbonhidratlar: Sağlıklıdır
-Yapraklı sebzeler
-Patates
-Hububat ürünleri

C) Yağlar
Sağlık için önemlidirler Kolay depolanırlar Vücutta önemli işlerde kullanılırlar. A, E, D, K gibi yağda eriyen vitaminlerin emiliminde işe yararlar. Savunma sisteminde kullanılırlar Bazı hormonların yapımında rol alırlar Fazla kalori içerirler Fazlası zarar azı faydalıdır Bir gramı 9 kalori verir Ayrıca esansiyel yağ asitleri sayesinde hücre membranı, deri ve hormonların bileşiminde yer alırlar.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
K
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Kayıtsız Üye
K
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst