Yaz geldi böcekler ortaya çıktı dikkat edilmesi gereken böcekler BÖLÜM 1

f.yavuz TOP CAMBAZI
Dikkat! Yaz Geldi, Isırmalar Arttı ve Bu Böcekler Tehlikeli

Havalar ısındıkça piknik alanlarına koşuyoruz. Böcek ısırmaları da arttı. Peki sizi ısıran böceklerin zararlarını biliyor musunuz?

Baharın gelmesi ve havanın ısınması ile birlikte insanların en çok rağbet ettiği yerler piknik alanları gibi yeşilliklerin bol olduğu mekanlar olmaya başladı.

Bahar aylarında böceklerin de çok sevdiği bu mekanlardaki çeşitli böcek ısırmaları da dolayısıyla arttı. Sizlerin sağlığınıza zararlı olabilecek bazı türlerin açıklamalarını hazırladık.

Huzur bulduğunuz yeşillikler içinde yaşayan böcekleri ve bu böceklerin sizi ısırdığındaki etkilerini biliyor musunuz? Bunları öğrenmek belki daha dikkatli olmanız için sizlere yardımcı olabilir.

KENELER

Zehirli örümcekler, pireler, arılar ve bitler gibi birçok böcek bizleri rahatsız eder. Fakat bunlardan bazıları(örneğin kene) derimizin altına girebilir. Eğer dışarıda bir yerlerde eğleniyorsanız kenelere karşı dikkatli olun; çünkü bunlar çalılıklardan, çimenlerden, ağaçlardan kısacası birçok yerden saldırabilir. Keneler her zaman hastalık bulaştırmazlar ve birçok ısırık çok ciddi değildir.

Fakat daha önce bir çok kez bahsettiğimiz kenelerin sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı son yıllarda oldukça korkutan bir durum olmaya başladı. Bunun yanında keneler Laym Hastalığı da bulaştırabilirler.

Kene ısırıkları

Keneler kanı emdiği yerde derinin içine doğru tutunur.

Kene deriye tutunduğunda, genellikle kanla beslenerek ve taşıdığı hastalığı aktararak derinin altına doğru ilerler. Ayrıca kene ısırığı alerjik bir reaksiyonu da tetikleyebilir. Kenenin sizi ısırdığı durumda onu uygun bir şekilde çıkarmak çok önemlidir. Kene ısırığından korunmak için dış mekanlarda kollarınızı, bacaklarınızı ve kafanızı kapalı bir şekilde tutarak koruyun.

Kene ısırığına karşı üretilen spreyleri kullanabilirsiniz. Yeşillik, çimenli ve ağaçlık alanlarda zaman geçirdikten sonra kene ısırığı olup olmadığını kontrol edin.

Keneler “bull’s eye” rahatsızlığına(daire şeklinde deri kızarıklığı) sebep olabilen Laym hastalığını oluşturabilir.

Bu keneler genellikle deriye tutunduklarından en az 36 saat sonra bu hastalığı bulaştırırlar. Enfeksiyonun ilk işareti dairesel deri kızarıklarıdır. İlk belirtiler ateş, baş ağrısı ve yorgunluğu da içerebilir. Tedavi edilmeyen Laym hastalığı kaslar, eklemler, kalp ve sinir sistemi gibi vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Laym hastalığının birçok türü antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Karadul Örümcekleri: Zehirlidir!

Odun yığınları ve ağaç kökleri zehirli dişi karadulların saklandığı yerlerdir. Bunlar, uzun bacaklı, parlak siyah renkte ve alt kısımlarında tipik, turuncu, kırmızı ya da sarı renkte “kum saati” şekli olan örümceklerdir. Çoğu yaklaşık 5cm genişliğindedir fakat bazıları daha küçüktür.

Küçük kırmızı sivri diş izleri karadul örümceği ısırığını gösterir. Dişi karadul alt kısmında parlak renkli bir “kum saati” şekline sahiptir.

Karadul Örümceği Isırıkları

Karadul örümceği ısırığı kol ve bacaklarda keskin ve sızlamayla birlikte olan bir ağrıya neden olur, fakat bu ağrısız da olabilir. Isırığın olduğu bölgedeki bir ya da iki tane kırmızı sivri diş izine, kızarıklığa, hassasiyete ve şişliğe bakın. Bunları ciddi kas krampları, mide bulantısı, kusma, nöbet ve kan basıncında artma izleyebilir. Böyle bir durumda hemen bir sağlık merkezine başvurun. Panzehir ilaçları da mevcuttur. Eğer mümkünse daha kolay ve doğru bir tanımlama için örümceği de yanınızda götürün.

Kahverengi keşiş örümceği: Ölümcül olabilir!

Kahverengi keşiş örümceğinin vücudunun bacakların bağlandığı üst kısmı bir keman şeklindedir.
Çatıda, tavan arasında ve dolaplarda saklanan bu örümcek türü özellikle Orta Batıda ve orta ülkelerin güneyinde bulunmaktadır. Vücudunun renginden daha koyu bacaklara sahip olan bu örümcekler sarıdan koyu kahverengiye kadar olabilmektedir. Salgıladıkları sıvı aşırı derecede zehirlidir ve ısırıkları çok ciddi yaralara ve enfeksiyonlara yol açabilir. Ama ısırdığını hissetmeyebilirsiniz.

Kahverengi keşiş örümceğinin ısırığı aşağıda görüldüğü gibi doku ölümüne neden olabilir.

Kahverengi Keşiş Örümceği Isırığı

Kahverengi keşiş örümceği ısırdığında, genellikle acı olmaz. Daha sonra deri kızarır, beyaza döner, kırmızı dairesel şekillerde su toplar ve ağrımaya ya da acımaya başlar.

Bu ısırık ölümcül olabilir. Böyle bir durumda hemen bir sağlık merkezine başvurun. Eğer mümkünse daha kolay ve doğru bir tanımlama için örümceği de yanınızda götürün.

Bit: Kaşınmaya sebep olur!

Bit grimsi beyazlıkta olan ve susam tohumundan büyük olmayan bir böcek türüdür.

Bitler saçlarda bulunan böceklerdir. Bunlar boyunda ve kulakların arkasında saklanmayı severler. Bitlendiyseniz, bunu biti olan biriyle paylaştığınız bir şapkadan, saç fırçasından ya da başka bir aletten almış olabilirsiniz. Bitler kaşıntıya sebep olur ve kaşımak da iltihaplanmaya yol açabilir. Ciddi durumlarda saçlar dökülebilir.
Kafa derisinde kaşımaktan dolayı deri iltihaplanması olur ve bit yumurtaları saça yapışır.

Bitten kurtulma çareleri

Bitleri ve yumurtalarını(sirke olarak adlandırılır) öldürmek için eczaneden eczacının önerisiyle ya da doktor reçetesiyle alınmış losyon, krem ya da şampuan kullanabilirsiniz.

Yayılmasını engellemek için kıyafetlerinizi, yatak örtüsü, yorgan, yastıklarınızı ve fırçalarınızı yıkayın. Bütün ev halkını kontrol edin ve bit ya da sirke olan herkesi tedavi edin.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Misafir
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
ismail
I
Üst