yayaların neden olduğu kazaların nedenleri

  • Konuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 3.870
M
Misafir
yayaların neden olduğu kazaların nedenleri nelerdir

-Yayaların kurallara uymaması.

-Yayaların dikkatsiz davranmaları.

-Yayaların aceleci davrvnmaları.

-Yollarda oyun oynanması

-Yayaların karşıdan karşıya geçişlerde güvenli yerleri kullanmamaları

Trafik kazalarının önlenmesinde yayalara önemli görevler düşer.Bu yüzden trafik bilincinin oluşturulması,trafik eğitim faaliyetlerinin arttırılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bir trafik kazasında olaya karışan hafif yaralanmış veya olay yerinden geçmekte olan yayalar;
1-Kaza yerinde kurallara uygun ilk yardım önlemlerini almak.
2-Olayı en yakın sağlık kuruluşuna bildirmek.
3-Yetkililerin isteği halinde yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna götürmek zorundadırlar

Yayalar ,trafik kazalarına yol açmamak için taşıt yolunu kurallara uygun olarak kullanmalıdırlar.Örneğin ;yayalar aniden taşıt yoluna çıkmamalı çevrelerindeki trafiğe dikkat etmelidirler.

Yayalar kendileri için ayrılmış alanları kullanmalıdır.

Yayalar tarafından en çok işlenen kusur ise %49,1 ile araçlara ilk geçiş hakkını vermemektir. Ancak bu ihlal sonucu gerçekleşen kazaların sadece %1,2’si ölümle sonuçlanmış, kalan %98,8’i ise yaralanma ile sonuçlanmıştır. Sıklıkla gerçekleştirilen diğer bir kusur ise yola birdenbire çıkmaktır ve kusur dağılımı baskın olarak 0-11 yaş grubu tarafından gerçekleştirilmektedir (%73,5). Bu kusuru en az işleyenler ise 52 yaş üzeridir. Kusuru gerçekleştiren her 100 kişiden 1,4 ise ölmektedir. Yayaların % 3,9’u yol içinde koşmak, yürümek, oynamak ve oturmak suretiyle kazalarda kusura sahiptir. Bu kusurun bulunduğu kazaların meydana geldiği yerlerin % 78,2’sinde kaldırım bulunmaktadır. Bu değerlendirme yayaların kaldırımları tercih etmediğini göstermektedir. Yayaların kaza sırasında giymiş oldukları giyecek özellikleri değerlendirildiğinde yayaların %52,8’nin açık renkli giyindiği,% 44’nün ise koyu renkli giyindiği görülmektedir .Ancak gece meydana gelen kazalarda açık renkli giysi kullanma oranı % 29,3’e düşmekte, koyu renkli giysi kullanma oranı ise %66 ya yükselmektedir. Reflektif malzeme kullananların sayısında da %1,6’lık artış olmaktadır. Bununla birlikte reflektif malzeme giyenlerin karıştığı kazaların hiç birinde ölümle karşılaşılmamıştır.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Üst