Yaşa göre beslenme

_MeçHuL_ [..вιя NΣFΣS нυzυя..]
Yaşa göre beslenme

Kadınların da erkeklerin de beslenme ihtiyaçları farklı...


Kadınların besin ihtiyaçlarının erkeklerden farklı olduğunu biliyor muydunuz?Ya da yaşlandıkça besin ihtiyaçlarının değiştiğini ve bazı besinlerin kanseri önlemeye yardımcı olduğunu? Uzmanlar bilinçli beslenme konusunda uyarıyor.


ORTAK BESLENME

35-44 Yaş Arası

Hayatın 40 yaşından sonra başladığı söylenir. Ama 20’li yaşlarınız geçmişte kalmaya başladıkça doğru beslenmenin önemi de artar.

Önemli Besinler

Listedeki besinleri almak hastalıklarla savaşma gücünüzü arttırır. Özellikle bu yaşlarda mutlaka alınması gereken besinlerdir.

* Şekersiz müsli ve yulaf

* Uskumru, somon, sardalya ve midye

* Elma, kuru kayısı, vişne, kivi, mango , kavun, portakal

* Badem, fındık, fıstık

* Ay çekirdeği, arpa, kepekli buğday, esmer pirinç

* Kuşkonmaz, avokado, bakla, brokoli , lahana

* Sarımsak, kara lahana, soğan, domates

* Nohut, mercimek

Günde 5 meyve ve sebze yenmesi doktorlar tarafından tavsiye edilir. Böylelikle mide ve bağırsak kanseri dahil pek çok kanser riski azaltılmış olur. Uzmanlar özellikle kolon ve bağırsak kanserine yanlış yapılan diyetlerin neden olduğunu belirtiyor. Diyetlerinizdeki tahıl seviyesinin yüksek olmasına özen göstermelisiniz.

Omega-3 seviyenizi arttırın

Pek çok diyette yeteri kadar yağ asidi bulunmaz. Ama yağ asitleri kalp krizini önleyerek hayat kurtarıcı olabiliyorlar. Omega-3 ihtiyacınızı uskumru, somon ve ton gibi yağ seviyesi yüksek balıklarla karşılayabilirsiniz. Ayrıca keten tohumu ve ceviz yağı gibi yağ türlerinde de yağ asidi bulunur. Hafta en az 2 porsiyon ve bir tanesi mutlaka yağlı olacak şekilde balık yenmesi doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.

ERKEKLER

20-35 Yaş Arası

Bu yaşlar uzun çalışma saatleri, sosyal hayat ve atıştırmala geçer. Vücudun en dinç olduğu bu yıllarda beslenmeye özen gösterilmelidir.

Bu yaşlarda kilo, erkeklerin fazla dikkat ettiği bir konu değildir. Kiloya dikkat edilmezse ilerleyen yıllarda kalp krizi veya 2’inci derece şeker hastalığıyla karşılaşılabilir. Ayrıca düzenli olarak içki içmek de kansere davetiye çıkarır.

Çinko ve Selenyum: Erkeklerde kısırlık yaygın bir problemdir. Çinko ve selenyum içeren besinlerle beslenmek kısırlık riskini azaltır ve spermleri canlı tutmaya yardımcı olur. Fındık, deniz ürünleri, et ve tavuk yiyerek çinko ve selenyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Karoten: Greyfurt, karpuz ve domates gibi ürünlere rengini veren karoten , prostat kanseri riskini azaltır.

45-65 Yaş Arası

Bu yıllarda diyete bağlı olarak yaşanan sağlık problemleri arasında prostat kanseri, obezite ve kalp hastalıkları bulunur. Önceden bilgilenmek hazırlıklı olmanızı sağlar. Riskleri azaltmanız için öneriler:

* Bol taze meyve ve sebze yiyin. Kanser riskini azaltır.

* Doymamış yağ oranı düşük besinler alın. Zeytin ve ayçiçek yağı kolestrolü dengelemenize yardımcı olur.

* Mümkün olduğunca aktif olun ve spor yapın.

KADINLAR

20-35 Yaş Arası

35 yaşına kadar kemiklerinizi güçlendirebilirsiniz . Bu nedenle süt içmeyi çocukluk alışkanlığı olarak görmeyin ve bol bol süt için. Günde en az 700 mg kalsiyum almaya özen gösterin. Yeteri kadar kalsiyum almıyorsanız kemik erimesi riskiniz fazla demektir.

Demir: Kadınlar adet döneminde demir kaybederler. Bu yüzden demir ihtiyaçları erkeklerinkinden daha fazladır. Demir seviyesini yükseltebilmek için bol bol C vitamini almak gerekir. Çay ise yeteri kadar demirin vücuda girmesini engeller.

Folik Asit: Doktorlar kadınların günde 400 gr. folik asit alması ve sebze, maya, fındık gibi besinler tüketmesini tavsiye ediyor. Folik asit kansızlığı önlüyor ve hamilelik sırasındaki riskleri azaltıyor.

Sulu Meyveler: Vücudunuzun fazla su tutmasından şikayet ediyorsanız kavun, karpuz gibi sulu meyveler tüketmeye özen gösterin. Vücuttan fazla suyu atarak şişkinliğin geçmesine yardımcı olacaktır.

45-65 Yaş Arası

(Menopoz döneminde beslenme)

Kadınların bu dönemde kilolarına dikkat etmesi önemlidir. Kiloyu sağlıklı bir şekilde korumak kanser riskini azaltır. Menopoz döneminde olup fazla kilosu olan bir kadının göğüs kanseri olma riski daha fazladır.

Soyadan uzak durun: Diyetinizde yüksek oranda bulunan soya ve soyalı ürünler yüzünden vücut, östrojen hormonunun tepkilerini taklit eder. Bazı uzmanlarsa günde 2 bardak soya sütünün harareti P azalttığını söylüyorlar.

Kalsiyum alın: Kalsiyum, sebze meyve ve süt ürünlerinde yaygın olarak bulunur ve vücuda kolaylıkla karışır. Menopoz sonrası kadınlarda günde 2 kadeh alkol, kalp rahatsızlığına karşı korur.

Çinko ve magnezyum: İlerleyen yaşın etkileri arasında ruhsal dengesizlik, depresyon ve uykusuzluk da vardır. Mısır gevreği, et ve fındıkta da bulunan B vitamini ve çinkonun yanı sıra, fındık, çekirdek ve sebzelerde bulunan magnezyum almak problemleri önler.

Çinko ve yağ asitleri: Libido eksikliği diğer bir ortak yan etkidir. Çinko tüm et ve süt ürünlerinde, hububatlarda bulunur. Brezilya fındığı ise en önemli selenyum kaynaklarındandır. Mercimek, ton balığı, kalamar, barbun , sardalya, kılıç balığı, midye ve somon ise diğer önemi kaynaklar arasındadır.

Selenyum, E vitamini ve Omega 3 yağı: Bazı kadınlar menopoz döneminde saç ve cilt problemi de çekerler. Yine selenyum, E vitamini ve omega 3 yağı saç dökülmesi ve cilt yapısındaki bozulmaları önler...
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
1
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
28B
Üst