Üre Nedir?

Ömer
Yönetici
Üre ne demek
Azotlu besinlerin vücutta yakılmasıyla açığa çıkan, erimiş bir halde idrarda bulunan ve idrarla dışarı atılan bir madde. Organik bir bileşiktir. Ürenin kesin sentezi 1828 yılında Wohler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu organik bileşiğin idrarla vücuttan dışarı atılmayıp kanda birikmesi haline üremi adı verilir.

Orta derecede aktif bir insan günde 300 gram karbonhidrat, 100 gram protein ve 100 gram yağ aldığı takdirde, yaklaşık olarak vücudundan 16,5 gram azot atar. Bu azotun %95'i böbrekler yoluyla, %5'i ise dışkı ile atılır. İnsanlarda azot atılımının en önemli yolu, karaciğerde ürenin kana geçmesi ve böbrekler tarafından temizlenmesidir. Sağlıklı bir insanda, atılan azotun %80-90'ını üre meydana getirir.

Böbrek fonksiyonlarının bozukluğu haricinde kalp yetmezliği, tuz ve su alımındaki dengesizlikler (kusma, ishal, sık idrara çıkma, terleme), bağırsaklarda kanama, stres, yanıklar, diyetle fazla protein alımı ve akut myokard enfarktüsü gibi nedenlerle kanda üre miktarı artabilmektedir. Karaciğer yetmezliği, kaşeksi (aşırı kilo kaybı), nefroz (bir böbrek hastalığı) ile ise kandaki üre miktarı normalin altına düşmektedir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
K
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Kayıtsız Üye
K
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst