Ülke Bayrakları ve Anlamları

Ömer
Yönetici
Ülke Bayrakları ve Anlamları

Her ülkenin ve milletin, kendilerine has bayrakları var. Ve bu bayraklar her millet için çok ayrı bir değere sahip ve hepsinin ayrı bir oluşum hikayesi var.

Bu bayrakların nasıl ortaya çıktığını ve ne anlamlara geldiğini göreceksiniz. Bayrakların en güzeli ve en kutsalı olan şehitlerimizin kanı ile boyalı ve bağımsızlığımızın yegane simgesi olan bayrağımızla başlıyoruz.

Nazlı hilalin yanına yıldız yakışır.

TÜRKİYE
turkiye-bayragi.png

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır. 1982 Anayasasının 3. maddesine göre, "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır." Kırmızı rengin tonu Pantone 186 veya RGB (227, 10, 23) olarak tayin edilmiştir. Savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur. Bu, bayraktaki kırmızıyı temsil eder. Bunun yüzeyine vuran ay ve yıldız yansıması da, bayramığımızdaki ay ve yıldızı temsil eder. Kanuna göre; Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.

AZERBAYCAN
azerbaycan-bayragi.png

Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur ve kırmızı zemin üzerinde ak renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız (Rub El Hizb رب الحزب‎) bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.
Bayraktaki gök renk Türklüğü, yeşil renk İslamiyeti, kırmızı renk ise uygarlığı temsil etmektedir. Resmi renkler ve boyut 5 Şubat 1991 tarihinde kabul edilmiştir.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
amerikan-bayragi.png

Amerika Birleşik Devletleri bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri'nin bayrağıdır. Kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşur. Toplamı 13 olan şeritlerin altısı beyaz, yedisi kırmızıdır, ülkenin kuruluş döneminde Birleşik Krallığa başkaldıran Onüç Koloni'yi simgelerler. Sol üst köşedeki mavi dikdörtgenin içinde ülkenin eyaletlerini simgeleyen 50 adet beyaz yıldız vardır. Onüç Koloni ABD'nin kurucu devletleridirler. Bayraktaki renklerin ifade ettiği anlamlar şu şekildedir:

Beyaz: saflık, temizlik
Kırmızı: kahramanlık, cesaret
Mavi: azim

İSPANYA
ispanya-bayragi.png

Üstten alta olmak üzere üç yatay şerit ve bu şeritlerin renkleri sırasıyla kırmızı, sarı(iki kat kalın) ve kırmızıdır. Bu renkler Kastilya ve Aragon güçlerini temsil eder. 1927 yılında ortaya çıkan bayrak, 1980 yılındna bu yana İspanya'nın resmi bayrağıdır. Sarı şeridin üstünde gönder tarafında arma yer alır. Arma, Herkül Sütunlarının çevrelediği kraliyet mührünü kapsar. Sütunlar, Cebelitarık Boğazının bitimindeki her iki tarafta bulunan Cebelitarık ve Ceuta burunlarını temsil eder.

İTALYA
italya-bayragi.png

Eşit genişlikteki 3 dikey renkten oluşur; yeşil, beyaz ve kırmızı. İtalya Cumhuriyeti'nin resmi bayrağıdır. Fransız İmparatoru Napolyon tarafından tasarlanmıştır. Aslında renkler 1700'lerin sonunda bir akım olarak Fransız etkisiyle seçilmiştirler. Her renge bir anlam atfedilmeye çalışıldığında genelde yeşilin doğayı, beyazın Alplerdeki karı, kırmızının da İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nda akan kanı temsil ettiği söylenir. Daha dindar bir açıklamaya göre ise; yeşil umudu, beyaz kaderi, kırmızı de hâyırseverliği temsil eder. 1997 yılında tricolore'nin kabulünün 200. yıldönümünde, 7 Ocak "Millî Bayrak Günü" ilan edilmiştir. (kanun no. 671, 31 Aralık, 1996). Kutlamalar yapılır, ancak resmî tatil değildir.

ALMANYA
almanya-bayragi.png

Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur. Bayrağı oluşturan renklerin tarihi 1813 yıllarında Napolyon'a karşı verilen savaşta Prusya’nın hem para hem de asker yönünden yaşadığı sıkıntılardan dolayı Lützow önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü Freikorps birliği kurulmuştur. Parasızlıktan dolayı çeşitli renklerde olan askerî üniformalar baştan aşağıya siyaha boyanınca sarı düğmelerin altlarındaki bez parçasının kırmızı kalması bugün Almanya bayrağını oluşturan renklerin geçmişi olarak kabul edilir. Dizayn olarak 1831 yılında ilk olarak düşünülmüş ve ardından 1919 yılında imparatorluktan cumhuriyete geçişte resmi olarak kabul edilmiştir. 7 Haziran 1950'de alınan karar ile renklerin anlamı Beraberlik, Hak ve Özgürlük olarak belirlenmiş ve 3:5 boyutunda yasallaşarak devletin resmî bayrağı olmuştur. 1949 yılında Doğu ve Batı Almanya ikiye olarak ayrılınca bayraklarda değişiklikler olmuş olmasına rağmen 1990 yılında tekrar ilk orijinal haline dönmüştür. Alman bayrağı millî bayrak ve resmî bayrak olarak ikiye ayrılmaktadır. 23 Mayıs 1949'da kullanıma giren millî bayrak, ülkenin sivil bayrağıdır. Ortasında kartal motifinin bulunduğu resmî bayrak ise devlete bağlı kurumlarca kullanılmaktadır.

FRANSA
fransa-bayragi.png

Soldan sağa doğru sıralanmış farklı renkte üç dikey banttan oluşmuştur. Bu renkler soldan sağa sırasıyla şunlardır: Mavi (koyu mavi veya lacivert), Beyaz ve Kırmızı. Bayrağın kökeni Fransız Devrimi'ne kadar dayanmaktadır. Fransız Devrimi ve onun dünyaya yaydığı eşitlik, özgürlük, milliyetçilik ve demokrasi gibi fikirler nedeniyle birçok başka ülkenin de bayraklarının yapımında etkili olmuştur.

Bayrakta kullanılmış olan üç renk birçok farklı anlama göre yorumlanmıştır. Bunlardan en önde geleni Fransız Devrimi'nin resmi sloganı olan Eşitlik, Kardeşlik, Hürriyet sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür.

Mavi renk; Devrimin Hürriyet sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra adalet, bireycilik ve liberalizm (serbest teşebbüs) de bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Bazı tarihçiler arasında Aristokrasi'yi temsil ettiği görüşü hakimdir. Fransa bayrağındaki üç renkten biri olan mavi, bayrağın ortaya çıktığı Fransız Devrimi sırasında saltanat süren Bourbon Hanedanının rengidir.

Beyaz renk; Devrimin Eşitlik sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra barış, ılımlılık ve halkçılık da bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Bazı tarihçiler arasında krallık dönemi Fransa bayrağını temsil ettiği görüşü hakimdir.

Kırmızı renk; Devrimin Kardeşlik sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra milliyetçilik, cesaret, kan ve kollektif bilinç de bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Kırmızı Paris kentini simgeler.

Farklı bir yorum da şöyledir; Mavi-kırmızı Paris'in kullandığı kendi renkleridir. Beyaz ise kralın rengidir. Rivayet odur ki, beyazı mavi ile kırmızının ortasına alarak verilen mesaj: Paris Soyluları olarak kralımızı koruyoruzdur. özgürlük, kardeşlik, eşitlik mesajı ile zıt olan bu rivayet oldukça ironktir.

YUNANİSTAN
yunanistan-bayragi.png

Yunanistan Bayrağı cumhuriyetin ilanından sonra da bir süre kullanılan krallık bayrağının yerini 1978 yılında günümüzde kullanılan, mavi-beyaz renklerinde, sol üst köşesindeki bir haç bulunan ve yatay çizgilerden oluşan bayrak almıştır. Mavi ve beyazın Ege Denizi'ni ve dalgalarının köpüklerini temsil ettiği söylenir, ayrıca mavi Helen Uygarlığı'nın rengidir. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda mücadele eden denizcilerin mavi ve beyaz renklerinde giysiler giydikleri de bilinir.

JAPONYA
japonya-bayragi.png

Japonca'da Nişşôki (güneşli bayrak) veya Hi no maru (güneş dairesi) denilen Japonya bayrağı, beyaz zemin üzerine kırmızı daire konulan suretdir.

Kırmızı daire ülkeden doğan güneş ifade eder. Ülkenin adı 'güneşin kaynağı' anlamına gelen Japonya'da güneş, milli simgelerin en önemlilerinden biridir. Japon mitolojisine göre güneşin tanrıçası Amaterasu da Japon tanrılarının kraliçesi ve Japon imparator hanedanının anasıdır.

Güneşli bayrağı bin yıldan beri Japon askerleri (samuraylar) ve gemileri çekmişti. 1868'da başlayan Meiji Restorasyonu'ndan sonra bu bayrak milli bayrak olarak itibar gördü.
1999'de kabul edilen Ulusal Bayrak ve Marş Kanunu bayrağın ölçülerini saptadı.

Oran: 2/3
Güneşli daire bayrağın merkezindedir.
Dairenin çapı bayrak boyunun beşte üçüdür.

RUSYA
rusya-bayragi.png

Rusya bayrağının renkleri, Panislavizm renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır. Beyaz tanrıyı, mavi hükümdarı, kırmızı ise halkı sembolize etmektedir.
 
Ömer
Yönetici
ÇİN HALK CUMHURİYETİ
cin-bayragi.png

1 Ekim 1949 yılında göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır. Ülkede resmi olarak Kırmızı Bayrak olarak adlandırılan bayrak, kırmızı rengin üzerine bayrağın sol köşesinde bulunan sarı renkli bir büyük ve dört küçük yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı renk komünizmin ve Çin Han Ulusu'nun simgesi olarak kullanılmakta olup, büyük sarı yıldız komünist partinin önderliğini ifade etmektedir. Büyük sarı yıldızın sağ tarafında kavisli bir şekilde bulunan dört küçük yıldız ise ülkede var olan dört sınıfı (Çiftçi, İşçi, küçük Burjuva ve Çin savaşı döneminde Japonlara karşı komunizmin yanında olan firmalar) temsil etmektedir.

GÜNEY KORE
guney-kore-bayragi.png

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler.

Bayrağın dört köşesindeki üçlü çizgiler karşıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşdeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü temsil eder. Bayrağın beyaz fonu, Kore halkının katıksız arılığını ve barışsever kişiliğini anlatır.

Bayrağın bütünü, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama ülküsünü simgeler.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
kktc-bayragi.png

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil eden, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. Bugünkü hali 7 Mart 1984 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Beşparmak Dağları'nın Lefkoşa'ya bakan tarafında, Taşkent köyü yakınlarında dağa çizilmiş bir KKTC bayrağı bulunur. Bayrak 12 futbol sahası büyüklüğündedir. Bayrak 1987 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulduktan iki gün sonra, 17 Kasım 1983 günü KKTC Bakanlar Kurulu devletin bayrağını tartıştı. Alınan karara göre bayrak Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı zemini üzerinde, sol üst köşede bir Türk bayrağından oluşacaktı. Bu bayrak ileride kurulması umulan federasyonun Türk kesimini temsil edecekti. Buna rağmen devletin ilk dört ayı boyunca Türk bayrağı kullanılmaya devam etti.

KKTC bayrağının simgelediklerine ilişkin resmi bir açıklama yoktur. Bazı kaynaklara göre ay yıldız Türklüğü, kırmızı renk Kıbrıslı Rumlarla meydana gelen çatışmalarda dökülen Kıbrıslı Türk kanını, beyaz barışı, üstteki kırmızı şerit Türkiye'yi, alttaki kırmızı şerit Kuzey Kıbrıs'ı ve şeritlerin düz ve paralel olması "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar süreceğini" simgelemektedir.

SUUDİ ARABİSTAN
suudi-arabistan-bayragi.png

Suudi Arabistan bayrağı, yeşil zemin üzerine yerleşimli beyaz renkteki kılıç ve Arapça olarak yazılmış Kelime-i Tevhid olan 'La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah' yazısı yer alır. Yeşil renk;Peygamberimiz Hz.Muhammed(S.A.V.)'in kurmuş olduğu İslamiyeti ve Fatımi sülalesini ifade eder. Kılıç, bir adalet sembolüdür ve ilk Suudi Kralı Abdülaziz ibn Suud'u temsil eder.

Ulusal bayrak,sadece resmi amaçlarla kullanılır,ülke vatandaşlarının ise,düz yeşil zemin üzerine,bayrağın sağ üst köşesindeki iki çapraz kılıç üzerinde bir altın palmiye ağacı yerleşimli olan bayrağı normal zamanlarda kullanmaları gerektiği belirtilir.

PORTEKİZ
portekiz-bayragi.png

Portekiz Bayrağı Zemin yeşil (gönder tarafında, bayrağın beşte ikisini oluşturur) ve kırmızı olmak üzere (beşte üçünü oluşturur) iki dikey şeritten meydana gelmektedir. Bu şeritlerin ayrıldığı yerde Portekiz arması bulunmaktadır Bayraktaki yeşil rengi Portekiz'in kralı olan Kral Henry'nin sevdiği söylenir. Kırmızı ise devrimi simgeler. İki rengin tam ortasındaki armaysa, altta o zamanın ilkel navigasyon aleti olan "armillery" ve onun üzerinde de geleneksel Portekiz kalkanı vardır.

ARJANTİN
arjantin-bayragi.png

Arjantin bayrağı, Arjantin devletinin resmi bayrağına verilen isim olup, 3 yatay şeritten oluşur. Üst ve alttaki şeritler gök mavi, ortadaki şerit ise beyaz renktedir. Beyaz şeritte Mayıs Güneşi diye adlandırılan ulusal amblem yer alır.

1812 yılında bağımsızlığını kazanan Arjantin'in şu anki bayrağında bulunan açık gök mavi (#9BC4E2), beyaz renk bütünlüğü ilk olarak bağımsızlık hareketı lideri Manuel Belgrano tarafından kullanılmıştır. Bir inanınışa göre Arjantin Bağımsızlık Harekatı sırasında komutan Manuel Belgrano tüm askeri birliklerin aynı rengi kullandıklarını (İspanyol sarısı ve kırmızısı) farketmiş bunun için yeni renk arayışına girmiştir. Mavi gökyüzündeki beyaz bulutların gökyüzü ile uyumunu gören Belgrana bu iki rengi kullanmak konusunda karar kılmıştır. Renkleri seçmesinde o günkü iklim şartları da önemli etmen olmuştur.

KANADA
kanada-bayragi.png

Kanada ulusal bayrağı, Maple Leaf (Türkçe: Akçaağaç yaprağı) ve l'Unifolié (Türkçe: Tek yapraklı) olarak da bilinir. Kırmızı fonun ortasında beyaz bir kare ve bu karenin içinde de 11 uçlu stilize edilmiş kırmızı bir akçaağaç yaprağı bulunur. Bu bayraktan önce Kanada, Britanya Kızıl Sancağı'nın çeşitli varyasyonlarını kullanmıştı. Kanada 1940'lardan 1965'e kadar kendi bayrağını yaratmak için çeşitli yarışmalar düzenledi ancak Kızıl Sancak Kanada üzerinde dalgalanmaya devam etti. 1964'te Başbakan Lester B. Pearson yeni bayrak için bir komite oluşturuldu. Üç seçenek içerisinden George F.G. Stanley'in akaçaağaç yaprağı tasarımı birinci oldu. Bugünkü bayrak 1964'te kabul edildi. Bayrak ilk defa 15 Şubat 1965 günü gözler önüne çıktı ve her yıl 15 Şubat Ulusal Bayrak Günü olarak kutlanmaya başladı.

FİLİSTİN
filistin-bayragi.png

Bayrak ilk olarak 1964 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin halkının bayrağı olarak ilan edildi. 15 Kasım 1988 tarihinde de bağımsız Filistin Ülkesi'nin bayrağı olarak kabul edildi.

Bayrak üç eşit boyutta siyah, beyaz ve yeşil şeritten oluşur. Bunu soldan en uç noktası bayrağı ortalayacak şekilde duran bir kırmızı ikizkenar üçgen tamamlar. Bu renkler Pan-Arabizm renkleridir. Bayrak Batı Sahra, Sudan ve Ürdün'ün bayraklarına çok benzer.

BELÇİKA
belcika-bayragi.png

Belçika bayrağı, Belçika Krallığı'nın bayrağıdır.

Aslen 13:15 boyutunda olan ama genelde 2:3 boyutlarında kullanılan bayrak, boylamasına solda siyah, ortada sarı ve sağda da kırmızı 3 eşit parçadaki renklerden oluşur.

Bayrağın tarihi 1830 yılında Hollandalılara karşı verilen bağımsızlık savaşında halkın elinde taşıdığı kırmızı, sarı ve siyah renkdeki bez parçalarına dayanır. 23 ocak 1831 yılında da resmi bayrak olmuştur.

HOLLANDA
hollanda-bayragi.png

Hollanda bayrağı 16. yüzyılın ikinci yarısında I. William tarafından hazırlatılmıştır. Bayrağın ilk ismi prinsevlag'tır. Bu "prensin bayrağı" anlamına gelmektedir. O zamanların lideri Prince William of Orange tarafından dizayn edilen bayrakta ilk başta kırmızı renk yerine turuncu renk vardı. Daha sonra 17. yüzyıl ortalarında turuncu renk kırmızı olarak değişmiştir.

Üstten alta olmak üzere üç yatay şerit ve bu şeritlerin renkleri sırasıyla kırmızı, beyaz ve mavidir. Lüksemburg’un bayrağına benzer. Uzun zamandır kullanılan bayraklardan biridir
 
Ömer
Yönetici
İNGİLTERE
ingiltere-bayragi.png

İngiltere'yi temsil eden beyaz zemin üzerine kırmızı haç işareti St.George's Cross olarak adlandırılmaktadır. Sömürgecilik ve denizciliğin ilk gelişme yıllarında İspanyolların büyük ataklarına karşılık İngilizler de çeşitli atılımlar yapmışlar ve Batı'ya doğru ilk seyahatlerinde şimdiki Amerika kıtasının doğu kıyılarına ulaşmışlar. Bunu Kral adına yapan ilk kişi de Cabot isminde biridir ve gemisinde ülke tanıtımı olarak da, gemisinde bulunan George (sonradan aziz olarak anılacaktır) isimli Kraliyet görevlisinin hazırladığı beyaz üzerine düz hac kullanmış ve o günden beri de İngiltere'nin tanıtımı olarak o bayrak kullanılmaktadır. Bu arada Kraliyet bu bayrağı kullanırken zaman zaman Haç'ın tam ortasında David yıldızı, Kraliyet taç simgesi ve Ulster'in sol eli sembollerini de kullanmıştır.

BİRLEŞİK KRALLIK
birlesik-krallik-bayragi.png

Birleşik Krallık'ı ifade eden lacivert, kırmızı, beyaz bayrak ise Union Jack olarak bilinmektedir. Ortasındakı St. George's cross dahil olmak üzere, uzerindeki her renk bölgesi o zamanlardaki 13 eyaleti temsil etmekte olduğu söylenmektedir.

GÜNEY AFRİKA
guney-afrika-bayragi.png

Kırmızı : Kanı
Mavi : Gökyüzünü
Yeşil : Ülke Topraklarını
Siyah : Afrikalı siyah halkı
Beyaz : Avrupalı beyaz halkı
Sarı : Altın ve diğer doğal kaynakları simgeler.Bayraktaki 'y' formatı ise 2 ırkın birleşimini simgeler.Güney Afrika bayrağı en renkli bayraklardandır.

AVUSTRALYA
avustralya-bayragi.png

Avustralya bayrağı, Avustralya'nın federasyon statüsüne kavuşmasının ardından, 1901 yılında uluslararası bir yarışma sonucunda seçilmiştir.

Bayrağın şekli ve tasarımı İngiliz ve Avustralya hükümetlerince onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Şu anki şekline 1934'te kavuşmuştur ve 1954'te yasal olarak Avustralya bayrağı olarak tanınmıştır.

Bayrak, mavi tabanlıdır. Üst köşesinde Birleşik Krallık bayrağı, ve etrafında da biri diğerlerinden daha iri olan 5 adet yedi köşeli yıldız ve bir tanede 5 köşeli (en küçükleri) yıldız vardır.

Bayrağın sol üst köşesindeki Birleşik Krallık bayrağının olmasının sebebi, Avustralya'nın Birleşik Krallık sömürgesi altında olmasıdır.

SOMALİ
somali-bayragi.png

Somali bayrağı (Somalice: Calanka Soomaaliya), Somali'nin resmi bayrağıdır. Mohammed Awale Liban tarafından tasarlanan bayrak 12 Ekim 1954 tarihinde kabul edilmiştir. İtalyan Somalisi ve Britanya Somalisi'nin birleşmesinin ardından bayrak Somali Cumhuriyeti tarafından kullanılmaya başlandı.

Somali bayrağı 1954 yılında ülkenin sömürgelikten bağımsızlığa geçiş sürecinde tasarlandı. Somali İşçi ve Ticaret Birliği tarafından bağımsızlığa hazırlanılırken bir bayrak tasarlaması için görev verilen Somalili araştırmacı Mohammed Awale Liban tarafından tasarlandı.

Bir etnik bayrak olan bayrağın ortasındaki beş köşeli "Birlik Yıldızı" Cibuti, Etiyopya'daki Ogaden bölgesi, Kenya'daki Kuzeydoğu ili ve eski İtalya Somalisi ile İngiliz Somalisi bölgelerinde bulunan Somalileri temsil eder.

Bayraktaki mavi renk Birleşmiş Milletler bayrağından alınmıştır. Bunun sebebi Birleşmiş Milletler'in Somali'nin bağımsızlığını kazanmasındaki rölüdür.

SENEGAL
senegal-bayragi.png

Senegal bayrağı resmi olarak 20 Ağustos 1960 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak Pan-Afrikan renkleri olan sarı, yeşil ve kırmızıdan oluşmaktadır. Bayrağı dikey olarak üç eşit parçaya bölen şeritler göndere çekilen taraftan başlayarak sırasıyla yeşil, sarı ve kırmızı renklerden oluşmaktadır. Ayrıca bayrağın ortasın bulunan sarı şeritin ortasında yeşil renkte beş köşeli yıldız bulunmaktadır. Bayrakta bulunan renklerden yeşil renk iyi bir geleceğin ve ilerlemenin yanı sıra ülkede bulunan üç büyük dini grup olan İslamiyet, Hristiyanlık ve Animizm 'i sembolize etmektedir. Sarı renk yeşeren vadileri ve ülke halkının birlikte çalışmasından doğan zenginliğini ifade etmektedir. Bayrağın dalgalanan tarafında bulunan kırmızı renk ise ülkenin bağımsızlık mücadelesini, sömürge döneminde akıtılan kanı ve sosyalizmi temsil etmektedir. Yeşil renkli beş köşeli yıldız ise özgürlüğün simgesi olarak bayrakta yer almaktadır.

Ülke 1959 ile 1960 yılları arasında birlik üyesi olarak günümüzde kullanılan Senegel bayrağına çok benzeyen, sadece içerisinde siyah çizgi adam barındıran Mali Federasyonu'nun bayrağını kullanmıştır.

BREZİLYA
brezilya-bayragi.png

Brezilya bayrağı, Brezilya'nın ulusal bayrağıdır. Yeşil zemin yağmur ormanlarını temsil eder. Ortadaki sarı dörtgen, altın başta olmak üzere ülkedeki mineral kaynakları simgeler.Yuvarlaktaki lacivert gökyüzünü yıldızlar ise eyaletleri temsil eder. Yuvarlağı çevreleyen bantta ordem e progresso yani düzen ve ilerleme yazmaktadır.

UKRAYNA
ukrayna-bayragi.png

Ukrayna bayrağı, buğday tarlalarının (refah) üzerindeki mavi gök (barış) olarak ifade edilebilen bayraktır. Ukrayna'nın ulusal bayrağı olarak 1918 yılında kabul edildi. Bayrağın renkleri olan mavi ve sarı, İsveçli olan Rusun bayrağı ile aynı renkleri paylaşmaktadır.

Sovyetler Birliği devrinde milliyetçilik simgesi olan bu bayrak yasaklanmış idi. Ukrayna SSC'nin ayrı bir bayrağı mevcut idi. Bugünkü bayrak ise 1992 yılında yeniden kabul edildi.

ŞİLİ
sili-bayragi.png

Mavi, gökyüzü, beyaz Andlar'ın karı ve kırmızı kahramanların cesaret ve kanları için vardır. Beyaz yıldız onur ve ilerlemeyi sembolize ederken, diğer bir yoruma göre ise Şili'nin federal organize bir devlet olmayıp merkezi bir devlet olduğunun sembolü olduğudur.

Şili üzerindeki İspanyol kontrolünün sona ermesinden kısa süre sonra, Şili'nin ilk milli bayrağı 27 Ekim 1812'de göndere çekilir. İlk cumhuriyetin bu bayrağı (Patria Vieja), mavi-beyaz-sarı üç yatay şeritten oluşuyordu. Bu bayrak, İspanyolların Şili'de tekrar güç elde etmeyi başardığı 1814 yılına kadar kullanıldı. Şilililerin, Şubat 1817'de yeniden ülkeyi kazanmasındam sonra, ikinci cumhuriyetin (Patria Nueva) kurulmasıyla, sarı şeridin kırmızıyla değiştirildiği yeni bir milli bayrak kullanılır. 12 Şubat 1818'daki nihai bağımsızlık deklarasyonundan sonra Ekim 1817 tespit edilen milli bayrağa, - oval bir alan üzerinde iki çapraz milli bayrakli bir sütundan oluşan- özel bir sembol daha katılır.

NORVEÇ
norvec-bayragi.png

Norveç bayrağı kırmızı zemin üzerine bayrağın köşelerine doğru uzanan etrafı beyaz ile çevrelenmiş mavi haç; haçın yatay kısmı aynı Danimarka bayrağında olduğu gibi bayrağın gönder tarafına doğru kaymıştır. Norveç bayrağı 1899'da kabul edilmiştir.

Bayrağın anlamı ise; Kırmızı arka plana beyaz haç Danimarkayı mavi haç ise Hristiyanlığı temsil etmektedir.
 
Ömer
Yönetici
BOSNA HERSEK
bosna-bayragi.png

Bosna-Hersek bayrağı, Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Mavi bir fon, 9 adet beyaz yıldız ve sarı bir üçgenden oluşur. üçgen boşnak hırvat ve sırp halkları simgeler.

ARNAVUTLUK
arnavutluk-bayragi.png

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır.Kırmızı olan bayrağın ortasinda çift başlı siyah bir kartal vardı.

Çift başlı kartalın hikâyesi çok eskilere dayanır. Dardania (Kosovada) yapılan kazı çalışmaları sonucu binlerce yıl öncesinden Çift Başlı Kartal figürleri bulunmuştur. Arnavutlar eskilerden beri bu sembolü benimsemişlerdir. Diğer bir sembolleri ise yılandır. Fakat binlerce yıl içinde en çok benimsenen sembol Çift Başlı kartal olmuştur. 1405 - 1468 yılları arasında yaşamış ünlü Arnavut halk kahramanı ve büyük bir komutan olan İskender Bey’e dayanmaktadır. Kartalın kanatlarındaki ve kuyrugundaki telek sayısı ülkeyi yönetmiş olduğu yıl sayısı (25 yıl) kadardır.

Arnavutluk tarihinde bir çok kez şekil değiştirsede kırmızı zemin üzerine çift başlı kartal her zaman kalmışdır. Bugünkü şeklini 7 nisan 1992 yılında alınan devlet kararı ile komünizm zamanında konmuş olan sarı kenarlı kızıl yıldız kaldırılarak almıştır.

Ayrıca bu bayrağın bir benzerinide Kosova Arnavutları kullanmaktadır.

KOSOVA
kosova-bayragi.png

Kosova bayrağı mavi arka plan üzerine 6 yıldız ve onun altında bulunan Kosova haritasından oluşur. Altı yıldız ülkede Türkler de dahil olmak üzere yaşayan altı etnik grubu temsil eder. Bağımsızlığın ilanı ile birlikte yeni Kosova bayraklarının büyük bir kısmı Türkiye'de üretilmiştir. Ülkesinin topraklarını taşıyan Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağından sonra ikinci bayraktır.

KAZAKİSTAN
kazakistan-bayragi.png

Kazakistan'ın resmî bayrağı 4 Mayıs 1992'de kabul edilmiştir. Bayrağın müellifi Şaken Niyazbekov'dur. Bayrak ölçüsü 1:2'dir.

Gök mavisi Kazakistan'ın yedi bağımsız Türk Devleti'nden biri olmasını simgeler. Altın renkli şerit eski Altın Ordu devletini, ayrıca Kazakistan'a özgü olan kültürü simgeler.

Altın renkli güneş, huzur ve bereketi simgeler. Kanat açmış kartal özgürlük ve bağımsızlık simgeler. Uçkurluğun hemen yanındaki "koç boynuzu" denen nakış ise Kazak millî kültürünü simgeler.

TÜRKMENİSTAN
turkmenistan-bayragi.png

Türkmenistan bayrağı, 1991 (bağımsızlığını ilan ettiğinde) tarihinde "ulusal bayrak" olarak kabul edilmiştir. Bayrağın sol tarafında kalın bir şerit olarak uzanan "Türkmen halısı" motifi yer almaktadır. Türkmen halısı ve yeşil zemin Türkmen tarihini simgelemektedir. Çapraz olarak dizayn edilen yarım hilal İslamiyeti, beş yıldız ise Türkmen vilayetlerini simgelemektedir. Halı motifleri ise Türkmen boylarını simgelemektedir. Ay ve yıldız motiflerine Türk halklarının kullandığı bayraklarda sıklıkla rastlanılmaktadır.

AFGANİSTAN
afganistan-bayragi.png

Afganistan bayrağı dünya üzerinde var olan ülkeler içerisinde bayrağını en çok değiştiren ülke konumundadır. Bu sık değişikliğin nedeni olarak istikrarsızlık ve siyasi çekişmeler ilk başta ifade edilmektedir. Yıllar içerisinde düzenli bir siyasi yapının kurulamadığı ülkede son olarak 2004 yılında yapılan değişiklik ile ülke bugün de kullanımda olan bayrağını göndere çekmiştir. Bu ulusal bayrağı 2002 - 2004 yılı arasında Afganistan'ı yöneten geçici hükûmet tarafından tasarlanmıştır. 1930 - 1973 yılları arasında monarşi ile yönetilen dönemde kullanılan bayrağa oldukça benzeyen bayrağın eski tasarımdan farklı olarak ortada bulunan amblemin üst kısmında şehadet yazısı bulunmaktadır. Bugün kullanımda olan bayrak 4 Ocak 2004 tarihinde kullanıma girmiştir.

PAKİSTAN
pakistan-bayragi.png

Pakistan ulusal bayrağı, Syed Amir-ud-Din Kedwaii tarafından 1906 yılında Hindistan Müslümanları için dizayn edilmiştir. Pakistan tarafından geliştirilerek 11 Ağustos 1947'de ulusal bayrak olarak kabul edilmiştir.

Pakistan bayrağında yeşil zemin İslamiyeti, beyaz zemin diğer dinleri, hilal "ilerlemeyi" beş köşeli yıldız ise geleceği ve aydınlığı sembolize etmektedir.

IRAK
irak-bayragi.png

Irak bayrağı; Yemen, Mısır, Sudan, Suriye, Ürdün, BAE bayraklarında olduğu gibi Geleneksel Pan-Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. 'Allahu Ekber' yazısı bayrağın ortasına beyaz şerit üzerine yeşil renkte ve Kufi harfleriyle Irak halkını temsil etmektedir.

MISIR
misir-bayragi.png

Mısır bayrağı, Mısır tarafından kullanılan bayrak. 3 renkli olan bayrak, kırmızı, beyaz ve siyah renklerde olan yatay 3 şeritten oluşmaktadır. Bayrağın beyaz şeridinde Mısır arması yer almaktadır. Bayrağın şu andaki hali 4 Ekim 1984'de kabul edilmiştir.

BULGARİSTAN
bulgaristan-bayragi.png

Bulgaristan bayrağı, sırayla beyaz, yeşil ve kırmızı renkli üç eşit kalınlıkta çizgiden oluşur. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin resmi bayrağıdır.

Beyaz barışı, yeşil doğayı temsil etmektedir. Kırmızı Bağımsızlık sırasında dökülen asker kanlarını temsil etmektedir.

İlk halinde, 19. yüzyıldaki Panislavizm etkisiyle panislavik renkler kullanılmıştı. Ortadaki şerit mavi renkte idi ve bayrak Rusya bayrağına benzemekteydi. 1878'de Osmanlı Devleti'nde özerkliğini kazandıktan sonra, ülkenin bir tarım ülkesi olarak öne çıkmasını temsilen orta şerit yeşil olarak değiştirildi.

1989'da, eskiden bayrağın üst köşesinde bulunan devlet nişanı kaldırıldı. Nişanda, şahlanmış bir arslan, iki tarafında başaklar, beş köşeli bir yıldız, ve ilk Bulgar Prensliğinin ilan edildiği yıl olan 681 yazısı ile Komünist Parti'nin iktidara geldiği yıl olan 1944 yazısı bulunuyordu.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst