Turşu Tarifleri

deep Harbi Aktif Üye
Turşu Tarifleri
Değişik Turşu Tarifi
Turşu Yapılışı


Sizler için değişik turşu tarifleri sunuyoruz. Evde kolayca yapabilirsiniz....

LAHANA TURŞUSU TARİFİ

1 küçük lahana
1 çay kaşığı şeker
8-10 dis sarmısak
3-4 defne yaprağı
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 limon
1 çorba kaşığı nohut
1 çorba kaşığı kaya tuzu

Lahananın dış yapraklarını atınız. Diğer yapraklarını yıkayıp üç parmak genişliğinde dilimleyiniz. Nohut, defne yaprağı ve sarmısak koyarak kavanoza yerleştiriniz. Limon, şeker ve kırmızı biber ilave edip üzerine tuzlu su dökünüz. Lahanaya bir ağırlık koyup, kapağını kapatınız. Hergün suyunu başka bir kaba yüksekten akıtıp tekrar kavonoza dökerek havalanıp mayalanmasını sağlayınız. 10 gün sonra serin bir yere koyunuz.Lahana Turşunuz hazır . Afiyet Olsun

Biber Turşusu Tarifi

1 kg. biber
1 baş sarımsak
1 demet kereviz yaprağı
yarım limon
yeteri kadar tuz

Biberlerin saplarının ucu hafif kesilir. Bir kaç yerinden ince delinerek yıkandıktan sonra süzgüye çıkarılır. Bir bardak sirke, bir bardak su bir kapta kaynatılır. Biberin üçte biri 2 taşım sirkeli suda kaynatıldıktan sonra süzgüye çıkarılır, geriye kalanda 2 kez kaynatılır ve süzgüye çıkarılır. Soğuduktan sonra kavanoza kıyılmış sarımsak, kabuğu çıkmış kesilmiş limon, tuz , sirke ve üzerine kereviz konur, 1 hafta sonra yenir.

Afiyet Olsun

Salatalık Turşusu Tarifi



Sonbaharda sanırım herkesin evinde bir turşu telaşı oluyordur, turşu ile arası çok iyi olmayanların bile kuru fasulyenin yanında salatalık turşusu aradığına eminim

Bu sezon tam 3 kere salatalık turşusu yaptım, birinci ve ikinci turda yaptıklarımı yemeğe başladık. Son alınan kornişon salatalıklar da birkaç gün önce turşu olmak üzere kavanozlarına yerleştiler.

Salatalık turşusu, daha doğrusu genel olarak turşu yapımı konusunda birkaç püf nokta var; bunlara dikkat edildiğinde çıtı çıtır, lezzetli turşularınızın olması çok kolay.

Öncelikle böyle kolay yapılabilen bir gıdayı hazır almanıza ya da marketlerde turşu suyu adı altında satılan yardımcı maddeleri kullanmanıza hiç gerek yok

Turşu için mümkünse cam kavanoz kullanmanız çok iyi olur. Bir litrelik cam kavanozlar çok ideal. Kullanmaya başladığınızda sadece o kavanozu açıyorsunuz ve diğerleri kapalı bir şekilde bekliyor.

Turşu yapacağımız malzemelerin taze olması tabi ki çok önemli. Özellikle pazarda kornişon salatalıkları ıslatarak satıyorlar, bunları almaktan kaçının bence. Hatta hiçbir sebzeyi ıslatılmışsa almayın derim.

Salatalık turşusu için kullanılan suyu kaynatıp soğutursanız çok daha iyi olur. Ben içme suyunu bile kaynatıp soğutarak kullandım.

Elma ya da üzüm sirkesi olmazsa olmaz. Sirke miktarının fazla olması turşuya ekstra lezzet ve dirilik katıyor. Ben evde yaptığım elma sirkesini kullandım.

Kullanacağımız tuz, iri deniz tuzu olmalı; sofralık tuzlar ile turşu yaparak riske girmenizi hiç önermem.

Aromatik bitkilerden sevdiğiniz birkaç tanesini kullanırsanız, harika turşularınız olur. Ben kornişon salatalık turşusu için en çok dereotu kullanmayı seviyorum. Kereviz yaprağı da müthiş oluyor. Bunun dışında defneyaprağı ve karabiber de yerinde tercihler.

Malzemeler

  • 2 kg. kornişon salatalık
  • 4 adet konserve kavanozu( 1 litrelik)
  • 2 litre kaynatılıp soğutulmuş su
  • 1 litre üzüm ya da elma sirkesi
  • 6 çorba kaşığı iri deniz tuzu
  • 2 çorba kaşığı tozşeker
  • Bir demet dereotu
  • Bir demet kereviz yaprağı
  • 12-15 diş soyulmuş sarımsak

Yapılışı

  • Öncelikle turşunun suyunu hazırlamak istiyorum. 2 litre suyu kaynatıp, içine 6 çorba kaşığı iri deniz tuzu ve 2 çorba kaşığı tozşekeri ilave ederek suyun içinde eritiyorum.
  • Kornişon salatalıkları elimle ovalayarak çok güzel bir şekilde yıkıyorum. Genellikle çamurlu oldukları için tırtıklı olan dış yüzeyinde hiçbir şey kalmamalı, sebze fırçanız farsa kullanabilirsiniz. Salatalıkların baş ve uç kısımlarını kesiyorum ve bıçağın ucu ile deliyorum. İnce uçlu mutfak bıçağı çok işime yarıyor.
  • Bu salatalıkları delme işlemi çok önemli; sakın ihmal etmeyin. Böylece turşunun suyu salatalıkların içine girebiliyor ve içinin de çıtır olmasını sağlıyor.
  • Ayıkladığım salatalıkları konserve kavanozlarına paylaştırıyorum. Dört adet kavanoz tam doluyor.
  • Her bir kavanozun üzerine 3-4 diş sarımsak, dereotu dalı ve kereviz yaprağı ilave ediyorum.
  • Kenarda bekleyen ve kısmen ılınan turşu suyunun içine 1 litre sirkeyi de ilave ediyorum.
  • Kavanozları, tam dolana kadar hazırladığım turşu suyu ile dolduruyorum.
  • Kapaklarını sıkıca kapatıp serin ve güneş almayan bir yere, kilere kaldırıyorum.
  • 2-3 hafta sonra nefis turşumuz hazır oluyor. Denemeniz tavsiyesi ile şimdiden kolay gelsin…
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Üst