Türkiye'de tüp bebek uygulaması

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Türkiye'de tüp bebek uygulaması
Ege Üniversitesi Aile Planlaması ve Kısırlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15'inde karşılaşılan çocuksuzluk sorununa tüp bebekle çözüm buluyor.

EÜ Aile Planlaması ve İnterfilite (Kısırlık) Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Tavmergen, Türkiye'nin ilk tüp bebek merkezi olan kliniklerinde 14 yıldır ileri tıbbın tüm imkanlarının çiftlerin gereksinimlerine göre uygulandığını belirterek, "EÜ Aile Planlaması ve İnterfilite (Kısırlık) Araştırma ve Uygulama Merkezi, 1988 yılında Türkiye'nin ilk tüp bebek merkezi olarak Prof. Dr. Refik Çapanoğlu başkanlığında çalışmalarına başlamıştır. Ülkemizde gerçekleştirilen IVF-ET (Tüp bebek) gebeliği, 18 Nisan 1989 yılında bir kız çocuğunun merkezimizde dünyaya gelmesiyle başarıyla sonuçlanmıştır" dedi.

Merkezlerinin iki üniteden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Tavmergen, "Birinci ünitemiz çiftlerin ilk başvurduğu ve tedavi süresince takip edildiği poliklinik birimidir. Bu birim çiftlerin ayakta tedavisinin yapıldığı yerdir. İkinci ünitemiz ise 24 yataklı, 5'i özel oda olmak üzere toplam 13 odadan oluşan yataklı servisimizdir. Tüp bebek ünitemiz, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı 2 öğretim üyesi, 3 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve 1 rotasyoner hekim, psikolog, başhemşire, 5 ameliyathane hemşiresiyle birlikte toplam 19 hemşire, 5 biyolog, 4 teknisyen, 5 sekreter ve 8 personel ile hizmet vermektedir" diye konuştu.

Tüp bebek yönteminin önceleri kadının tüplerinin tıkalı olması sonucunda gebe kalmaması nedeniyle uygulanmaya başlandığını vurgulayan Prof. Dr. Tavmergen, "Ancak daha sonraları geliştirilerek, kadın ve erkeğe ait birçok kısırlık probleminin çözümünde kullanıma sokulmuştur. Tüp bebek yöntemi, teknik olarak kolay olmayan, nispeten pahalı, yorucu, bazen de bu yoğun çalışmalara rağmen istenmeyen sonuçlar alınabilen, ama iyi sonuçlar elde edildiğinde de bütün yorgunlukların unutulduğu bir ekip çalışmasıdır" dedi.

Merkezin gebelik oranları:

25 yaş altı yüzde 48.98
26-30 yaş arası yüzde 48.79
31-35 yaş arası yüzde 43.08
36-40 yaş arası yüzde 24.39
41 yaş ve üstü yüzde 17.24
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst