Türkiye'de şap hastalığı

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Türkiyede Şap Hastalığı, Ülkemizde Şap Hastalığı Hakkında Bilgi

Türkiye'de ŞAP Hastalığının Kontrolü Projesi Aşılama Kampanyası Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından başlatıldı.

Ankara Sincan Akçaören Köyü'nde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ŞAP aşısı vurarak kampanyayı başlatan Bakan Eker burada yaptığı konuşmada, ülke tarımı ve hayvancılığı için çok önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Son birkaç yıl içerisinde ikisi Kuş Gribi, biri Kuduz Hastalığı ile Mücadele ve son olarak da ŞAP Hastalığı ile Mücadele olmak üzere ulusal ve uluslararası kuruluşların işbirliği ile hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda 4 büyük projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Eker, ŞAP Hastalığı'nın Kontrolü Projesi'nin 65 Milyon Avro'luk dev bir proje olduğunu bu projenin finansmanının yüzde 25'nin Hükümet tarafından yüzde 75'ininde AB Komisyonu tarafından sağlanacağını ifade etti. Projenin 3 yıl süreceğini dile getiren Bakan Eker, 3 yıl içerisinde büyükbaş hayvanların yılda iki defa küçükbaş hayvanlarında yılda bir defa aşılanacağını belirtti. 3 yıl içerisinde Türkiye'deki küçükbaş ve büyükbaş hayvanları bu projeyle ücretsiz olarak aşılamayı hedeflediklerini kaydeden Eker, “3 yılın sonunda bizim beklentimiz belirli bölgelerde bu hastalığın kontrol edilebilir bir noktaya gelmesidir. 2010'dan sonra yeni bir projeyle bu defa en azından belirli bölgeler açısından bu hastalığın eradike edilmesi, tamamen ortadan kaldırılması yönünde çalışma yapılacaktır” dedi.

Türkiye, üzerinde yaşadığı coğrafya sebebiyle birbirinden çok farklı üç kıtanın geçiş noktası olduğunun çizen Bakan Eker, “Türkiye'nin bu coğrafi konumu nedeniyle diğer ülkelerden farklı olarak değişik sayıda hayvan hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaktadır. O nedenle Türkiye'de hala bazı hastalıkları kontrol altına almakla uğraşıyoruz” şeklinde konuştu. Bu hastalıklarla mücadelede sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın veteriner hekim ve ziraat mühendislerinin çalışmasının yeterli olmayacağını dile getiren Eker, bu mücadeleye çiftçilerin, hayvancılıkla uğraşan tüm insanların katılması gerektiğini vurguladı. “Hayvan nakillerinin kontrol altına alınması, hayvanların kayıt altına alınarak küpelenmesi ve pasaport sahibi olması bu hastalıkla mücadelede elimizi güçlendiren en önemli faktörlerdir” diyen Bakan Eker, Hükümet olarak bu tür hastalıklarla mücadele ederken gerekli mevzuatları da bu çerçevede değiştirdiklerini söyledi. Bakan Eker, son 6 yıldır yapılan büyükbaş hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınması işleminin alınacak yeni ilave tedbirlerle önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söyledi. Eker, 2009 yılından itibaren de küçükbaş hayvanların kayıt altına alınması çalışmalarının başlanacağını vurguladı.

Hayvancılıkla uğraşan tüm çiftçilerin bu projeye destek vermesini isteyen Bakan Eker, “Proje kapsamında aşıyı ücretsiz olarak biz sağlıyoruz. Çiftçimize bir maliyet getirmiyoruz. Çiftçilerden isteğimiz projeye destek vererek hayvanların aşılanmasına yardımcı olmalarıdır” diye konuştu.

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Ulrike Haver'de bir konuşma yaptı. Haver konuşmasında ŞAP Hastalığı'nın sınır tanımayan bir hastalık olduğunu ifade ederek, AB'de bu hastalığın ortadan kaldırıldığını, uygulanacak bu projeyle Türkiye'de de bu hastalığın ortadan kaldırılmasını desteklediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ŞAP aşısı vurarak aşılama kampanyasını başlattı.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
4
Görüntülenme
1B
aek55
A
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst