tesadüfen bulunan icatlar 2

f.yavuz TOP CAMBAZI
Penisilin - 1923:

Tesadüfi icatlar listesinde penisilin olmaz mı hiç? Yıllardan 1928 ve Alexander Fleming, tatile gitmeden önce laboratuvarını temizlemeye üşenir. Geri döndüğünde garip görünümlü küf oluşumlarının farkına varır. İşin ilginci, küflerde bakteri yoğunluğu çok azdır. Penisilin, hala en yaygın kullanılan antibiyotiktir.


Radyoaktivite - 1896:

Henri Becquerel, doğal floresan minerallerinin, güneş ışığından uzak tutulduğunda hala floresan özelliklerini koruyup korumadığını inceliyordu. Havalar çok kötü gidiyordu ve ekipmanlarının üzerini örtüp güneş çıkana kadar bir hafta bekledi. Bu arada incelediği uranyum tuzlarının, üstü kapalıyken ışıdığını fark etti. Karşılığını da, Pierre ve Marie Curie ile birlikte Nobel ödülü alarak ve kurşun kaplı bir tabutta gömülerek aldı.


Kırılmayan Cam - 1909:

Fransız kimyager Edouard Benedictus, bir gün laboratuvarındaki raftan bitmiş selüloz nitrat şişesini alırken şişeyi yere düşürdü. Şişe kırılmış ancak dağılmamıştı. Otomobiller, 1900’lerde Fransa’da yaygınlaşmaya başlamıştı, kazalardaki en büyük ölüm sebebi de kırılan ön camlardı. Benedictus, icadını otomobillerde kullanmak istedi ancak üreticiler onu ciddiye almadı. II. Dünya Savaşında gaz maskelerinin camlarında, Benedictus’ın triplex formülü kullanılana kadar.


Japon Yapıştırıcı - 1942:

Harry Coover, Kodak’ta çalışan bir kimyagerdi. II. Dünya Savaşı’nın ortasıydı ve Dr. Coover, şeffaf ve kurşuna dayanıklı bir materyal üzerinde çalışıyordu. Üzerinde çalıştığı materyal cyanoacrylate yapış yapış bir malzemeydi ve Coover çalışmalarını çöpe attı. Yıllar sonra, çöpe attığı şişe hala çöp kutusunun dibine yapışık duruyordu. Coover’ın jetonu düştüğünde yıllardan 1958'di.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst