Teleskop Nasıl Çalışır

deep Harbi Aktif Üye
Teleskobun çalışma prensibi

Gök cisimlerini gözetlemek için kullanılan çok kuvvetli dürbünlere teleskop denir. Teleskoplar günümüzde bir hayli gelişmiştir. Basit teleskoplarla gökyüzünü inceleyen insanoğlu bugün Huble gibi devasa teleskoplarla uzayın en derin noktalarını gözlemleyebilmektedir. Herhangi bir mağazadan alabileceğiniz 20 cm'lik ufak bir teleskopla bile 80 metre uzaktaki el yazısını rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Teleskoplar cam marcek kullanan kırıcı teleskoplar ve ayna lens kullanan yansıtıcı teleskoplar diye iki çeşide ayrılmaktadır. Her ikisinde de ulaşılan sonuç aynı olsa da çalışma prensipleri birbirinden çok farklıdır.

Yani merceği gözümüzdeki mercek gibi sabittir. Örneğin çıplak gözle baktığımızda 100 metre uzaklıkta bulunan bir yazıyı okuyamayız. Çünkü yazıyı okuyabilmemiz için yazının gözümüzdeki retina üzerine düşen boyutu çok küçük kalıyor ve haliyle okumak imkansız. Dijital fotoğraf makinası ile de 100 metre ötede bulunan aynı yazının resmini çeksek, resme baktığımızda yazıyı ufak bir kaç pikselden ibaret göreceğiz. Şayet gözlerimiz daha büyük olsaydı o yazının bir kısmına odaklanıp o yazıyı okuyabilme imkanımız olabilirdi.
teleskop.jpg

İşte bunun gibi teleskoplarda bu mantıkla çalışmaktadır. Objektifteki merceğin odaklandığı yerden gelen ışık kırılmaya uğrayıp yada aynalarla yanstılıp bir noktada toplanır ve çok büyük gözükmesi sağlanır. Bir büyüteci alıp bir kağıdı incelediğimizde aslında büyüteç mereceği ile kendi gözümüz arasında mini bir teleskop sistemi oluşturmuş oluyoruz. Kısacası objektif lensine gelen ışık kırılarak göz merceğine yansır ve gözümüz bu görüntüyü büyütülmüş olarak görür.

Teleskolar ne kadar iyi ışık alabiliyorsa ve aldığı görüntüyü ne kadar büyütebiliyorsa bu iki kritere göre kaliteli olarak adledilir. İyi bir teleskop sahibi olmak isteyenler, objektif merceğinin kalitesine, saflığına, pürüzsüzlüğüne ve daha önemlisi merceğin büyüklüğünü göz önünde bulundurarak teleskop almalıdırlar. Mercek ne kadar büyürse, ulaşılan görüntü de o kadar büyük olur.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
20B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Üst