Soma'da maden faciası: 301 maden şehidi

Ömer
Yönetici
Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninden gelen trafo patlaması haberi Türkiye'nin yüreğine ateş düşürdü. 787 işçinin madende olduğu esnada gerçekleşen patlamada 301 işçi hayatını kaybederken, 80 işçi yaralandı. Türkiye'nin dört bir tarafından seferber edilen arama ve kurtarma ekipleri madende mahsur kalan diğer işçilere ulaşmaya çalışıyor.

13 Mayıs 2014 günü saat 15:00 sularında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin Eynez mevkiindeki maden ocağında meydana gelen nedeni bilinmeyen patlama ve neticesinde oluşan yangın sonucunda 5. gün sonunda ulaşılan cenaze sayısı 301'e ulaştı.

İşçiler yoğun karbonmonoksite maruz kaldıkları için boğularak vefat ettiler. Trafo kaynaklı patlama olduğu ilk günden beri söylenmekte, ancak yapılacak soruşturma neticesinde gerçek neden ortaya çıkacak. Trafo kaynaklı bir sorunun olduğu da aşikar, çünkü elektrik olmadığı ve asansörler çalışmadığı için işçilere uzun bir süre ulaşılamadı.

Türkiye'nin en büyük maden kazalarından biri olarak tarihe geçen vahim olay neticesinde ülkede matem havası oluştu.

Vardiya değişimi esnasında meydana geldi
soma-faciasi.jpg
Vardiya değişimi esnasında meydana gelen patlama yangına dönüştü ve elektrik kesintisi yüzünden asansörler devre dışı kaldı. Asansörlerin çalışmaması ve dumanın yayılması madencileri canından etti.

486 işçi sağ kurtuldu
Ara ara yaptığı basın açıklamalarında Taner Yıldız "Kendi imkânlarıyla ya da ilk müdahalede 486 işçi de tahliye edildi" diyen Taner Yıldız, ilerleyen saatlerde yeni bir açıklama daha yapacağını bildirdi.

İsçi yakınları hastanelere akın etti
Yakınları madende çalışan insanlar ise hastanelere akın etti. Umutla yakınlarından haber almak isteyen vatandaşlar gelen haberlerle yıkıldı.

3 günlük milli yas ilan edildi
Başbakanlık yaptığı açıklamada yurt genelinde ve yurtdışı temsilciliklerimizde üç günlük milli yas ilan etti. Yurt genelinde yas alameti olarak bütün bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verildi.

19 Mayıs Gençlik Şenlikleri de iptal edildi.

Camilerde sela sesleri
Diyanet İşleri Başkanlığı faciada şehit olan işçiler için yurt genelinde tüm camilerde sela okuttu. Cuma hutbesinde de yurt genelinde dualar edildi.

Şirket yetkilileri kızdırdı
Şirket yetkilileri skandal bir basın toplantısı yaptılar. Şirket yetkilileri madende yaşam odalarının olmadığını ve kaza üç ay sonra olsa hiç bir can kaybı olmayacağını söyleyerek büyük bir tepkiye neden oldular.

Holdingin sahibi adeta kendini kurtarmak için suçu işçilere ve devlete attı. Tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldiğini ve hiç bir ihmali olmadığını söyleyen şirket yetkililerine vatandaşlar tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi.

Savcılık soruşma başlattı
HSYK'nın da olayı soruşturmakla üzere yolladığı savcılar Soma'ya ulaştı. 28 savcının bu soruşturmada görev yaptığı bildiriyor.
 
Bengü Yeni Üye
Malesef 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı bu büyük facia

Bu acı olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum..Geride kalan yakınlarına Allah sabır ihsan eylesin.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
1
Görüntülenme
54B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst