ŞıRNaK

GENEL BİLGİLER

Yüzölçümü: 6.904 km²

Nüfus: 264.220 (1990 geçici sonuç)

İl Trafik No: 73

Şırnak, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Suriye ve Irak sınırlarındadır. Cudi Dağı antik kent ve Mağrası görülmeye değer yerlerdendir.

İLÇELER:

Şırnak ilinin ilçeleri; Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere'dir.

Cizre: İnanç Turizmi bakımından en zengin ilçedir. Hz. Nuh Türbesi ve Mem-u Zin Türbesinin ilçe merkezinde olması ilçenin önemini bir kat daha artırmıştır.

İdil: Geçmiş zamanlarda halkın çoğunluğu Hıristiyan ve süryaniler oluşturmaktaydı. Halen bir kaç Süryani Köyü olup Kiliseler mevcuttur.

NASIL GİDİLİR?

Türkiye'nin her yerinden karayolu ile ulaşım mümkündür.

GEZİLECEK YERLER

Cudi dağı, Kasrık Boğazı ve Cizre ilçesindeki Hz. Nuh Türbesi, Mem-u Zin Türbeleri görülebilecek yerlerdir.

COĞRAFYA

İlin, Suriye-Irak sınırlarına yakın olan kesimleri hariç, hemen hemen tamamı dağlarla kaplıdır. Dağlık kesimlerinde gür bir bitki örtüsü yoktur. Vadi yamaçlarından başlayarak 2000 m yükseltiye dek, yer yer meşe ağaçlarının hakim olduğu görülmektedir. Orman kuşağı 2000 m yükselti kuşağından sonra da bodur ağaçlar ve otsu bitkilerle kaplı, 3000 m kuşağında ise, karlarla kaplı kuşak gelmektedir. Doğal yapısı nedeniyle çok fazla yabani hayvan çeşidine rastlanmaktadır.

Şırnak ilinde iklim yörelere göre farklılık göstermektedir. İlin yüksek kesimlerinde, Doğu Anadolu'nun sert kara iklimi, diğer kesimlerde ise karasal iklim hakimdir.

TARİHÇE

Osmanlı döneminde köy olan Şırnak, 1927 yılında Siirt'e bağlı ilçe, 1990 yılında ise il olmuştur.

YAPMADAN DÖNME

Cudi dağını görmeden,

Hz. Nuh Türbesi ve Mem-u Zin Türbesini ziyaret etmeden

Kasrik Boğazını görmeden

....Dönmeyin.

Şırnkak'ın merkezi 50 km öteden gorule bilen tek şehir olduğuna inandığım ve yer yüzünde görülmesi gereken en güzel yerleşim yerlerinden biridir.. Tamamı dağın üzerinde kurulmuş olan bu şehrin güzelliği kadar toprağının zenginliği insanları hayretler içinde bırakır.. Etrafındaki dağların gerek kömür gerekse bor madeni ile kaplı olan bu topraklarda aynı zamanda tabiatın farklı iklimlerinde yetişebilen meyvelerin hepsi yetişmektedir.. cevizinden muzuna, fıstığından incirine, bademinden üzümüne: bunun yanı sıra baklagiller,pirinç,pamuk,buğday... Tek kelime ile aklına gelebilecek herşey yetişmektedir... Buna ancak mucize derim.. Belkide bu hz nuh sav. in bu topraklarda yasadığının bir göstergesidir..
Bide hz. nuh tufanından sonra kurulan ilk koyün kalıntıları hala mevcutdur
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Üst