Sigaranın içinde bulunan katkı maddeleri

Ömer
Yönetici
Sigaranın içinde bulunan katkı maddeleri neler? Sigaranın içinde hangi maddeler var?

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) sigaranın içinde barınan katkı maddelerini açıkladı. Bu maddeleri görünce çok şaşıracaksınız. Zaten sağlığa büyük zararı bulunan tütünün yanı sıra bir çok tehlikeli maddeyi sigara bünyesinde barındırıyor.
sigara-01.jpg

TAPDK, Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Kurum, tüketicinin bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla bu madde uyarınca sağladığı bilgileri, ticari sır oluşturan özellikle ürün formülü bilgilerinin korunmasına özen göstererek halkın bilgisine sunar" hükmü gereğince, söz konusu maddeleri açıkladı.

Kurum, 2012 yılında 6 sigara üreticisi firma tarafından piyasaya arz edilen 267 değişik markalı sigara mamulat çeşidinin üretiminde kullanılan girdileri, "katkı maddeleri", "sigara kağıdı", "kenar ek yeri yapıştırıcısı", "sigara kağıdı üzerinde kullanılan mürekkep", "filtreleme maddesi", "filtre sargısı", "filtre yapıştırıcısı" ve "uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebi" başlıkları altında kamuoyu ile paylaştı.

Açıklanan listelere göre, sigaralarda 269'u (yanmış) katkı maddesi olmak üzere 602 farklı girdi kullanıldığı ortaya çıktı. "Katkı maddeleri" başlığıyla açıklanan listede, "anisaldehit, asetik asit, asetofenon, bal, benzil alkol, Bulgar gül yağı, etil alkol, gliserol, ıhlamur yağı, kakao özütü ve tozu, karamel, karanfil yağı,laktik asit, mentol, meyan kökü tozu, nitrojen, ökaliptol, propilen glikol, rom, şeker, vanilya, yasemin ve yıldız anason yağı"nın da aralarında bulunduğu 269 madde yer aldı.

Sigara kağıdı için 25 (yanmış), kenar ek yeri yapıştırıcısı için 9 (yanmış), sigara kağıdı üzerindeki mürekkepte 35 (yanmış), filtreleme için 39 (yanmamış), filtre sargısında 51 (yanmamış), filtre yapıştırıcısında 37 (yanmamış), uç kağıdı ve mürekkebinde 137 maddenin (yanmamış) kullandığını belirlendi.
 
Son düzenleme:
M
mimoza777
Sigaradan neler çıktı neler

Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurulu, Türkiye'de satılan sigaraların içindeki maddeleri açıkladı. Buna göre geçtiğimiz yıl satılan sigaraların içinde 8 tasnif başlığı altında toplam 602 madde bulundu. Bu maddelerin içerisinde tat vermesi için kullanılan mısır şurubundan bergamut yağına, karbon siyahından akrilik asite kadar çeşitli ürün ve karışımlar yer alıyor. Ayrıca sigarada ağrı kesici ve serumlarda kullanılan maddeler bile bulunuyor.

TAPDK, Türkiye'de geçtiğimiz yıl toplam 6 sigara üreticisi firma tarafından piyasaya arz edilen sigaralarda kullanılan girdileri tasnif başlıklarına göre katkı maddesi (yanmış), sigara kâğıdı (yanmış), kenar ek yeri yapıştırıcısı (yanmış), sigara kâğıdı üzerinde kullanılan mürekkep (yanmış), filtreleme maddesi (yanmamış), filtre sargısı (yanmamış), filtre yapıştırıcısı (yanmamış), uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebi (yanmamış) kategorilerine göre listeledi.

Ancak hangi firmanın hangi maddeyi kullandığı 'ticari sır' maddesine dayandırılarak açıklanmadı.

Oluşturulan liste, Türkiye’de 2012 yılı içinde piyasaya arz edilen toplam 267 adet sigara çeşidi için Kuruma verilen girdi bildirim listelerin birleştirilmesi sonucu elde edildi.

NELER VAR?

TAPDK'nın açıkladığı listeye göre en çok yanmış katkı maddesi başlığı altında madde bulunuyor. Bu kalemde toplam 269 madde yer alıyor. Bu maddelere göre sigaraya tat vermesi için vanilyayan çeşitli yağlara, mısır şurubundan beyaz şekere kadar birçok katkı maddesinin kullanıldığı anlaşılıyor.

Yanımş sigara kağıdı kategorisinde arap zamkından boyalara, yanmış kenar ek yeri yapıştırıcısı kategorisinde sodyum nitrattan yapıştırıcı olarak kullanılan polivinil alkole, yanmış sigara kâğıdı üzerinde kullanılan mürekkepte beyaz mineral yağdan kırmızı boyaya kadar çok çeşirtli maddeler bulunuyor.

Sigaraların içinde kullanılan maddelerin tümünü bu linkten görebilirsiniz...

DOKTORLAR NE DİYOR?

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigarada, ağrı kesici ve serumlarda kullanılan maddeler bile bulunduğunu, bunların yasaklanması gerektiğini bildirdi. TAPDK'nın açıkladığı sigaralardaki katkı maddeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dağlı, "Kurumun yayınladığı, tütün mamullerinin üretiminde kullanımına izin verilmeyen maddeler listesinde vitaminler, mineraller, kafein ve probiyotiklerin yanı sıra dünyada çok nadir bulunan 21 çeşit bitki yer alıyor. Oysa bunlardan çok daha tehlikeli birçok kimyasal, yasak listesinde bulunmuyor. Sigara şirketleri de yasak olmadığı için bunları rahat rahat kullanıyor" diye konuştu.

TAPDK'nın söz konusu listesiyle bütün tabi ve suni aromaların sigaralarda kullanımının önünün açıldığını ifade eden Dağlı, şunları belirtti:

"TAPDK'nın sigaralarda bulunduğunu açıkladığı, 'tatlandırıcı' adı altında bir sürü kimyasal madde var. Bir ilaç şirketi, bu kimyasalları ürününde kullanmak istese yüzlerce araştırma yapıp kanıt sunmak zorundadır. Ama sigara şirketleri bu kimyasalları, insan sağlığına zararsız olduğu yönünde hiçbir bilimsel kanıt ileri sürmeden kullanabiliyor. Oysa sigara gibi zararlı bir ürünle insan vücuduna girmesine izin verilen bu maddelerin ne gibi etkilere sahip olduğunun bilinmesi gerekir. Örneğin sigarada bulunduğu açıklanan asetik asit, sirkede de kullanılıyor. Bunun tatlandırıcı olarak kullanılmadığı belli. Yine benzeri türevleri olan benzaldehit, benzil alkol, benzil benzoat, benzil karbinol alerjiye neden oluyor. Sigarada bulunduğu açıklanan bir diğer madde karbondioksiti, zaten vücut dışarı atmaya çalışıyor."

Türkiye'de sigaralarda kullanımına izin verilen çeşitli maddelerin bazı ülkelerde yasaklandığını bildiren Dağlı, "Sadece mentollü sigaralarda değil tümünde bulunan mentol, anestezi etkisi yaratarak sigaranın nefes borusundan içeri çekilmesini sağlıyor. Almanya ve Kanada'da yasaklanan bu madde, söylendiği gibi tatlandırıcı değil bağımlılığı artırmak için kullanılıyor" görüşünü savundu.

"Propilen glikol"un elektronik sigara da bulunduğunu, bunun solunum yollarını tahriş ettiğini belirten Dağlı, "Sorbitol"ün ise yandığı zaman nikotine bağımlılığı artırdığının bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi.

"Dekstroz"un serumlarda da kullanılan bir madde olduğunu, vücuda şeker veren "fruktozun" ise besinlerde kullanımının yasaklanması için tartışmaların sürdüğünü bildiren Dağlı, "Şeker nikotine bağımlılığı artıyor. Bütün bu maddeler tatlandırıcı olarak değil bağımlılığı artırıcı olarak sigaraya konuluyor" diye konuştu.

Kakao ve kabuğunun özütünün sigaranın meydana getirdiği hastalık bulgularını perdelemek için kullanıldığını kaydeden Dağlı, "Bunlar nefes borusunu açan maddeler. Sigara içenlerde oluşan nefes darlığının belirtileri bu maddeler sayesinde ortadan kaldırılır ki içiciler böyle bir sorunlarının olduğunun farkına varmaz" bilgisini aktardı.

Salisilat grubunun ise ağrı kesicilerde de bulunduğunu belirten Dağlı, "Sigaranın bir mühendislik ürünü olduğu söylenir. TAPDK'nın açıkladığı, sigarada bulunan maddeler listesi sigaranın basit bir ürün olmadığını, tütünün içilebilmesi ve nikotin bağımlılığının devam etmesini kolaylaştıran, bağımlılığı pekiştiren kimyasallar listesidir. Bu maddelerin sigaralarda kullanılmasının yasaklanması gerekir. Bunlar sigaranın gerçekten bir mühendislik ürünü olduğunu ortaya koyuyor" değerlendirmesini yaptı.

"Çok sayıda kanserojen var"

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da sigarada bulunduğu açıklanan maddeler arasında çok sayıda kansere neden olan kimyasal bulunduğunu belirtti. Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe ise sigarada bulunduğu açıklanan katkı maddelerinin içimi kolaylaştırdığını, nikotine bağımlılığı ve cazibeyi artırdığını söyledi.

"Tatlandırıcı" diye ifade edilenlerin, tütünün tadını değiştirdiğini ifade eden Özcebe, "Sigaralarda kesinlikle katkı maddesi olmamalı ancak daha da önemlisi ölümlere neden olan tütün kullanımı tamamen yasaklanmalı" diye konuştu.

Hürriyet
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
16B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst