Şehzade Nedir, Şehzade Ne Demek

deep Harbi Aktif Üye
Şehzade nedir, Şehzade ne demek anlamı
Osmanlı padişahlarının çocuklarına verilen isim. Şehzade, "şah oğlu" yani padişah oğlu anlamına gelir. Şehzade ifadesi Sultan Çelebi Mehmed zamanından itibaren kullanılmaya başlandı. Öncesinde şehzadelere "çelebi" deniyordu.

Şehzade doğduğunda sarayda özel bir tören yapılırdı ve toplar atılarak İstanbul halkına ilan edilirdi. Ayrıca ülke topraklarının her yanına fermanlar gönderilerek top atılır ve şenlik yapılırdı. Şehzade 5-6 yaşına geldiğinde kendisine bir hoca tayin edilerek merasimle okumaya başlardı. Bu derse başlamaya "Bed-i besmele" denirdi. Şehzade sünnetleri büyük şenliklerle yapılır, fakirlere yemek ikram edilirdi, bahşiş dağıtılırdı. Şehzade 13-14 yaşında sünnet olur ve bu tarihten itibaren kendisine ayrı bir daire verilirdi.

Osmanlı'da şehrazatlar babaları olan padişahların sağlığında kendilerine gösterilen sancaklarda görev alarak buraları idare ederlerdi. Sancakta bulunan şehzadelere çelebi sultan denilirdi. Sancakta bulunan şehzadeler, askeri ve idari konularda yetişerek gerekli eğitimi alırlardı. Şehzadeler 10-15 yaşlarına geldiklerinde tayin oldukları sancağa gönderilir ve devlet işlerinde kendilerini yetiştirmek üzere kalabalık bir mahiyetleri bulunurdu. Bu mahiyette nişancı, defterdar, reisülküttap, kalem heyeti, mir-i alem, mi-rahur, kapı ağası ve diğer bazı saray erkanı görev alıyordu. Başlıca şehzade sancak merkezleri arasında İzmit, Eskişehir, Aydın, Bursa, Kütahya, Balıkesir, Amasya, Isparta, Antalya, Manisa, Sivas gibi şehirler bulunuyordu. Şehzadeler gittikleri sancağa validelerini de beraber götürürlerdi. Şehzadelik, Osmanlı Devleti'ne ve hanedanlığa son verilmesiyle ortadan kalkmıştır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
37B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
22B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst