Renk Tayfı Nedir

Güneş'ten gelen beyaz ışığın özel bir prizmadan geçirilerek çeşitli renklere ayrılması. Ortaya çıkan bu renkler en kısa dalga boyundan en uzununa kadar ulaşan elektromagnetik tayfın çok küçük bir kısmıdır. Prizmadan geçirilen beyaz ışın temel olarak 7 renge ayrılır, fakat ortaya çıkan bu renkler birbirine karışmış bir haldedir. Bu renkleri daha iyi gözlemleyebilmek amacıyla "tayfgözler" adı verilen bir alet kullanılarak oluşan renkler mordan kırmızıya doğru sıralanmaktadır. Işık tayfları hakkında araştırma yapan ilk kişi, yer çekimi teorisini ortaya atan Isaac Newton olmuştur.
renk-tayfi.png

Güneş ışığındaki renklerin en önemli özelliklerinden biri enerji yüklerinin birbirinden farklı olmasıdır. Bu renklerin ayrıştırılması ile ortaya çıkan ve tayf adı verilen renk dizisinin bir ucunda kırmızı ve sarı tonları, öbür ucunda da mavi ve mor tonları bulunur. En çok enerji taşıyanlar tayfın iki ucundaki bu renklerdir.

Renkler arasındaki bu enerji farkı bitkiler açısından çok önemlidir çünkü fotosentez yapabilmek için çok fazla enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle bitkiler fotosentez sırasında güneş ışınlarından en çok enerji taşıyanlarını (tayfın iki ucundaki renkleri) soğururlar yani emerler. Buna karşılık tayfın ortasında yer alan yeşil tonlardaki renklerin enerji yükü daha az olduğu için, yapraklar bu dalga boylarındaki ışınların az miktarını soğurup büyük bölümünü yansıtırlar. Yapraklar bütün bu işlemleri kloroplastlarda bulunan klorofil pigmenti sayesinde başarırlar.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
36B
Üst