Polonya Yemekleri - Polonya Mutfağı - Polonya Yemek Kültürü

SaMeT46 Harbi Aktif Üye
Polonya Mutfağı, Orta Avrupa Ülkeleri içinde en tipik olanlardan biridir. Polonya Mutfağı genellikle ete dayalı bir mutfaktır.
Polonyalılar sabah kahvaltısında ekmek, sosis, salam ve yumurta yerler. Akşam yemeğini de hafif olarak yiyen Polonyalılar, bu öğünde genellikle soğuk yiyecekleri tercih ederler. Bunlar ekmek, peynir, salam, soğuk dilimlenmiş et, füme et, rus salatası, lahana salatası ve çeşitli turşular gibi besin maddeleridir
Öğle yemeği Polonyalıarın en önemli yemeğidir. Genellikle öğleden sonra saat dört gibi yenen bu yemek, iş bitiminde yenir. Öğle yemeğinde önce çorba içilir ve çorbayı mutlaka etli bir yemek lakip eder. Et Polonyalılar için çok önemlidir. Çünkü soğuk havanın gerektirdiği kaloriyi daha çok zengin et yemekleri ile karşılarlar. Et yemekleri genellikle sığır ve domuz etinden yapılır. Tabii bol av sahaları olması nedeni ile av etleri de Polonya Mutfağının en önemli ve özgün bir bölümünü teşkil eder. Özellikle önemli gün ve bayramlarda bu etlerle hazırlanan yemekler yenir. Av etlerinin en önemlileri, yaban domuzu, yaban tavşanı, ceylan, geyik, keklik, sülündür.
Polonyalılar ekmeği yalnızca sabah ve akşam yemeklerinde yerler. Öğle yemeklerinde genellikle ekmek yemeyen Polonyalılar, ekmeğin yerine bol patates tüketirler. Aynca yemeklerin yanında sebze olarak kırmızı ve beyaz lahanayı da çok kullanırlar. Polonya Mutfağı 13. yüzyılın sonunda Polonya'ya gelen Türk asıllı Tatarların mutfağından çok etkilenmiştir. Günümüzde Fransız Mutfağı'nm en sevilen yemeklerinden biri olan "Steak Tartar" Polonya kökenlidir ve onlara da Tatarların etkisi ile gelmiştir.
Polonya'nın en ünlü içeceği votkadır. Rus votkası kadar ünlü ve güzel bir içecek olan votka, Polonyalılar tarafından çok içilir. Polonya'nın diğer bir ünlü ve önemli içkisi de Polonya’ya özgü "bal şarabı" dır.
Zraz "Polonya Et Dolması"
hazırlama: 20 dakika
pişirme: 40 dakika
4 büyük parça dana bonfilesi
300 gr. mantar
2 baş soğan
1 su bardağı et suyu (1 etsu tabletle hazırlanmış)
un
sıvıyağ
karabiber
tuz
Bonfileleri bir mutfak tahtasının üzerinde mutfak çekici ile döverek hemen hemen 3 mm. kalınlığında eti yırtmamaya dikkat ederek açın. Tuz ve karabiber serperek bir kenara bırakın.
Soğanları ve mantarları çok ince dilimler halinde kıyın. Tavada kızdırılmış yağda soğanları saydamlaşıncaya kadar kavurup üzerine mantarları eklerin. Mantarlar suyunu çekinceye kadar zaman zaman karıştırarak birlikte kavurup tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Daha önce döverek incelttiğiniz etlerden birini alın ve bir tabağa yayın. Hazırladığınız içi et sayısına bölerek, yeterli miktarı etin bir ucuna koyun, etin yan kısımlarını içe kapatarak aynı sarma yapar gibi sarın. Diğer etleri de aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız et dolmalarını una bulayarak bol kızgın yağda 5 dakika kadar kızartın. Kızarmış et dolmalarını çok derin olmayan bir tencereye sıralayarak üzerine etsu tablet ile hazırladığınız 1 bardak et suyunu ekleyin, kısık ateşte 35-40 dakika etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yanında haşlanmış patates ile servis yapın.
Polonya Usulü Kırmızı Pancar
hazırlama: 20 dakika
pişirme: 10 dakika
4 adet kınmzı pancar
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı toz şeker
50 gr. tereyağı
tuz
Kırmızı pancarları bol su ile bir tencereye koyarak, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını bir bıçakla soyarak rendenin iri tarafından geçirin. Tereyağını tavada eritin. 1 çorba kaşığı unu kızgın tereyağına ilave ederek kavurun. Daha sonra rendelenmiş pancarları tavaya koyun, toz şekeri ve tuzu serpip karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Pişen pancarlarınızı bir tabağa alın. Haşlanmış patatesle sıcak olarak Polonya Et Dolmalarının yanında servis yapın.
Klopsk smietanie "Ekşi Kremli Köfte"
hazırlama: 35 dakika
pişirme: 30 dakika
1 kg. dana kıyması
4 dilim ekmek
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı krem
1/2 limonun suyu
1 büyük baş soğan
50 gr. tereyağı
2 yumurta
1/2 kg mantar
1 su bardağı un
1/2 demet dereotu
1/2 tatlı kaşığı tarhun
1/2 su bardağı sıvıyağ karabiber
tuz
Ekmeklerin kabuk kısımlarını çıkarıp süt ile ıslatın. Soğanı kıyın. Tavada 50 gr. tereyağını eritip soğanları içine atın, saydamlaşıncaya kadar orta ateşte kavurun ve ateşten alarak soğumaya bırakın.
Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın ve sarılarını bir parça çırpın. Yumurtanın beyazlarını ise "karbeyaz"" oluncaya kadar çırpın ve bir kenara bırakın.
Ekmekleri sıkarak sütten çıkarın. Dereotunu temizleyip kıyın.
Derin bir kaba kıymayı koyup içine kavrulmuş soğanları, çırpılmış yumurta sarılarını, ekmekleri, dereotunu, tarhunu, karabiberi ve tuzu koyarak iyice yoğurun. Daha sonra çırpılmış yumurta beyazını köfte harcına ekleyerek tekrar yoğurun ve küçük yuvarlak köfteler hazırlayın.
Geniş bir tavada kalan tereyağının yarısını sıvıyağ ile kızdırın. Hazırladığınız köfteleri una bulayın ve kızgın yağda çevirerek kızartın.
Kremin içine yarım limonun suyunu koyup bir çatalla hafifçe çırparak karıştırın ve bir kenara bırakın.
Mantarları yıkayın ince ince dilimleyin.
Köfteleri pişireceğiniz tencereye kalan tereyağını koyup kızdırın. Mantarları içine atarak biraz çevirin. Kızarmış köfteleri ve ekşi kremi mantarların üzerine ekleyip tuzunu ve karabiberini kontrol edin.
Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını yarım kapatarak çok hafif ateşte 30 dakika kadar pişmeye bırakın. Daha sonra yanında patetes püresi ile servis yapın.
Sernik "Polonya Peynirli Keki"
Hazırlama: 20 dakika
Pişirme: 45-50 dakika
1 kg. tuzsuz lor
10 adet yumurta
125 gr. Tereyağı
1,5 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
2 portakal kabuğu rendesi
50 gr. yoğurt
2 çorba kaşığı irmik
1 paket vanilya
Lor peynirini, şeker, yağ, yoğurt ve yumurta sarıları ile birlikle mikserden geçirin. Portakal kabuğu rendesini, üzümleri ve irmiği peynir karışımına ilave edin. Yumurtaların beyazlarını karbeyaz oluncaya yani iyice sertleşinceye kadar çırpın. Peynirli karışıma karbeyaz olarak çırptığınız yumurta beyazlarını katın. Yumurta beyazlarını kırmamaya çalışarak karışımın altından üstüne doğru yavaş yavaş karıştırın.
Büyük bir kek kabını yağlayın. Kabın dibine bir parça galeta unu serpin. Hem kekiniz kaba yapışmaz hem de kızarmış galeta unu kekinize hoş bir koku verir. Hazırladığınız karışımı bekletmeden kek kabına boşaltın ve önceden orta ateşte kızdırılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
39B
LAL
Üst